2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnme Hastalarında Oluşabilecek Olumsuz Durumlar
YAZI #3664 © Yazan Fzt.Kamil YILMAZ | Yayın Haziran 2017
Serebrovasküler olay (SVO), dünyada en sık karşılaşılan nörolojik sorun olup, kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölüm nedeni olarak üçüncü sırada yer almaktadır . Aynı zamanda özürlülük yapmada birinci sırada olup endüstrileşmiş toplumlarda hastane başvurularında ve sağlık harcamalarında önemli bir yer tutmaktadır.
Yıllık SVO insidansı 55- 64 yaşında 1.3- 3.6/ 1000, 65- 74 yaşında 4.9- 8. 9/
1000, 75 yaş üzerinde 13. 5- 17.9/ 1000 dir. Tüm SVO’ ların ancak % 3- 5’ i ise 44 yaşından önce görülmektedir. Kadınlarda 55- 64 yaşları arasında SVO insidansı erkeklerden 2- 3 kat daha azdır. Bu fark 85 yaşına doğru azalmaktadır
Dünya Sağlık Örgütü tanımlamasına göre SVO, vasküler nedenler dışında görünür bir neden olmaksızın, fokal serebral fonksiyon kaybına ait belirti ve bulguların hızla yerleşmesi ile karakterize klinik bir sendromdur. Semptomlar tanım gereği 24 saatten uzun sürer veya ölümle sonlanabilir. Günümüzde SVO terimi inme ile eş anlamda kullanılmaktadır. Fakat inme tanımlanması kullanılırken beraberinde serebral infarkt ve hemoraji gibi patolojik tanılarında belirtilmesi tercih edilmektedir.
İnme tüm dünyada en sık mortalite nedenleri arasında yer almaktadır. İnme geçiren hastalarda ilk hafta içinde ölümlerin en sık nedeni beyin ödemi ve transtenterioyal herniasyondur. Ölümle sonlanmayan inme hastalarında akut ve sonraki dönemde birçok komplikasyonlar gelişebilir. Ayrıca bu komplikasyonların bir çoğu rehabilitasyon programının gidişini ve sonuçlarınıda etkilemektedir .
İnme sonrası gözlenen komplikasyonlar; kontraktürler, osteoporoz, heterotopik ossifikasyon, düşme ve kırıklar, epileptik nöbetler, hidrosefali, spastisite, fizyolojik kondisyon eksikliği, depresyon, konvülziyon, idrar retansiyonu, idrar inkontinansı, üriner enfeksiyon, konstipasyon, fekal inkontinans , disfaji, aspirasyon, bronkopnömoni, derin ven trombozu, pulmoner emboli, bası yaraları, ortostatik hipotansiyon ve beraberinde sersemlik, baş dönmesi, kulak çınlaması, halsizlik ve taşikardi görülebilir. Ayrıca periferik sinir yaralanmaları, seksüel problemler, bilişsel bozukluklar, enfeksiyon ve ağrı gözlenebilen diğer komplikasyonlardır.
Üst ekstremite komplikasyonları inmeli hastaların çoğunda gelişir. Bunun büyük bölümünü omuz ile ilgili sorunlar oluşturmaktadır. Bunun en önemli nedeni de omuz biyomekaniğinin bozulmuş olmasıdır. Hemiplejik omuz ağrısı %38-84 arasında, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak genellikle inme sonrası ikinci haftada görülmektedir. Hemiplejik omuz ağrısının, hastanede yatış süresini uzatma, kol güçsüzlüğü, günlük yaşam aktiviteleri ve kol fonksiyonlarındaki yetersiz iyileşme ve depresyonla arasında ilişki vardır. Omuz ağrısının diğer önemli bir nedeni glenohumeral subluksasyondur. Sık bir komplikasyon olup, insidansının %17-81 arasında olduğu bildirilmiştir.Fakat omuz ağrısı ile glenohumeral subluksasyon arasında ilişki olmadığını iddia eden çalışmalarda bulunmaktadır
Hemiplejik omuzun immobilizasyonu sonucunda kolun arteryel, venöz ve lenfatik dolaşımın herhangi birinin yetersizliği sonucunda OES (omuz- el sendromu) veya refleks sempatik distrofi veya kompleks bölgesel ağrı sendromu tip 1 denilen durumun gelişimine yol açar. İnmelerin % 23' ünde geliştiği bildirilmiştir. Şiddetli bir ağrı ile başlar, ağrı ekstremite boyunca yayılır ve omuzda tutukluk belirginleşir. El- el bileğinde ödem, vazomotor değişiklikler ve atrofi diğer semptomlarıdır. Tedavi edilmediğinde kalıcı el deformitesi ve donuk omuz ile sonuçlanabilir . Yine inmeden sonra erken flask dönemde glenohumeral eklem ve etrafındaki yumuşak dokular yerçekiminin etkisi, yanlış pasif egzersiz ve eklemde traksiyon sonucu travmaya yatkındırlar ve bunun sonucunda rotator kaslarda sıkışma, yırtık ve brakial pleksus lezyonu meydana gelebilir . Ayrıca spastisite, yanlış pozisyonlama, postür bozukluğu ve ağrı sonucu kontraktür gelişir. Kontraktür kötü prognozun belirtecidir.
Hemiplejik omuzda adheziv değişiklikler immobilizasyon, sinovit ya da eklem dokusundaki metabolik değişikliklerden meydana gelebilir. Adheziv kapsülitin omuz ağrısının en önemli sebebi olduğu iddia edilmiştir .İmmobilizasyon, kötü
pozisyonlama, sağlam tarafın aşırı kullanımı, yardımcı cihaz kullanımı gibi durumlar sonrasında sağlam ve etkilenmiş tarafta karpal tünel sendromu gibi sinir tuzaklanması görülebilir .
İnmede inen motor kontroldeki dengesizliğe bağlı olarak üst ekstremitede fleksiyon ve alt ekstremitede ekstansiyon spastisitesi ile karakterize postür ortaya çıkar. Tedavi edilmezse özellikle distalde deformiteler, avuç içinde maserasyon, ağrılı sendromlar ve kontraktür gibi sekonder problemler gelişebilir.
İnme sonrası görülen bir diğer komplikasyon osteoporozdur. Yapılan çalışmalarda inmeli hastalarda kemik mineral yoğunluğundaki kaybın üst ekstremitede daha belirgin olduğunu gösterilmiştir. Yakın zamanda yapılan başka bir çalışmada ise etkilenen ekstremitenin yanısıra sağlıklı ekstremitede de kemik mineral yoğunluğu kaybı olduğu bildirilmiştir.
İnme sonrasında nadiren görülen komplikasyonlar ise heterotopik ossifikasyon ve tromboflebittir. Heterotopik ossifikasyon sıklıkla kalça, dirsek veya diz ekleminde görülebilir. Tromboflebit oluşumunu engellemek için hastayı plejik tarafa yatırmamalı, intravenöz uygulamalar ve kan basıncı takipleri sağlam koldan yapılmalıdır
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kamil YILMAZ Fotoğraf
Fzt.Kamil YILMAZ
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi127 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Kamil YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnme Hastalarında Oluşabilecek Olumsuz Durumlar' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evde Fizik Tedavi Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:50
Top