2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"2 Yaş Sendromu" Nedir?
YAZI #3752 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ALPER | Yayın Temmuz 2017
2-3 yaş dönemi; bebeklikten çocukluğa geçişin başladığı dönemdir. Bu dönem “2 yaş sendromu” olarak da isimlendirilmiş olup anne babaların çocuklarındaki değişimler üzerine en çok kaygılandığı “zorlu” bir gelişim aşamasıdır.
Yürüme ve konuşmasının artmasıyla hareketlenen çocuk, bağımsızlığını fark eder; kendisini ve çevresini keşfetmek için sınırlarını zorlamayı dener. Bireyselleşme ihtiyacı ile anne babasına ihtiyacının azaldığını düşünen çocuk onlardan uzaklaşmayı istese de aslında bu yetilere tamamen sahip olmadığını fark ettiği her anda isyan ile boyun eğme arasında bocalar. Bu bocalama süreci içerisinde en çok sergilediği davranışlar; inatlaşma, ısrarcı davranma, huysuzlanma, isteklerini zorla kabul ettirme ve anlaşılma çabasıdır. Bu dönemde ani öfke patlamaları ve uzun ağlama krizleri yaşanabilir. Aniden sebepli sebepsiz ağlamaları ve sakinleşmeleri olabilir. Henüz mantıklı hareket etmeyi düşünecek yetide olmayıp, iyi-kötü davranışı ayırt etmede zorlandığı için sosyalleşmeye ve paylaşmaya dirençlidir. Oyuncağını ya da herhangi bir eşyasını paylaşmak çocuk için büyük bir yıkım olabilir.
2 yaş sendromundaki çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?
• Öncelikle aile yaşanan tüm “zor” davranışların gelişim döneminden kaynaklı olduğunu bilmeli ve bu sürece kendisini hazırlamalıdır.
• Katı kurallar ve terbiye eğitiminden kaçınılmalıdır; bu çaba çocukla aile arasındaki inatlaşmayı arttırmaktan öteye geçmeyecektir.
• Çocuğun tutturduğu herhangi bir şeyi uygunsa karşılayıp kriz durumu önlenmeye çalışılmalıdır. Karşılanamayan ihtiyaçları sonrası gelen ağlama krizlerinde çocuğun fiziksel güvenliği sağlanıyorsa sakinleşmesini sabırla bekleyip ilgiyi ardından göstermek gerekir.
• İnatlaşan çocuğun en kolay dikkatinin başka yöne çekilebileceği dönem 2 yaş dönemidir ve ‘ya inatlaşma davranışı tekrar ederse ve davranışı öğrenemezse’ kaygısını kenara bırakıp ilgiyi başka yöne çekmek kriz durumlarında etkili bir yöntem olacaktır.
• “Bu ne? Niye? Neden?” soruları dil gelişimi doğrultusunda sıklıkla gelecektir, bu dönemde bıkıp usanmadan yanıtlamak gerekir. Yanıtının bilinmediği soruların cevapları da öğrenilip çocuğa mutlaka geri dönüt yapılmalıdır.
• Bu dönemde görülen karanlık, yüksek ses, hayvan, yabancı kişiler korkuları problem olarak görülmez. Ailenin “senin yanındayım, ben varım” mesajını vermesi gerekmektedir. “Korkulacak bir şey yok” cümlesi çocuğun değerlerini yok saymayı ifade edeceğinden inatlaşma ve güvensizliğe sebep olacaktır.
• Yapmaması gereken bir davranışta “hayır” sözcüğünü kullanmak yerine çocuğa seçenek sunulmalıdır. (“Cam bardak yerine plastik bardakla oynayabilirsin”)
2 yaş sendromunun zorluğu hemen hemen her çocukta farklılık gösterse de ailelerin dönemi tanımaları ve çocuklarını “problemli” olarak yaftalamamaları çok önemlidir. Aileler ne kadar sakin, kararlı, ılımlı ve çocuğunun ihtiyaçlarını tanıyabilecek düzeyde olurlarsa çocuk bu dönemi o kadar kolay atlatır. 4 yaş sonrası dahi çocuktaki bir davranış değişimi için oldukça büyük zaman aralığı gerekiyorken, 2 yaşta bu durumun çok daha zor olabildiği ve kriz durumlarını kısa sürede atlatabilmenin daha önemli görüldüğü unutulmamalıdır. Çocuğun bu dönemi ortalama 3- 3,5 yaş civarı atlatacağı, bunun geçici bir dönem olduğu bilinciyle aileler zıtlaşmadan, kaygılanmadan ve bol kaliteli zaman ve sevgi davranışları göstererek çocuklarına destek olmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ALPER Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ALPER
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ALPER'in Makale ve Yazıları
► Down Sendromu Nedir? Psk.Fatih UĞUR
► Down Sendromu Nedir Emine ERGÜN
► Asperger Sendromu Nedir ? Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Çocuklarda Bakıcı Sendromu Nedir? Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '"2 Yaş Sendromu" Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Temmuz 2017
► Çocuk ve Ölüm Kavramı Temmuz 2017
◊ Benim Olmadı, Onun Olsun Eylül 2017
◊ Aile Terapisi Nedir? Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top