2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dislektik Çocuklarda Akıcı Okuma ve Anlama Becerilerini Arttırmak İçin Bir Strateji
YAZI #3674 © Yazan Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL | Yayın Haziran 2017
Metni akıcı okuyabilmek anlama becerilerinin artmasını da sağlar. Ancak dislektik çocuklar genellikle bu konuda zorluk çekerler.

Okuma hızını arttırmak için önce öğrenciden bir metni kendi temposunda okumasını isteyin. Sonra metni metni yeniden okumasını isteyin ve tüm anahtar sözcüklerin altını çizmesini isteyin. Sonra da yalnızca altını çizdiği kelimeleri okumasını isteyin. Bunu bir kaç kez tekrar edin. Öğrenci anahtar sözcükleri başka bir yere not almayı da deneyebilir. Sonra da metni anahtar sözcüklerin altını çizmeden okumasını isteyin. Metin biter bitmez ne okuduğuyla ilgili bir tartışma başlatın ve metnin anlatmak istediği önemli konuları özetleyerek aktiviteyi sonlandırın.

Bu aktivite , metni veya sayfayı okumaları için , öğrencilere ihtiyaç duyduklarında daha az süre verilerek bir oyuna dönüştürülebilir. Hatta 45 saniye gibi anlamsız derecede ısa bir süre de verebilirsiniz. Bu şekilde öğrenciler sadece anahtar sözcüklere odaklanmak zorunda kalacaktır. Bu çalışmayı eğlenceli bir oyuna dönüştürerek öğrenciler için oluşabilecek kaygıyı azaltabilir ve sınıftaki herkes için zorlayıcı hale getirebilirsiniz. Böylece dislektik çocuk kendini diğerlerinden farklı hissetmeyecektir.

Öğrencilere kağıttan şeritler üzerine yazacağınız tümceler vererek başka bir aktivite uygulayabilirsiniz. Amaç akıcı okuyabilmek olduğu için öğrencinin rahat okuyacağı tümceler seçmeye dikkat edin. Öğrenci şeritteki yazıya bakar sonra sıranın üzerine ters çevirir ve sonra şeritte ne yazdığını söyler. Bu çalışma sadece akıcılığa değil, aynı zamanda dislektik öğrencinin konuşuyormuş gibi okuması gerektiğini anlamasına yardımcı olur. Bunun yanında çocuğun okumayla ilgili karşılaşabileceği her türlü engelin ve kaygı hissinin üstesinden gelebilmesine yardımcı olması bakımından da yararlı olacaktır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylem Metin ÖZKURAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'ın Makaleleri
► Disleksi ve Akıcı Okuma Gökhan KARATEPE
► Okuma ve Okuduğunu Anlama Nedir? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Evlilik Uyumunu Arttırmak İçin Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dislektik Çocuklarda Akıcı Okuma ve Anlama Becerilerini Arttırmak İçin Bir Strateji' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Nedir Ağustos 2012
► Yetişkinlerde Görülen Disleksi Belirtileri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:23
Top