2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailelerin Gençlerde Bağımlılık Hakkında Bilmesi Gerekenler
YAZI #4031 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Aralık 2017
Ergenlik, gençlerin arkadaşlarından onay görmek istediği bir dönemdir, dolayısıyla bağımlılıkların çoğu kez ergenlikte baş göstermesi şaşırtıcı bir durum değil. Gençlerde bağımlılık sorun haline gelmeden önce erken müdahaleyle büyük acılar yaşanması engellenebilir.
Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık deyince çoğu kişinin aklına alkol ya da yasa dışı maddeler gelir ama yemeğe, ilaç kullanımına, sigaraya, kumara, akıllı telefonlara, oyunlara, cinselliğe ve başka birçok madde ve davranışa bağımlı olmak mümkün.

Bir davranışa ne zaman bağımlılık dendiğini biliyor musunuz? Birçok kişi bu soruya net bir cevap vermekte zorlanabilir. Bağımlılık, insanın ilaç ya da alkol kullanımı gibi bir davranış üzerinde kontrolü olmamasıdır; davranış artık seçim konusu olmaktan çıkmış gereklilik haline gelmiştir. Kişi kendini bu davranışa ya da bu maddeye mecbur hisseder. Artık zevk veya sosyalleşme için yapmıyordur, alışkanlık yapan madde ya da davranışa bağımlı hale gelmiştir.

Bağımlılık fiziksel ya da psikolojik ya da her iki türlü olabilir. Fiziksel bağımlılık, kişinin alıştığı maddeyi ya da davranışı bıraktığı zaman titreme, kendini zayıf hissetme ya da paniğe kapılma gibi yoksunluk belirtileri yaşaması anlamına gelir. Aynı zamanda, bu madde ya da davranışa direnç geliştirir, yani aynı etkiyi elde edebilmek için daha yüksek doza ihtiyaç duyar. Psikolojik bağımlılık ise alışkanlığı yerine getirme ihtiyacının tüm değerleri unutturacak kadar güçlenmesi demektir; örneğin kişi yalan söyleyebilir, hırsızlık yapabilir veya normalde yapmayı kabul etmeyeceği şeyler yapabilir.

Gençlerde Bağımlılık Belirtileri

Kendinizde ya da tanıdığınız bir gençte bir bağımlılık olduğundan kuşkulanıyorsanız şu belirtilere bakarak karar verebilirsiniz:

O madde ya da davranış olmadan rahatlayamama
Aynı etkiyi elde etmek için düzeyi artırma ihtiyacı duyma
Ruh halinde değişimler, depresyon, kaygı ve öfke
Eskiden zevk alınan ve önem verilen etkinliklere ilgi kaybı
Uyku ve yemek yeme alışkanlıklarında değişiklikler
Aile ve arkadaşlardan sır saklamaya başlama
Okulda notların bozulması ya da devamsızlık gibi sorunlar
Arkadaşlık ettiği kişilerin değişmesi, örneğin yalnızca madde kullanan arkadaşlarla takılma
Zamanının çoğunu nasıl madde arayarak ya da bağımlılık davranışıyla geçirme
Madde ya da davranışa para yetiştirebilmek için hırsızlık yapma ya da eşyalarını satma
Bırakma kararı verdiği ve denediği halde başaramama.
Gençlerde Bağımlılık Tedavisi

Birçok kişi bağımlılık sorununu kendileri çözebileceğini zanneder ama bunu başarabilen azdır. Yardım istemekte gecikmek bağımlılığın daha derinleşmesine neden olur. Bağımlılığı yenmenin çok zor olduğunu ve bazen uzman yardımı gerektirdiğini bilmelisiniz. Yardım istemek bazılarının sandığı gibi bir zayıflık belirtisi değil, aksine akıllı ve güçlü olduğunuzun göstergesidir.

İyi bir tedavi programında şunların bulunması gerekir:

Aynı süreci yaşayanlardan ve iyileşmiş olanlardan destek
Eğitsel araçlar, üzüntü, öfke, kaygı gibi duygularla başa çıkma teknikleri ve dengeli bir hayat yaşama gibi konularda bilgi verilmesi
Yeni çevre
Dürtülerle başa çıkmaya yönelik psikolojik terapi
Reçeteli ilaç kullanımı
Ailelerin ergenlerle iletişim, psikolojik güçlülük, yalana yaklaşım, istenmeyen davranışı değiştirme konularında bilgilenmeleri genç ve ailenin yardıma ulaşmalarını hızlandıracaktır.

Gençlerde Bağımlılık Konusunda Toplumsal Müdahaleler

Gençlere bağımlılık konusunda farkındalık kazandırmaya yönelik çeşitli toplumsal hareketler umut veriyor. İzlanda, psikoloji profesörü Harvey Milkman’la uzun süre işbirliği yaparak gençler arasında bağımlılık düzeyini ciddi bir şekilde düşürmeyi başardı. Venezuela’da başlayan ve sokaktaki çocukları müzikle kazanmayı hedefleyen El Sistema da büyük başarı sağlanan bir diğer hareket. Bugün dünyada bu yöntemi kullanan birçok orkestra var.

İzlanda bugün Avrupa’da en temiz yaşayan gençler konusunda başı çekiyor. 15-16 yaşlarındaki gençler arasında son bir ay içinde sarhoş olanların yüzdesi 1998’de %42 iken 2016’da %5’e düştüğü görülüyor. En az bir kere esrar kullanma oranı %17’den %7’ye, her gün sigara içenlerin oranı ise %23’ten yalnızca %3’e inmiş durumda.

Uyuşturucu ve alkolün en çok, sıkılan ya da stres yaşayan gençlere çekici geldiği anlaşılıyor. Gençler daha iyi alternatiflerle uyarıldıklarında uyuşturucudan ya da başka bağımlılıklara yönelmiyorlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Bağımlılık Hakkında Bilgiler Psk.Yeşim SELÇUK
► Depresyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ailelerin Gençlerde Bağımlılık Hakkında Bilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:31
Top