2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolon Kanserinde D Vitamini Hayatı Uzatıyor
YAZI #3742 © Yazan Dr.Mustafa BENEKLİ | Yayın Temmuz 2017
Kanser ve D vitamini eksikliği ilişkisi uzun yıllardır bilinmektedir. Vitamin D ile kanser ilişkisi en çok bağırsak, meme, prostat ve pankreas kanserlerinde çalışılmıştır. Yüksek vitamin D düzeylerinin kolon kanseri oluşumunu engellediği bilinmektedir. Yapılan gözlemsel çalışmaların sonuçlarının birleştirilerek incelendiği bir analizde, serumda vitamin D düzeylerinin 40 ng/ml ve üzerinde olması durumunda kanser görülme oranında %65 azalma olabileceği öngörülmektedir. Bunun için günlük 1000-2000 ünite vitamin D alınması gerekmektedir.

Yüksek vitamin D düzeylerinin kolon kanserli hastalarda yaşam süresini uzattığı gözlemsel çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak bu hastalara vitamin D desteği verilmesinin bağırsak kanseri tedavisine etkisini inceleyen çalışma yakın zamana kadar mevcut değildi. Geçtiğimiz günlerde ASCO 2017 kongresinde ilk sonuçları sunulan çok merkezli Sunshine (Güneş ışığı) çalışmasında ileri evre kolon kanserli 139 hastaya standart kemoterapiye ek olarak günlük 4000 ünite D vitamini desteği yapılmıştır. Hastaların yarısına standart günlük doz 400 ünite vitamin D verilmiş ve yaşam süreleri karşılaştırılmıştır. Yüksek doz vitamin D desteği verilen hastalarda hastalık ilerlemesine kadar geçen sürenin belirgin olarak uzatıldığı görülmüştür. Bu çalışma ile ilk defa dışardan yüksek doz D vitamini desteği yapılmasının ileri evre kolon kanserli hastalarda hastalık ilerlemesini geciktirdiği gösterilmiştir.

Bu sonuçların daha büyük çalışmalarla desteklenmesi elbette gereklidir. Ancak artık tedavi süresince yüksek doz D vitamini desteği yapılması tüm ileri evre kolon kanserli hastalara önerilmelidir. Bunun için tedavi süresince günde 4000 ünite vitamin D tedavisi tüm ileri evre bağırsak kanserli hastalarda standart olarak uygulanmalıdır. Bunun yanısıra D vitamininden zengin gıdalar (özellikle somon balığı, sardalya, uskumru), yumurta ve süt ürünleri tüketimini artırmak ve günlük en az 10-15 dakika güneş ışığından faydalanmak gereklidir.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa BENEKLİ Fotoğraf
Dr.Mustafa BENEKLİ
Ankara
Doktor "Onkoloji (Kanser)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa BENEKLİ'nin Makale ve Yazıları
► Kolon Kanserleri ve Kolon Polipleri Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Kolon Kanseri Op.Dr.Mücteba GÜNDÜZ
► Serviks (Rahim Ağzı ) Kanserinde Tedavi Doç.Op.Dr.Polat DURSUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kolon Kanserinde D Vitamini Hayatı Uzatıyor' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kemoterapi Prensipleri Nisan 2017
◊ Kanserde İkinci Görüş Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:34
Top