2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İkinci Çocuk Şart mı?
YAZI #3994 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2017
İngiltere Prensi William ve eşi Kate’in üçüncü çocuklarını beklediklerini açıkladığı bu günlerde bana da şöyle bir soru geldi: İkinci çocuk şart mı?

Prens William kısa bir süre önce bu durumla çelişkili bir demeç vererek dünya nüfusunun aşırı yüksek oluşu konusundaki endişelerini dile getirmişti. Bu sözleri dedesi Edinburgh Dükü Prens Phillip’in yüksek dünya nüfusunun gezegenin ekolojik dengesini ve yeterli yiyecek sağlama kapasitemizi etkileyebileceğine dair düşünceleri ile paralellik gösteriyor.

Çiftler sık sık çocuk sayısı konusunda baskı altında kalırlar. İçinde yaşadıkları kültüre göre çevrelerindekiler çok az ya da çok fazla çocuk sahibi olduklarını söyleyebilir.

Ben tek çocuk sahibi olduğum halde, bir çiftin tek bir çocuk sahibi olmasına hak tanıyan ve bunun dışına çıkanlara ağır cezalar veren Çin Halk Cumhuriyeti’nin politikasını desteklemiyorum.
Eğer karar vermekte güçlük çekiyorsanız, ikinci bir çocuk sahibi olmanın artı ve eksilerini sıralayarak ve birkaç soru sorarak size yardımcı olmaya çalışacağım. Kendi düşüncelerinizi netleştirdiğiniz zaman dışarıdan gelen baskılara aldırmamanız daha kolay olur ve kendi hayatınız konusunda kararı kendiniz vermenin tadını çıkarabilirsiniz.

İlk Çocuğun İyiliği İçin Yapılan İkinci Çocuk

Kültürel mirasınıza bağlı olarak tek çocuğun ve tek çocuklu anne babaların bazı önyargılarla karşılaşması mümkündür. Tek çocuk hakkında şöyle düşünenler çıkabilir:

Hayatları boyunca bir kardeş sahibi olmanın avantajlarından mahrum kalır.
Akranlarıyla sosyal ilişki kurmada zorluk çeker.
Her zaman karşısındakinin bütün ilgisini ister, şımarıktır.
Daha çabuk hastalanır.
Aşırı hassastır, hastalık korkusu vardır ve öfkesini ifade etmekte zorlanır.
Çok gayretli, istekli ve başarılı olması gerekir.
Oysa bütün bu önyargılara rağmen psikologlar genel olarak bakıldığında tek çocukların ne kişilik ne de başarı konusunda kardeşleri olan çocuklardan ne daha üstte ne de daha aşağıda olmadığını görüyorlar.

Hayattaki her şey gibi ikinci çocuk sahibi olmanın da hem avantajları hem dezavantajları var. İkinci çocuk sahibi olanların ağzından bu durumun artı ve eksileri şöyle:

İkinci Çocuk Sahibi Olmanın Avantajları

Daha önce bir çocuk sahibi olduğunuz için ikinci sefer daha çok tadını çıkarabilirsiniz. Kalabalık bir aile daha eğlencelidir.
İki çocuk birlikte oynayabileceği için sizden daha az ilgi isteyeceklerini umabilirsiniz.
İlginiz ikiye bölüneceği için ilk çocuğunuz projeniz olmaktan kurtulur. Genel olarak aşırı korumacılık eğiliminiz azalır.
Çocuğunuzun hem oynamak için hem de zor günlerde birbirlerine destek olmak için ömür boyu yanında olacak bir arkadaşı olur.
İleride yaşlanan anne babaya bakma sorumluluğu paylaşılır.
Çocuğunuz daha kalabalık bir ailede büyüme deneyimi yaşar.
İkinci Çocuk Sahibi Olmanın Dezavantajları

Duygusal ve maddi kaynaklarınız ve bire bir geçirebileceğiniz zaman daha fazla bölünür.
Anne baba olarak işiniz iki katına çıkar. Kendinize ayırabileceğiniz zaman ciddi şekilde azalır.
Kalabalık bir aile olarak gezmek, yolculuğa çıkmak, bir yere gitmek, yakınlarınızı ziyaret etmek daha zor olur.
Çocuklarınız birlikte olmaktan memnun olurlarsa siz sistemin dışında kalabilirsiniz.
Çocuklar çoğu zaman birbiriyle kavga edip canınızı sıkar yahut sizi endişelendirir.
Kardeşler arasındaki rekabet kaosa, hatta çocukların zarar görmesine yol açabilir.
Ya ikisinden birini daha fazla sever ve kayırırsanız?
İkinci Çocuk Kararını Alırken Kullanılacak Kıstaslar

Eğer bu listeler çatışmalarınızı yansıtmaya yeterli olmadıysa, belki aşağıdaki fikir ve soruların faydası olabilir:

İkinci çocuk, büyük çocuğunuza aldığınız bir oyuncak ya da hayat garantisi değildir. Böyle düşünmek ikisine de haksızlık olur, hayatta işler böyle yürümez.
İkinci bir çocuk kişisel ve evlilik hedeflerinize uygun mu? Eşiniz ikinci bir bebeğe istekli ve hazır mı? Yoksa daha ilk çocukla bile kendini dışarıda kalmış ve ihmal edilmiş gibi hissediyor olabilir mi?
Bir çocuk daha bakacak duygusal, parasal ve fiziksel kaynağınız var mı? İkinci çocuk için bu üçü arasında en önemlisi duygusal gücünüz olacak.
Hayatınız 3 yıl, 5 yıl, 1o yıl sonra nasıl olacak? Tek çocuklu ve iki çocuklu bir aile olarak en iyi ve en kötü senaryolar neler?
Fiziksel durumunuz hamilelik ve sonrası için uygun mu?
Çalışan bir anneyseniz, iki çocuğunuza kim bakacak? Profesyonel bakıcıların iki çocuğa bakacak gücü olabilir ama akrabalar yaşlanır ve dinlenmeleri gerekebilir.
Ne karar verirseniz verin görüşlerinizi ve deneyiminizi muhakkak aşağıda paylaşın. Buradaki, YouTube’daki ve Facebook grubumdaki yorumları düzenli olarak okuyorum ve paylaşımlarımla ilgili birbirinden farklı fikirleri görmek çok hoşuma gidiyor. 🙂
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► İkinci Evlilikler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► İkinci Evlilikler Psk.Kemal ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İkinci Çocuk Şart mı?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:15
Top