2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutluluk Üzerine...
YAZI #3848 © Yazan Uzm.Psk.Nur METİN KORKMAZ | Yayın Eylül 2017
‘’Yaşamak acı çekmektir; yaşamı sürdürmek, çekilen bu acıda bir anlam bulmaktadır. Eğer yaşamda bir amaç varsa, acıda ve ölümde de bir amaç olmalıdır. Ama hiç kimse bir başkasına bu amacın ne olduğunu söyleyemez. Herkes bunu kendi başına bulmak ve bulduğu yanıtın öngördüğü sorumluluğu üstlenmek zorundadır. Kişi bunu başarabildiği takdirde, onur kırıcı bütün rezilliklere karşın gelişimini sürdürecektir.’’ Victor Frankl

Mutluluk nedir?

Mutluluk çok boyutlu bir kavram, yıllardır birçok disiplin tarafından araştırılmış ama ortak bir tanım bulunamamıştır. Her insan için anlamı farklı mutluluğun, herkes kendi payına düşecek bir tanım arıyor. Bugüne kadar en çok aklımda kalan mutluluk tanımlarıyla ufak bir mutluluk tohumu ekmek istiyorum bu küçük yazıya.

Günümüzde hepimizin yaşadığı en büyük yanılsama, tüm sorularımızın cevaplarına ve tüm sorunlarımızın çözümlerine bir anda ulaşabileceğimiz. Hayatımızı hızlı çözüm ve memnuniyet üzerine kuruyoruz, ama tüm bunları yaparken, aradığımız cevapları almaya hazır olup olmadığımızı hiç sorgulamıyoruz. Karnımız acıkınca, internetten bulunduğumuz noktaya en kolay ve en hızlı gelebilecek yemekleri seçip, yiyebiliyoruz. Kitapçıya gidip, kitap karıştırmak yerine, internet sayfalarını hızlıca çevirip, aradığımız şeylere hemen sahip olabiliyoruz. İstediğimiz her şey her an elimizin altında, öte yandan hep bir şeyler eksik. Hayatımızı paylaştığımız insan, hayalimizdeki kişi değil, anne babamız daha iyi ebeveynler olmalı, cüzdanımız yeterince dolu değil, arkadaşlarımız daha ‘’iyi’’ olmalı, kardeşlerimizle aramızda mükemmel bir ilişki olmalı, çocuklarımız daha başarılı öğrenciler olmalı vs. Sanki hiçbir şey yeterli gelmiyor. Hayatımızda olan biten hiçbir şeyin kendi halinde kalmasına tahammülümüz yok, daha iyisi varsa, anından onunla değiştirmeli. Çok kolay bulduğumuz şeyler, yeterince iyi gelmiyor, çok zor olan şeyleri bekleyecek sabrımız yok. Kendi genellemelerimize o kadar çok kanıyoruz ki, kendimizi mutsuzluğa sürüklüyoruz. Hayatın gerçek anlamını, kelimeleri, ambalajını açmadığımız bir hediye paketi gibi, elden ele iletiyoruz. İçinde ne olduğundan o kadar eminiz ve o kadar habersiz ki. Mutluluk ne demek? Hayatı gerçekten yaşıyor muyum? Tüm bu hızlı tüketim üzerine kurulmuş hayatta, düşünecek, anlam arayacak zamanımız var mı? Victor Frankl, mutluluğa ulaşmak için önce anlamını bilmek gerek diyor. Hayatın bizden ne beklediğini sorguladık mı hiç? Belki de onun dediklerini biraz düşünmek gerek.

1Nazi Almanya’sının meşhur toplama kamplarında (Auschwitz dahil) tam 3 yıl tutulduktan sonra hayatta kalmayı başaran (“Yaşamak için bir neden’i olan kişi, hemen her nasıl’a dayanabilir”) ünlü psikolog Viktor Frankl kaleme aldığı ve Türkçeye de çevrilen İnsanın Anlam Arayışı isimli kitabında logoterapi (anlam terapisi) yöntemiyle hayatımıza nasıl anlam yükleyebileceğimizden bahseder. Victor Frankl’a göre üç yolla bunu yapmamız mümkün:



Bir eser yaratarak ya da bir iş yaparak: Frankl tüm kamp hayatı boyunca dışarı çıktığında yazacağı kitabı düşünmüş. Bulduğu kağıt parçalarına notlar alarak ve kitabını yayınlayacağı günlerin hayalini kurarak hayatta kalmayı başarmış. Bizler de yazacağımız bir kitabı olmasa bile ister iş isterse de özel hayatımızda yapabileceklerimizin ya da yapmak istediklerimizin hayalini kurarak hayatımıza bir anlam yü
Frankl, yaşamda anlam bulmanın ikinci yolunu; iyilik, doğruluk, güzellik gibi yaşamak, doğayı ve kültürü yaşamak, son ve bir o kadar önemlisi de olanca eşsizliğiyle bir insanı yaşamaktı Yani onu sevmektir, der. Kendisinden vazgeçtiği anlarda çok sevdiği ve kendisini de çok seven karısını düşünmüş ve onun için hayatta kalması gerektiğini kendisine telkin etmiş. Kamptan kurtulduğunda ise karısı, annesi ve kardeşinin diğer toplama kamplarında öldüğünü öğrenmiştir. Kaçınılamaz acıya yönelik bir tavır geliştirerek: Deyim yerindeyse zurnanın zırt dediği yerdeyiz. 4 yılda 4 milyondan fazla insanın ölüme gönderildiği bir yerde hayatta kalabilmek, o zorlu şartlara karşı hayatta kalma isteğini kaybetmemek, akıl sağlığını da koruyarak sağ salim dışarıya çıkabilmek ve de tüm yaşadıklarından sonra bir terapi yöntemi geliştirebilmek her yiğidin harcı değil şüphesiz. Öte yandan, yapabileceğimiz şey ise hayatımızda yaşamak zorunda kaldığımız acılara olan yaklaşımımızı değiştirmek. Acı yaşayan ya da yaşayacak olan tek kişi olmadığımızı bilmek bir başlangıç olabilir. Her ne olursa olsun, hangi acıyı, problemi ya da sıkıntıyı yaşarsak yaşayalım güçlü olmalı ve yapacağımız güzel şeylere odaklanmalıyız.
Aslında, “ insanın gerçekte ihtiyaç duyduğu şey, gerilimsiz bir durum değil. Daha çok, uğruna çaba göstermeye değer bir hedef, özgürce seçilen bir amaç için uğraşmak ve mücadele etmektir.” Victor Frankl

Kaynaklar: “İnsanın Anlam Arayışı”, Victor E.Frankl

‘’Mutlu’’ olmak için 7 ipucu, Arif Gökhan Rakıcı

Hazırlayan: Uz. Psk. Nur Metin Korkmaz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nur METİN KORKMAZ'ın Yazıları
► Mutluluk Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Mutluluk Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Mutluluk Arayışı Psk.Beria Bilge ŞENER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutluluk Üzerine...' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Empati Temmuz 2018
◊ Tutku..... Temmuz 2018
◊ Panik Atak? Mayıs 2018
◊ Acıdan Beslenmek… Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:14
Top