2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yorgun Düşmeden Bebek Uyutmak
YAZI #4008 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2017
Uyku, ailenin bütün bireyleri için büyümeye ve yenilenmeye yardımcı olan bir süreçtir. Uykusuz kalmak da aynı derecede zararlıdır. Bebeğimiz ilk dünyaya geldiğinde kısa aralıklarla beslenmesi gerektiği için geceleri uykusuz kalmamız normaldir. Ancak bu durum bazı ailelerde gerektiğinden daha uzun sürer ve gereksiz bir stres kaynağı olur. Buradaki önerilerle yorgun düşmeden bebek uyutmak mümkün.

Şimdi bebeğinizi bütün gece kesintisiz uyumaya mümkün olduğunca rahat, kolay ve .hızlı bir şekilde nasıl alıştırabileceğinizden bahsedelim.
Yorgun Düşmeden Bebek Uyutmak İçin Alışkanlıklar

Tüm bebekler farklıdır. Yeni doğanlar günün üçte ikisini bir ila üç saatlik sürelerle uyuyarak geçirirler, dolayısıyla bebeğiniz yeni doğduğunda geceleri birkaç kez uyanmak zorunda kalmanız olasıdır. Ancak, iyi alışkanlıklar oluşturmaya başlarsanız işin en zor kısmı ilk altı aydan sonra hallolmuş ve bebeğiniz her gece dört ila altı saat kesiksiz uyumaya başlamış olur.

Büyüklerin uykusuyla ilgili iyi alışkanlıklar da bunlardan pek farklı sayılmaz.

İşte yorgun düşmeden bebek uyutmak için en baştan oluştursanız iyi olacak doğru alışkanlıklar – ama en baştan başlamadınızsa da hiç önemli değil, başlamak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız:

1) Gününüzün belli bir düzeni olsun.

2) Bebeğinizin doğal ritmine göre uyandığı, beslendiği, oynadığı ve uyuduğu zamanları kabaca belirleyin. Düzenli bir program bebeklerin kendilerini güvende hissetmesini ve rahatlamasını sağlar.

3) Gece saat 7 ya da 8 civarında banyosunu yaptırıp yatak kıyafetlerini giydirin.

4) Uyku saati yaklaşırken bebeğinizle sakin sakin oynayın, konuşun, gülümseyin ve bebeğinizi sevin. Daha sözlerinizi anlayamayacak kadar küçük olduğunu düşünseniz bile ona uyku vaktinin yaklaştığını söyleyin.

5) Odadaki ışık seviyesini azaltın.

6) Bebeğinizi uyumak üzereyken ama daha uyumamışken yatağına yatırın.

7) Evdeki çeşitli seslerden rahatsız olup sık sık uyanmaması için beyaz gürültü de denilen arka plan sesleriyle uyumaya alıştırın.

8) İyi anne baba olmak çocukların büyüyüp olgunlaştıkça bağımsızlaşmasına adım adım yardımcı olmaya çalışmaktır. Bebeğinizin en önce öğrenmesini istediğiniz becerilerden biri de kendi kendini sakinleştirip uykuya dalmaktır. Anne babalar bebeğin ağlamasını çoğu zaman ya açlığa ya da altının pis olmasına ya da kucak veya sevgi istemesine bağlarlar. Gerekenden fazlasını vermek anne babaların düştüğü önemli bir hatadır.

9) Bebeğinizin kendi rahat yatağında sakinleşmesine ve uykuya dalmasına yardımcı olun. Bunun için yanına gitmeden önce birkaç saniye bekleyin. Yanına gidince önce bebeğinizle göz teması kurmadan alçak sesle konuşun. Sonra, eğer gerekirse başını, yüzünü ve vücudunu okşayın.

10) Alerji yapan giysi, halı ve deterjanlar gibi bebeğinizin burnunun tıkanmasına neden olabilecek şeyleri odasından çıkarın. Odadaki havanın yeterince nemli olmasına da dikkat edin.

İlk altı aydan sonra bebeğinizin gece beslenmesini aşama aşama kesmeniz de çok önemli.

Bebek Uyutmak Söz Konusu Olduğunda İşler Hep Beklediğiniz Gibi Gitmez

Bebekler ve küçük çocuklar hızlı büyüme evrelerinde ya da yolculuk gibi normal düzenlerinin dışına çıkıldığı dönemlerde geceleri uyanabilirler. Örneğin hareket yetenekleri arttığında daha gergin ve kaygılı olurlar. Bazen hastalıklar uykuyu etkiler. Böyle değişiklikler olduğunda yatıştırıcı yatma zamanı alışkanlıklarınıza dönün ve sabırlı olun; bu durumun yalnızca geçici bir dönem olduğunu hatırlayın.

Ek olarak, emzik kullanmaktan da kaçının. Emzik ağzından düşünce bebek uyanır, ayrıca bebeği emzikten vazgeçirmek ayrı bir sorun oluşturur ve diş gelişimi zarar görebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► Anne ve Bebek Danışmanlığı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Bebek Nerede Uyumalı? Psk.Serap DUYGULU
► Anne-Bebek İlişkisi Psk.Dnş.Gülçin BALKI
► Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!! Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yorgun Düşmeden Bebek Uyutmak' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:01
Top