2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tik Bozukluğu
YAZI #3857 © Yazan Dr.Ali KORKMAZ | Yayın Eylül 2017
Tanım;

Tik, birden ortaya çıkan, hızlı, tekrarlayıcı, ritmik olmayan hareketler ve ses çıkarmalardır. Toplumda görülme sıklığı yüzde 1-2 dir. Tik bozuklukları her yaşta görülebilir, özellikle 7-11 yaşları arasında başlama eğilimi fazladır. Tikler motor (göz kırpma, esneme, yüz buruşturma vb. ) ve vokal tikler (burun çekme, geniz temizleme vb. ) olarak ikiye ayrılır.

Tiklerin Sebebi;

Genetik, nörobiyolojik- nörokimyasal ve çevresel etkenlerin neden olduğu düşünülmektedir.
Tikler ortaya çıktıktan sonra, çocuğa yapılan uyarılar ve uygulanan cezalar tiklerde artışa neden olabilmektedir

Tik Bozukluğu Tipleri;

Tourette Bozukluğu
Süreğen (Kronik) Motor Ya Da Vokal (Sesle İlgili) Tik Bozukluğu
Geçici Tik Bozukluğu

Tik Bozukluğuna Eşlik Edebilen Hastalıklar;

Obsesif Kompulsif Bozukluk
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Özel Öğrenme Güçlüğü
Kekemelik


Tedavi;

Tik bozukluklarının tedavisi destekleyici yaklaşımlar ve ilaç tedavisi olarak iki bölümde değerlendirilebilir.


Destekleyici Yaklaşımlar;

Aileye ve çocuğa bozukluk (tedavi ve yaklaşım) hakkında danışmanlık verilir.
Çocuk kısa süre için tiklerini durdursa bile, tiklerin istemeden ortaya çıktığı, çocuğun çabası ile engellemenin mümkün olmadığı aileye ifade edilir.
Çocuğu suçlamanın, utandırmanın, cezalandırmanın ve sürekli uyarıda bulunmanın stres düzeyini yükselterek tikleri arttırabileceği belirtilir.
Tikler, çocuğun alay konusu olmasına veya dışlanmasına sebeb alabilir. Bu durumda, Çocuğun yanında olunduğunun hissettirilmesi ve desteklenmesi gerekir.


İlaç Tedavisi;

İlaç tedavisi, çocuğun yaşam kalitesinin bozulduğu, okul, ev ve sosyal yaşamının etkilendiği durumlarda hekimin önerisiyle tercih edilebilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali KORKMAZ Fotoğraf
Dr.Ali KORKMAZ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali KORKMAZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:03
Top