2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



R Sesi Kabusu
YAZI #3724 © Yazan Neşe ÖZTÜRK | Yayın Temmuz 2017
Sakin olun, siz de R sesini üretebilirsiniz. Eğer herhangi bir organik sorun eşlik etmiyorsa, sadece doğru teknik ve biraz da egzersizle bu sesi kazanmak mümkün.
Peki R sesini üretebilmek neden bu kadar zor geliyor?
Bu soruya verebileceğim üç farklı yanıt var sadece biri, ikisi veya üçü birden sebep olabilir.
-Çünkü dışarıdan gözlemlenmesi zor bir ses; Çocukken pek çok davranışı gözlemleyerek, taklit ederek öğrendik ancak konuşurken ağzın içini görmek ve dili nasıl konumlandıracağımızı öğrenmek mümkün olmadı. Seslerin çoğunu oyun oynayarak denemeler yaparak bulduk yine de bulması en zor seslerden biri R sesi oldu.
- Çünkü ağız içinde titreşim oluşturmak gerekiyor ve bu zor geliyor. R sesi gibi ağız içinde titreşim oluşturarak üretilebilen diğer ses Z sesi. Z sesini S gibi üreterek benzetmek mümkün ancak R’yi neye benzeterek çıkaracaksınız. Y mi? Arı’ya Ayı dediğinizde tamamen bambaşka duyuluyor.
- Çünkü dilin aldığı konumu anlamak zor. R sesi üretirken dil ucu nereye değiyor? Hiçbir yere, ne damağa ne diş arkasına nasıl konumlandıracağınızı nasıl bileceksiniz?
Bir dil konuşma terapisti tüm bu zorluklara kolay bir çözüm yolu üretebilir. Belli teknikler uygulayarak size dili nasıl konumlandıracağınızı öğretebilir. Ağız içi titreşimi sağlatarak R sesini sürekli üretmenizi sağlayabilir. Neyse ki Türkçe de R tek vuruşludur ve konuşurken RRRR şeklinde dili çevirmeniz gerekmez. Size düşen terapistinizin tavsiyelerini uygulamak, verdiği egzersizleri her gün yapmaktır. Böylece zihin bu yeni hareketi hafızaya alacak ve zamanla konuşmanıza yansıtacaktır.
Çocuğum henüz Küçük ve R'yi Söyleyememesi Normal!
Her sesin kazanım yaşı vardır, örneğin 3 yaşında bir çocuk pek çok sesi doğru üretemez ve normal sayılabilir. 4 yaşına gelen çocuk bazı sesleri üretemese de konuşması anlaşılır olmalıdır. 5 yaşına gelen bir çocuk en fazla 3-4 seste sorun yaşamalıdır, 6 yaşına geldiğinde tüm seslerin kazanılmış olması beklenir. Çünkü bir sonraki yıl ilkokula başlayarak okuma yazma öğrenmeye başlayacak ve söyleyemediği bir sesin işaret karşılığı olan harfleri öğrenmesi zorlaşacaktır. Bu nedenle herhangi bir ses için en fazla 6 yaşına kadar beklenmesi önerilir.
R Sesini Söyleyememek Beni Daha Sempatik Gösteriyor.
Bir sorunu düzeltebilmek için önce sorun olduğunu kabul etmek gerekir. Bu durumdan rahatsız değilseniz bu yazıyı zaten okumadığınızı düşünüyorum. Eğer rahatsızsanız fakat düzeltmeye karşı direnç gösteriyorsanız bu direncinizi de fark edip kendinize karşı dürüst olmanızı öneririm.
Kaç Seansta R Sesini Kazanabilirim?
Bu kişiden kişiye değişen bir süreç ancak deneyimlerime dayanarak tek seansa sesi üretmeyi genellikle başarırız. Sonraki seanslarda hece, sözcük, cümle, konuşmaya aktarma şeklinde basitten zora alıştırmalar yaparak 4-5 seansta R sesini konuşmanıza kazandırabiliriz.
Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti
Neşe Öztürk
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neşe ÖZTÜRK Fotoğraf
Neşe ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Neşe ÖZTÜRK'ün Makale ve Yazıları
► Evliliğin Kâbusu Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Annelerin Kabusu; Gece Terörü Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'R Sesi Kabusu' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Teleterapi Temmuz 2020
► Kekemelik Aralık 2015
► Sesletim Nedir? Eylül 2015
► Afazi Mart 2015
◊ Mutasyonel Falsetto Eylül 2019
◊ Sesiniz Karizmanızdır. Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:34
Top