2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutsuz Olabilirim
YAZI #3984 © Yazan Uzm.Psk.Seda KANDUR | Yayın Kasım 2017
MUTSUZ OLABİLİRİM

Duygularımızı ifade etmemiz ve onları yaşamak için zaman tanımamız gerekir. Yaşanmamış, kabul edilmemiş veya bastırılmış duygular bir süre sonra rahatsızlık oluşturmaya başlar. Bu rahatsızlıklar duygu, düşünce veya beden boyutunda olabilir. Sürekli üzüntü hali, hiç geçmeyecek düşüncesi veya ağrılara sebep olabilir.
Öncelikle mutsuzlukta bir duygu. Bunu ifade ederek başlamak istedim çünkü bazen insanlar sürekli mutlu olmaları gerektiği inancına sahip olabiliyorlar. Bu inancın temelinde aile etkisi, çevrenin oluşturmuş olduğu algı veya sosyal medya yüzünden oluşan olumlu duygulara yer verilme imajının etkisi olabilmektedir.
Mutsuz olmaya aile tarafından izin verilmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor. Bu her ne kadar aile üyelerinin birbirlerini önemsedikleri için üzülmelerini istemeselerde, mutsuz olmaya alan tanınmadığı zaman bastırılmış, yaşanmamış duyguların zihne ve bedene zarar vermesine sebep olmaktadır. Aile üyelerinin üzülmeleri gereken durumlarda üzülmelerine izin vermek yaşadıkları acı, üzücü olayları yok saymak yerine onlarının üzüntülerini, acılarını yaşamaları için oluşturdukları alana saygı duymak gerekir. Görmezden gelinen üzüntüler, baskılanır. Her baskılanmış duyguda üzerimize aldığımız fazla bir yüktür.
Mutsuzluk duygusunu bazen çevre baskısıyla,arkadaşların etkisiyle de yaşayamama durumu olabilmektedir. "Her şeyin var sen hala mutsuzsun.", "Saçmalama, üzülmeyi bırak artık." gibi mutsuz olduğumuz anların görmezden gelinmeye çalışıldığı olmuştur. Arkadaşlıklar yeri geldiğinde beraber mutsuz olmayı, mutsuzluğumuzu istediğimiz zaman paylaşabilmek için değil midir?
Mutsuzluk gibi diğer olumsuz duygularımızı kabul etmememize zemin hazırlayan en etkili alan ise, günümüzde sosyal medyadır. Sosyal medyada devamlı gezen, hep mutlu gibi görünen, hep etkinliklerde yapılan paylaşımlar, algı yanıltmaları oluşturmaktadır. Burada kastettiğim algı yanıltması, hiç yorulmayan, hiç mutsuz olmayan, her zaman bakımlı ve güzel olmak gerektiğini gibi. Bu algı yanılmasından çoğu insan etkilenerek mutsuzluk duygusunun da bir duygu olduğunu, onunda yaşanması gereken sağlıklı bir duygu olduğunu unutmasına sebep olmaktadır. Takip edilen arkadaşların veya beğendiği ünlülerin paylaşımlarına bakarak, bu paylaşımlar üzerinden hayatlarını yorumlayarak, kendi yaşadığı mutsuzluk, hüzün hallerini eleştirmeye başlamaktadır. Paylaşımların geneli mutluluk, etkinler, eğlence üzerine olunca kendisini mutsuz hissettiğinde "Herkes hep mutlu, hep geziyorlar, eğleniyorlar." gibi algı yanılmasına kapılarak devamlı mutlu olmaları gerektiği inancına yol açmaktadır.
Mutsuz olabilirim. Mutsuzluğum, üzüntüm veya acı gibi olumsuz duygularımı yaşama hakkım var. Burada devamlı uzun süren bir mutsuzluk, üzüntü veya acı halinden bahsetmiyorum. Bu duyguları yaşamamıza izin verirsek, kendi benliğimizin bütününe sahip çıkmış oluruz. Duygularınızı bastırmak yerine sahiplendiğinizde o duygunun hafiflediğini fark edeceksiniz. Bunun yanı sıra bastırmış olduğunuz duygular yüzünden kasılan bedeninizin gevşemesine izin vermiş olacaksınız. Mutluluk gibi mutsuzlukta bütünün bir parçası. Hayatta her yaşadığımız bize bir şeyler öğrettiği gibi mutsuzluk duygusunun da bize öğreteceği en önemli şey mutluluğa giden yoldur.
Uzman Klinik Psikolog
Seda Kandur
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seda KANDUR'un Yazıları
► Sizi Daha Mutsuz Yapan Kim? Psk.Emir Emre DOĞAN
► Mutsuz Çocuk Yanlış Evlilik Yapıyor... Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutsuz Olabilirim' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sosyal Fobi Ekim 2018
◊ Bedenim Ne Söylüyor? Ekim 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:43
Top