2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öne Çıkan Başlıklar
YAZI #3993 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Kasım 2017
Haber bültenlerini izlerken “öne çıkan başlıklar” diye bize sunulan haberler acaba kendiliğinden mi öne çıkıp haber kuşağına gelmişlerdir? Yoksa ilgili medya kuruluşu kendi doğrularını ve önceliklerini bize izlettirip kabul ettirmek için mi öne çıkarıp bize ulaştırmaktadır?

Birçok öne çıktığı iddia edilen haber durup dururken öne çıkmamıştır! Perde arkasında azim ve gayret vardır gibi beylik laflara fazlaca girmeyelim isterim. Elbette kendiliğinden diğer haberleri geride bırakıp öne çıkan haberler de vardır! Bu öne çıkan haberler de öne çıkmış olmanın verdiği gururla haber bültenlerinin başköşesine kurulurlar!

Medyanın bize sunduğu haberlerin nasıl öne çıktıklarını merak edenleriniz varsa söyleyeyim. Haberleri öne çıkaran şey baskı sayısı ve ticari reyting kaygısıdır. Bu şey, hangi haberi ve olayı sunarsam insanların ilgisini çeker ve izlenme oranlarımız artardır sorusuna verilen cevaptır. Hal böyle olunca öne çıkan bazı başlıklar da kendi marifetleri ile öne çıkmamaktadır. Dolayısıyla öne çıkan haberleri dolaylı olarak bizlerin tercihleri belirlemektedir. TV, internet sitesi ya da diğer iletişim kanalları programlarını bizlerin seçimlerine göre sunmaktadırlar. Bazen de özellikle seçilmiş haberler millete dayatılır ki istenilen özel amaçlara ulaşılabilsin.Elbette reyting kaygısına teslim olmamış yayın kuruluşları da vardır.

Bizim de öne çıkan haber başlıklarımızın olmaması için bir sebep var mı? Tabii ki yoktur, kendi sınırlarımız içerisinde bir liste yapmaya ne dersiniz? Eğer siz de kabul ederseniz veya katkıda bulunmak isterseniz geçtiğimiz haftanın öne çıkan başlıklarına hep birlikte bakalım derim. En birinci başlık olarak hoşaf muhabbetini mi yoksa Kim ile Trump’un kontrollü ve kurgulu gerginliğinimi ya da kadın programında para vaat edilerek kocasına hakaret etmesi ve bayılması istenen fakat parasını alamadığı için psikolojisinin bozulduğu gerekçesiyle bütün bu çirkeflikleri ifşa eden kadın haberini mi koyalım ne dersiniz? Coca Cola fabrikası açılışı ve sosyal medyada buna gösterilen anlamsız tepkiler de öne çıkan başlıklardandır. Lıkır lıkır içtiği halde Coco Cola fabrikası açılışına köpürmek tutarlı bir yaklaşım değildir. Ben hala içilmemesi taraftarıyım fakat maalesef çok tüketilen bir içeceğin yapacağı büyük yatırıma engel olmak yerine açılışına katılmak anlaşılır bir tutumdur.

İster istemez gündeme dair başlıkları inceleyince bir liste oluştuğunu müşahede ediyoruz. Geriye ne kaldı diye bakıyorum da yazık ki terörle mücadelede şehitler vermeye devam ediyoruz. Terör tükenip hareket alanı daraldıkça köşeye sıkışan kedi misali canımızı yakmaya devam edecek gibi görünse de yakın zamanda terör eylemi yapacak kabiliyetinin kalmadığını da göreceğiz inşallah. Zaten kayıplarımız da genellikle kalleşçe kurulan pusu ve mayınlı tuzaklarda olmaktadır. Elbette ÖSYM puan hesaplama hatası da gündemdeki yerini alacak kadar öne çıkan başlıklardandır. Beni en çok etkileyen ise, öne çıkan başlıklarda yer bulamasa da bir diğer haber, gittiği Kur’an Kursu’nca düzenlenen piknikte arkadaşları tarafından oyuna dâhil edilmediği için gizlice kaçarak evlerindeki kanepenin arkasına saklanarak gün boyu kendini arattıran çocuk haberidir. Bu ne kırgınlık, ne üzülmedir ki bütün gün köylülere ve kurs yetkililerine kendini arattırmadır. Allah’tan ayakkabısını gören annesinin şüphelenerek evi araması ile bulunmuş da rahat bir nefes alınmıştır. Bence listenin başlarına bu haberi almalıyız ki çocukların yaşadığı hayal kırıklığının ve üzüntünün sınırları olamayacağını iyice anlamalıyız.

Neticede geldiğimiz noktada bizim de öne çıkan haberlerimiz olabildiğinden sizlerin de öne çıkan haberlerinizin mutlaka olabileceğini düşünmeye başladım. Bu farkında olalım ya da olmayalım, aslında hep bir önceliklerimiz ve kaygılarımız ışığında öne çıkan başlıklarımız olacağını da göstermektedir. Selam ve dua ile.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
► Evlilikte Öne Çıkan Sorunlar Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öne Çıkan Başlıklar' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:40
Top