2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Konuşması Okula Hazır mı?
YAZI #3728 © Yazan Neşe ÖZTÜRK | Yayın Temmuz 2017
Çocuğunuz büyüyor ve bu sene ilkokula başlayacak, okuma yazmayı öğrenecek. Peki, çocuğunuzun konuşma becerisinin okuma yazmayı öğrenme sürecinde çok önemli bir etkisi olduğunu biliyor musunuz? Örneğin çocuk /r/ sesini /y/ olarak üretebiliyorsa şöyle konuşuyor olmalı ‘anne payka gidip, kaydıraktan kaymak istiyoyum.’ bu konuşma kulağa çok sevimli geliyor olabilir, ancak okulda öğretmeni ‘ARI’ sözcüğünü yazmasını istediğinde çocuğun yazdığı sözcük muhtemelen ‘AYI’ olacaktır. Seslerin işaret karşılığı olan harfleri öğrenmeden önce seslerin doğru üretiminin öğrenilmesi bu sürecin temelini oluşturur.
Konuşmasındaki sorunun farkında olan çocukta konuşmaktan vazgeçme, içe kapanma, kendini ifade etmekten kaçınma gibi görülebilecek olumsuz yaşantıların gerçekleşmesi ihtimalini de düşünmek gerekir. Çocuğun konuşma becerisi ve özgüveni sosyal yaşantısını doğrudan etkiler.

Sesletim; dile ait konuşma seslerini doğru telaffuz etme becerisidir.
Doğal konuşma gelişimi içinde çocukların sesletim hataları yapmaları normaldir. 2 yaşında bir çocuk cümle kurabilir ve bu cümle anlaşılır olmayabilir bu doğaldır. Çocuk 4 yaşına geldiğinde konuşmasında %10 oranında hatalar yine doğaldır. Ancak 6 yaşına gelen çocukta anlaşılır, tüm seslerin doğru üretildiği bir konuşma beklenir. Bazen özel nedenlerden dolayı ( dudak damak yarığı, anatomik anomaliler, işitme engeli, serebral palsi, down sendromu gibi..) bazen de hiçbir nedene bağlı olmaksızın sesletim bozukluğu görülebilir.
Çocuğumda Sesletim Bozukluğu Var Ne Yapmalıyım?
İlk yapmanız gereken çocuğa doğru örnek olmaktır. Çocuğun yaptığı konuşma hataları ne kadar eğlenceli olsa da gülmek, taklit etmek veya hatasını vurgulamak, düzelttirmek olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Konuşma Terapisti ne yapar?
Terapist, çocuğun dil ve konuşma becerilerini değerlendirir ve çalışma planı oluşturur. Konuşma sesinin çıkarılış biçimi, yeri, hızı ve zamanlaması öğretilerek bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Eve de ödevler vererek aileyle birlikte çalışır ve çocuk bu sesi konuşmasına aktarana dek egzersizler tekrar edilir. Bu çalışmalar çocukların keyif alacağı, eğlenceli bir atmosferde gerçekleşir ve kısa süre içinde bu sorun ortadan kaldırılabilir.

İlkokula başlayacak tüm çocuklarımıza akademik hayatlarında kolaylık dilerim.
Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti
Neşe Öztürk
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neşe ÖZTÜRK Fotoğraf
Neşe ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Neşe ÖZTÜRK'ün Makale ve Yazıları
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Ailecek Okula Hazır Mıyız ? Psk.Dnş.Erhan KOCA
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Çocuğunuzun Okula Uyum Sorunları Psk.Meral YÜNCÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Konuşması Okula Hazır mı?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Teleterapi Temmuz 2020
► Kekemelik Aralık 2015
► Sesletim Nedir? Eylül 2015
► Afazi Mart 2015
◊ Mutasyonel Falsetto Eylül 2019
◊ Sesiniz Karizmanızdır. Temmuz 2017
◊ R Sesi Kabusu Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:33
Top