2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Moda Diyetler
YAZI #4034 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Aralık 2017
Moda Diyetler


Aralıklı oruç tutma veya gün başına belirli bir süreyle kalori alımını kısıtlama son zamanlarda oldukça popüler hale gelmektedir. 5: 2 diyet olarak adlandırılan aralıklı oruç sürümü, diğer beş günde normal bir miktar yiyorken haftada iki gün kaloriyi kısıtlamayı gerektirmektedir.("oruç tutma").
Haftada iki gün kalori saymak ve o günlerde toplamda 500 kal (kadın) ya da 600 kal (erkek) olmak üzere sağlıklı yetişkinler için kalori ihtiyaçlarının yaklaşık dörtte biri hedeflenmektedir. Diğer beş gün, normal yenmektedir.
Bu diyetin amacı kilo vermektir. Sözde bu yeme planı, kademeli ve sürdürülebilir kilo kaybının yanı sıra kan basıncının, kolesterol düzeylerinin ve insülin duyarlılığının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.


Bilim Ne Demektedir?


5: 2 diyetiyle ilgili çok az çalışma yayınlanmaktadır. Yapılan bir çalışma, kilo kaybı ve risk üzerine "sürekli" kalori kısıtlı diyetle (yani 1500 kcal / gün ya da her gün kalorili ihtiyaçların% 75'ini tüketen) 5: 2 diyetin (haftada iki gün kısıtlayıcı kalori) etkisini karşılaştırmaktadır. Çoğu kişi diyetlere bağlı kalırken, araştırma ekibi 5: 2'lik diyetin katılımcıların sürekli kalori kısıtlama diyetine göre daha kolay olmadığını ve her iki diyetin gruplarında benzer miktarda kilo kaybettiğini (~% 5) gözlemlemektedir. Tek bir çalışmadan sonuç çıkarmak iyi bir fikir olmadığından, kararın 5: 2'lik bir diyetin etkileri üzerinde olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Bu diyetten elde edilen fayda iddiaları şaşırtıcı derecede ılımlı iken, orada bulunan bir çok modaya uygun diyetle karşılaştırıldığında, akılda birkaç şeyi tutmak iyi bir şey olmaktadır:

1. Sağlıklı insanların kilo vermesi için, zamanla kalori açığı neredeyse her zaman gerekli olmaktadır. Ancak, bilimsel kanıt açısından, haftanın iki günü bir eksiklik yaşamak yerine sürekli olarak mı daha kolay ya da daha etkili olduğu bilinmemektedir.
2. Sağlıklı bir kilonun korunması kan basıncına, kolesterol düzeylerine ve insülin duyarlılığına, 5: 2 diyet için faydalı olmaktadır.
Bu faydalar 5: 2'lik bir diyetten kaynaklanan kilo vermeye özgü olmamaktadır. Ne tür bir beslenme planı tercih ederseniz edin kilo kontrolü, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve insülin direnci riskinizi azaltmaktadır.
3. 5: 2 diyet tarafından vaat edilen kademeli kilo kaybı da sürdürülebilir kilo kaybı için önerilen oranda olmaktadır.
Sağlıklı kilo kaybına yol açan bir kalori açığı için günde 500 ila 1000 kal azaltarak veya günlük kalori alımını azaltmak önerilmektedir.
Bu diyetin etkinliğini destekleyen çok az bilimsel kanıt olmasına rağmen, yavaş yavaş kilo kaybına yaklaşımı makul ve gerçekçi olmaktadır. Sürdürülebilir kilo kaybı, tükettiğinizden daha fazla kalori yakarak zamanla ortaya çıkmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Makaleleri
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Moda Diyetler Dyt.Nilberk KARAMAN
► Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Moda Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:36
Top