2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatılırsam Ne Olur?
YAZI #3597 © Yazan Psk.Cüneyt KAYA | Yayın Mayıs 2017
Aldatılırsam Ne Olur?
Çağımızdaki en büyük ilişki sorunlarından biri de
aldatmak,aldatılmak,sadakatsizlik.En başta severek, ilgi duyarak bir araya gelen çiftler zamanla ilişkilerine bakış açıları değişebiliyor bazı olaylardan etkilenerek hayat anlayışları ve ilişkiden beklentiler farklılaşabiliyor.Aldatmak ilişkiye bir virüs gibi girdiğinde insan psikolojisi alt üst oluyor bırakın ilişkinin ayakta kalmasını yaşamlar son bulabiliyor.Kültürden kültüre göre de tepkiler farklılaşsa bile var olan kesin gerçek aldatılmak insan üzerinde ciddi bir psikolojik travma yaratmakta ve yıkıcı etkileri olmaktadır.Hangi türün daha fazla etkilendiği belirsizliğini koruyacaktır ancak etkilendikleri bir gerçektir.Ancak tepkiler farklılaşabilmektedir.Bazen sert, bazen duyarsız, bazen dramatik,bazen travmatik tepkiler olabilmektedir.Aldatılan kişide olayın etkisi uzun yıllar kalabilmektedir.
Tepkilerini,duygularını doğru şekilde ifade edemeyen kişide yıllarca süren olaya ilişkin travmanın izleri yer almaktadır. Hem kendisine hem gelecek ilişkilerine dair büyük bir güvensizlik doğacaktır.
Aldatılan kişi de bastırılmış öfke veya kontrolsüz öfke patlamaları olabileceği gibi kaygı bozukluğu veya depresyon belirtileri olabilmektedir.Aldatılan kişi acı gerçeği öğrenme biçimine göre değişken tepkiler de verebilmektedir.İnce araştırma ve takip sonrasında şüphelerinde haklı çıkan kişi haklılığını ispatladıktan sonra nedenini anlamaya çalışmakta bazen kendini suçlamakta bazen partnerini.Karşıdan gelecek tepki veya açıklamaya göre taraftar bulma çabası da olabilmektedir.Çevrenin de olayı öğrenmesi ile birlikte koşullar değişmekte sosyal baskı kişinin sağlıklı düşünüp doğru karar verebilmesinin önünde bir engel olabilmektedir.Böyle bir dönemde ani ve radikal kararlardan kaçınarak sakinleşmeye çalışmalı mümkünse ortam değişikliği yaparak duyguların etkisinde kalmadan objektif bir değerlendirme yapmalıdır.Böyle bir durumda kişinin genelde üç seçeneği bulunmaktadır:
1-Ya mevcut durumu kabullenip sineye çekecek ve bu durumu yaşamaya devam edecektir.Ancak bu seçenek kişinin kendisine olan saygı ,sevgi ve güvenin tamamen kaybolmasına ve bencilce hayatının sömürülmesine izin vermiş olacaktır.
2-Ya mevcut ilişkisini bitirip hayatına kaldığı yerden devam edecektir.Ancak bu kararın da bazı sakıncaları bulunmaktadır.Yenilgiyi kabul ederek hatalardan ders çıkarmadan kaçmak sadece gelecekte benzer hataları tekrarlamamıza sebep olabilir.Belki de aynı sorunu tekrar tekrar yaşayacaktır.Sebepler değişmeden sonuçlar değişmez.
3-Bu şekilde yaşanmaz ancak ilişki de bitirilmez profesyonel bir destek ile ilişkide sadakatsizliği oluşturan nedenlerin sebepleri araştırılıp tekrarlanmasının önüne geçilerek çift arasındaki iletişim sorunları çözülerek mevcut sevgi saygı ve güvenin yeniden daha sağlam şekilde tesisi sağlanarak tekrar ilişki ayağa kaldırılır ve böylece mutlu son 

Psikolog Cüneyt KAYA
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cüneyt KAYA Fotoğraf
Psk.Cüneyt KAYA
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cüneyt KAYA'nın Makaleleri
► Aşkta Ara Olur mu? Psk.Gülcem YILDIRIM
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuğun Sendromlusu Olur mu? Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN
► Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ? Psk.Dnş.Serap ALTU
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Gece Neden Panik Atak Olur? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aldatılırsam Ne Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gerçek Ebeveynlik Ekim 2017
► Takım Tutmak ve Aidiyet Mayıs 2017
► Aile ve Evlilik Terapisi Mayıs 2017
► Hepimiz Hipnozdayız Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:24
Top