2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
YAZI #3772 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Temmuz 2017
Panik Atak; kişide ansızın kendini gösteren, belli bir duruma bağlı olmayan, kişinin fiziksel bir takım tepkilerle kendini de gösterebilen büyük kaygı atağı olarak tanımlanır.

Korku olarak tanımlanması bizi bazı düşünce hatalarına götürebilir. Bu yüzden panik atak’ı tanımlarken kaygı kelimesini kullanmak önem taşır. Bu açıklamayı daha ayrıntılı hale getirecek olursak. Öncelikle kaygı ve korku arasındaki farkı tanımlamamız gerekir.

Frank H. Burnham korkuyu şöyle tanımlamış; Korku, bir belirsizlik karşısında tehdit algısı ile tetiklenen, rahatsız edici ve olumsuz bir his. Korku belirli bir ağrı veya tehdit olarak algılanan bir tehdit sonucunda, uyarıcı bir tepki olarak ortaya çıkan yaşamsal bir mekanizmadır. Korku görünüşte evrensel bir duygudur. Herkes bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde çeşitli korkulara kapılabilir. Tehlike ile karşılaşan bir kişi korkar ve bu korku sonucunda kaçmak için bir tepki oluşturur Korku kişide, herhangi bir belirli türde duygusal durum veya anlık bir dış tehdit oluşmadan meydana geldiği takdirde, anksiyete (kaygı) olarak ayırt edilmelidir.

Yazının son cümlesinde de belirtildiği gibi, anlık durum ya da dış tehdit oluşmadan meydana gelene ise kaygı deniyor.

Panik atak sırasında anlık bir durum ya da dış tehdit olmayabilir. Bu durum kişide yoğun bir huzursuzluk yaratır ve yaşamının diğer alanlarına bir sarmaşık gibi dağılır. Bir süre sonra yaşanan bu kaygı, kişinin tüm hayatını etkiler hale gelebilir. Uçağa binmekten, metroyu kullanmaktan, üst katlara çıkmaktan, insanların arasında dolaşmaktan vb. sonrasında ortamlardan uzaklaşmaya başlar. Panik atak yaşayan kişiler o kadar yoğun ve stresli durumlar yaşarlar ki bir süre sonra bu stresle karşılaşmamak için dışarı çıkmak bile istemeyebilirler.



Belirtileri Nelerdir?


Titreme, Terleme, Karın Ağrısı, Göğüste Ağrı Veya Sıkışma, Boğulma ya da Nefes Alamama Hissi, Bulantı, Baş Dönmesi, Dengesizlik, Delirme Korkusu Ya Da Ölüm Korkusu, Beraberinde Kontrolünü Kaybetme,



EMDR ve Panik Atak Terapisi


EMDR Terapi kaygı bozukluklarında yoğun olarak kullanılan etkili ve hızlı bir terapi tekniğidir. EMDR Terapi kişinin geçmişte yaşadığı travmatik olaylar ve bu olayların etkisi ile almış oldu negatif düşünceleri azaltarak panik atak ve kaygı bozukluklarının tedavisi amaçlar.

EMDR Terapide temel amaç kişinin öncelikli olarak kendisine dair negatif düşüncesini ortaya çıkarmaktır. Bu negatif düşünce “güvende değilim ya da değersizim” gibi temel iki negatif düşünce olabileceği gibi bambaşka bir düşünce de olabilir.

Negatif düşünceler geçmişte yaşanan travmatik olaylarla beslenir ve sonrasında yaşanan her şey bu negatif düşüncelerle açıklanabilir. Bu nedenle kişinin kaygısına neden olan olay/durum/cisim ne olursa olsun kişi yoğun ve stresli bir tepki verebilir. Bu nedenle olay/durum/cisim önemsizdir.

EMDR bu travmatik anlarla çalışarak o anların kişide yarattığı negatif düşünceyi/leri yok etmeyi hedefler. Bunun için travmatik anları duyarsızlaştırır. Sonrasında azalan negatif düşüne kişinin kaygı düzeyini kontrol etmesine ve iyileşmesine neden olur.
     23 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top