2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özşefkat...
YAZI #3765 © Yazan Uzm.Psk.Serap BİLGEN | Yayın Temmuz 2017
Ve bedenime usulca dedim ki ‘Arkadaşın olmak istiyorum’. Derin bir nefes aldı ve cevap verdi. ‘Tüm hayatım boyunca bunu bekliyordum’. -Nayyirah Waheed

Çok sevdiğimiz, yakın bir arkadaşımıza söylediğimiz sözleri kendimize de söylemeyi denesek nasıl olur? Başkasından ihtiyaç duyduğumuz sözleri kendimize, biz söylesek, zor zamanlarımızda kendimize destek olsak, şefkat göstersek… Acı çektiğimiz zamanlarda kendimize ve acımıza sırtımızı dönmesek, acımızı bastırmaya çalışmasak mesela, acımızı kabul edip kendimizi nazik bir şekilde yatıştırmaya çalışsak… Bizi yargılayan, eleştiren, suçlayan ebeveyn tarafımızı azıcık sustursak; ‘Seni yeterince dinledim’ desek… Biraz da şefkatli yanımıza sözü versek, biraz da o konuşsa, biraz da onu dinlesek… Sürekli eleştiren bir ses duymak yerine destekleyen, yatıştıran bir ses duymak daha iyi gelmez mi?

Kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlarda eleştirilmekten ziyade yatıştırılmaya, sakinleşmeye ihtiyacımız vardır. Destek gördüğümüzde daha çabuk toparlanırız. Eleştirildiğimizde, yargılandığımızda ve suçlandığımızda sağlıklı düşünemez, sağlıklı kararlar alamayabiliriz. Bu yüzden, özellikle zor zamanlarınızda, hata yaptığınızda, acı hissettiğinizde kendinize ‘Neyi duymaya ihtiyaç duyuyorum?’ ‘Şu anda hangi sözleri duymak bana iyi gelirdi?’ ‘Şimdi ne yapsam daha kolay sakinleşir, daha kolay toparlanırım?’ diye sorun. Duyduğunuzda iyi gelecek sözleri kendinize söyleyin. Kendinizi yatıştırın. Şefkatle kalın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BİLGEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Serap BİLGEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Serap BİLGEN'in Makale ve Yazıları
► Özşefkat Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Özşefkat Terapi Elif HERGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özşefkat...' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Başlamak Ağustos 2017
◊ Terkedilme Korkusu Ağustos 2017
◊ Onsuz Nasıl Olur? Ağustos 2017
◊ Mutlu Olmak... Temmuz 2017
◊ Farkındalık Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:08
Top