2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanserli Hasta Yakını Olmak Nasıl Bir Şeydir? Kanserli Hasta Yakınları Ne Yapmalı?
YAZI #3739 © Yazan Dr.Mustafa BENEKLİ | Yayın Temmuz 2017
Kanser hastalar için olduğu kadar yakınları için de önemli bir problemdir. Kanserle birlikte yaşamak kolay değildir. Kaçınılmaz olarak ailenin günlük rutin düzeni ve dengesi bozulur. Gelecek kaygısı, çaresizlik hissi, sosyal hayattan uzaklaşma, artan sorumluluk duygusu ve stres gibi faktörler hasta yakınlarını psikolojik olarak etkiler. Kanserli hasta yakınlarının sağlık durumlarında da bir bozulma göze çarpmaktadır. En sık problemler uykusuzluk ve beslenme bozukluklarıdır.

Hasta yakınlarının yarısından fazlasında psikolojik duygu durumlarında bozulma ortaya çıkmaktadır. Bu durum sıklıkla depresyon, korku, kaygı, anksiyete gibi duygusal sorunlar şeklinde kendini gösterir. Ayrıca yine yarıdan fazla hasta yakınında motivasyonda ve günlük iş gücünde azalma ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bakıldığında kanserli hasta yakınlarının hayat kalitesinde bir azalmadan söz edilebilir. Duygusal sorunlar ve depresyonun hayat kalitesinin azalmasında büyük rolü olduğu inkar edilemez. Kanserin sebep olduğu fiziksel, ruhsal ve sosyal bozukluklar ve tükenmişlik hastaların yanı sıra hasta yakınlarının da hayat kalitelerinin düşmesine yol açabilir.

Stres ile mücadele etme ve başa çıkabilme çok önemli bir gerekliliktir. Kanserli hasta ailesinin tüm üyelerinin psikolojik durumlarının da değerlendirilmesi ve gerekirse psikolojik destek verilmesi uygundur. Hekim ve sağlık çalışanlarının bu problemleri çözmek için empati kurmaları ve iletişimi en üst düzeyde tutmaları önemlidir.

KANSERLİ HASTA YAKINLARI NE YAPMALI?
Uygun doktorları ve tedavi merkezlerini tespit edin.
Tedaviler ve yan etkileri konusunda bilginiz olsun.
Doktorunuzla ve diğer tedavi ekibiyle iletişimde kalın, aklınıza gelen soruları sorun.
Acil durum planları yapın, ihtiyaç anında aranacak numaraları bir kenara not edin.
Hastanıza doktorunuzun/diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda 6 öğünlük bir beslenme programı yapın.
Yemeklerde ekmek, makarna, patates gibi yüksek karbonhidratlı besinler, balık, tavuk, et, yumurta, peynir, süt, yoğurt, kuruyemiş, baklagiller gibi protein yönünden güçlü besinler kullanın.
Her gün düzenli olarak birlikte yürüyüşe çıkın.
Hastayla açık, net ve dürüst bir iletişim kurun.
Yanında ve her zaman destek olduğunuzu gösterin, duygularınızı ifade edin
Hastaya baskı yapmayın, suçlamayın, yargılamayın.
Hastanın korkularını ve endişelerini sizinle paylaşabileceği sohbet ortamları yaratın.
Başa çıkamadığınızı hissettiğiniz durumlarda psikolojik destek almayı deneyin.
Günlük rutin konularda ve tedavi ile ilgili kararlarda hastanın da fikrini alın, kararlara dahil edin.
Aile üyeleri arasında iş bölümü yapın, omzunuzdaki yükü paylaşın.
Kendi ruh sağlığınıza da özen göstermeyi ve gerektiğinde psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.
Sizi mutlu eden ve yapmaktan zevk aldığınız aktiviteleri yapmak için kendinize zaman ayırın.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa BENEKLİ Fotoğraf
Dr.Mustafa BENEKLİ
Ankara
Doktor "Onkoloji (Kanser)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa BENEKLİ'nin Makale ve Yazıları
► Kadın Olmak, Anne Olmak … Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kanserli Hasta Yakını Olmak Nasıl Bir Şeydir? Kanserli Hasta Yakınları Ne Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kemoterapi Prensipleri Nisan 2017
◊ Kanserde İkinci Görüş Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:41
Top