2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendine Yakınlaşma
YAZI #3864 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE | Yayın Eylül 2017
Modern yaşamın ve teknolojinin bize birçok kolaylık sağladığı tartışılmaz bir gerçek. Ama bunun yanında ödediğimiz de birçok bedel var.
Gözlemlerim, okumalarım ve araştırmalarım sonucunda bu bedellerden en önemlisinin "kendine yabancılaşma" olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Buna neden olan en önemli etkenler, günlük yaşamda takmak zorunda kaldığımız maskeler; kendimizi sokmak zorunda olduğumuzu hissettiğimiz statü kalıpları; "daha güçlü", "daha zengin", ''daha havalı", "daha güzel", "daha başarılı" görünmek adına değiştirdiğimiz kılıklar, mimikler, söylemler ve hatta kimlikler.
Adeta her "daha" için yeni bir kimlik yaratıyoruz. Ve her kimliğimiz için başka başka duygu durumları, düşünceler ve davranışlar...
Birilerinin gözüne girmeye çalışırken, kendi gözümüzden düşüşlerimizle sarmalanmış bir yaşam içinde, "kendimiz" e yakınlaşmak gerçekten elimizde mi?

Birçoğumuz gün içerisinde kendimizi daha iyi hissedebilmek için türlü türlü yollar arıyoruz. Kimimiz müzik dinleyerek, kimimiz spor yaparak, kimimiz kitap okuyarak rahatlamaya çalışıyor ve mutluluk reçetelerinin peşinden koşuyoruz. Olumsuz duygularımızla vakit geçiremiyor, yolda gördüğümüzde selam bile vermiyoruz.
Oysa iyi hissedebilmemiz için önce olumsuz duygularımızla birlikte kalmaya, onlarla iyi anlaşmaya ve onları iyi anlamaya ihtiyacımız var. Onlar bizim en önemli hazinelerimiz. Kendimizi değiştirebilmek, kişisel gelişimimizi sağlamak, ruh sağlığımızı korumak adına yapacağımız en önemli şey hayatın koşuşturması içerisinde hissettiğimiz olumsuz duygulara kulak kabartmak, onları iyi gözlemlemek ve onlardan gelen mesajları almaya açık olmak.
Ancak bu şekilde yaşadığımız problemler ya da stres durumlarının gerçekten farkında olarak yolumuza devam edebilir ve bu durumlar birikmeden gerekli önlemleri alabiliriz. Yok sayılan, üzeri örtülen, kendimizden saklamaya çalıştığımız her olumsuz duygu ileride karşımıza kocaman ve başa çıkılması zor bir "canavar" edasıyla çıkacak ve adeta öc alırcasına, bizi küçük bir çocuk gibi korkutarak yıldırmaya çalışacaktır. "Sen misin zamanında beni yok sayan, hadi şimdi al bakalım"...




Peki olumsuz duygularımız biz farkına varmadan yanımızdan hızlıca koşup gitmeye çalışırken bizim onları yakalayabilmemiz için ne yapmamız gerekiyor? Herkes için geçerli olabilecek genel geçer yöntemlere pek inanmıyor olsam da kendimizi kötü hissettiğimiz her an bununla ilgili notlar almamızın genel olarak herkeste işe yaradığını söyleyebilirim. Yanımızda taşıyabileceğimiz küçük bir "içgözlem defteri" bunun için yeterli olabilir. Bir dedektif gibi kendimizi iyi gözlemleyerek, kötü hissettiğimiz zamanlarda kafamızdan geçen tüm düşünceleri, imajları, anıları sansürsüz bir şekilde kağıda geçirmek yüzleşme tekniklerinden belki de en iyisi. Şunu söylemeden geçmemeliyim: Bu yöntem kolay gibi görünse de ilk başlarda bizi bir hayli zorlayabiliyor. Ama hemen her işte olduğu gibi, pratik yaptıkça yavaş yavaş alışıyor ve daha fazla düşünceyi yakalayıp not edebiliyoruz. Üstelik gün sonunda bu yazdıklarımızı bir kez daha gözden geçirerek yöntemin etkililiğini de artırabiliriz. Bir süre sonra zaten benzer düşünce kalıplarının tekrarladığını, size genellikle iyi gelmeyen düşünce yapılarının neler olduğunu da farketmeye başlayacaksınız. Bu yöntem kendi kendimize uygulayabileceğimiz en etkili yöntemlerden biri. Bu yönteme akşam kendimize ayıracağımız 15 dakikalık bir zaman diliminde rahatlatıcı bir müzik eşliğinde yapacağımız kısa bir farkındalık meditasyonunu da eklersek daha kısa bir sürede daha uzun bir yol katedebiliriz. Kuşkusuz, zorlandığınız ve tıkandığınız noktalarda uzman bir psikolojik danışman/terapistten yardım almak gerekebilir.


Haydi yarın kendinize küçük bir içgözlem defteri alın ve başlayın. Gün içerisinde defteri yanınızda taşımayı unutmayın. Ve her akşam kendinize sorun: "Bugün kendime yakın olmak için ne yaptım?"

Unutmayın, "kendimize yabancılaşırsak" her şeye ve herkese yabancılaşırız. Ve bir yabancı gibi bu dünyadan geçip gideriz. Tadına bakmadan, yeterince koklayamadan, yaşamın anlamını ıskalayarak....
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE
İzmir
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE'nin Makale ve Yazıları
► Kendine Yakınlaşma Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE
► Kendine Saygı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Kendine Güven! Psk.Mert ÖZAYDIN
► Kendine Yabancılaşma Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Kendine Güven Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendine Yakınlaşma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Yakınlaşma Eylül 2017
◊ Çocukta Oyun Gelişimi Eylül 2017
◊ Kabul Eylül 2017
◊ Beyaz Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:51
Top