2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Sınır Koymak
YAZI #4061 © Yazan Psk.Nilufer KOCA | Yayın Aralık 2017
Birçok ebeveyn çocuklarına sınır koymak konusunda sıkıntı yaşar. Bu konu ile ilgili olarak gerekli önceliklerimizi belirleyerek, çocuğumuza sınır koymak konusunda yol alabiliriz. Hepimizin bildiği üzere, bu süreçte çocuğa nazik olmak, sabır göstermek ve adil olmak büyük önem taşımaktadır. Bunların yanında asıl önemli olan iki nokta ise; cesaret ve kararlılıktır. Bu önceliklerimiz doğrultusunda çocuğumuza başarılı bir şekilde sınır koyabilmek için aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

1.Çocuğunuzu tanıyarak, ona karşı uygun beklentiler içerisinde olmalısınız.
Beklentileri yüksek tutmanız, çocuğun fiziksel ve zihinsel yetilerini gerçekleştirme sürecine zarar verebilir. Bunun yanında çocuk, kurallara uymayı başaramadığını gördükçe kendini başarısız hissedebilir, bu sebeple kurallar çocuğun gelişim düzeyine uygun bir şekilde belirlenmelidir.
2.Kendi uygulayabileceğinizden emin olduğunuz kuralları koymalısınız.
Çocuğunuzla kazanamayacağınız bir çatışmaya girdiğinizde, uygulamakta olduğunuz stratejiyi değiştirerek, özverili ve yaratıcı olmalısınız. Aksi takdirde çocuk üzerindeki otoritenizi kaybetmeye başlayabilirsiniz.
3. Kurallarınızı az ve öz sözcükler ile ifade etmelisiniz.
Çocuğunuz belirli bir kurala uymuyorsa bunun sebebi, çocuğunuzun kötü bir dinleyici olmasından ziyade sizin kuralı çocuğunuza karmaşık anlatmanızdan (çok fazla sözcük kullanılmasından), kaynaklanıyor olabilir. Bu süreçte kendimizi kısa ve öz, kendimizden emin ve çocuğunuzu yargılamayan bir şekilde ifade etmek önemlidir.
4. Kurallar konusunda tutarlı olmalıyız.
Etkili kural koyabilmenin özünde tutarlılık ve önceden tahmin edilebilirlik vardır. Kuralları her koşulda uygulayabildiğinizde, çocuğa doğruyu ve yanlışı öğretmek konusunda yardımcı olabilirsiniz.
5.Yaratıcı olun
Zor çocuklara kural koymak konusunda yaratıcı olmak gerekebilir. Bu çocuklar, kurallara uymak konusunda zorluk yaşayabilirler. Emir vermeden mesajınızı çocuğunuza nasıl iletebileceğiniz konusunda düşünmelisiniz. Örneğin, fısıldayarak söylemek, trampet sesi çıkararak bir yasağı açıklamak gibi.. Deneyerek hangisinin çocuğunuz üzerinde daha etkili olduğuna siz karar verebilirsiniz.
6.Kural koyarken alçak sesle ve net bir tonda konuşun
Çocuğa kural koyarken; kısa cümleler kullanmak, gerekirse kuralı tekrar etmek, belirgin yüz ve vucüt hareketleri uygulamak bu süreçte faydalı olabilmektedir. Bu süreçte sözsüz iletişim de büyük önem taşımaktadır.

Uzm. Klinik Psikolog Nilüfer KOCA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nilufer KOCA'nın Makale ve Yazıları
► Çocuklara Sınır Koymak Psk.Şahika AKKUŞ SERT
► İlişkilerde Sınır Koymak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
► Çocuklara Sınır Koyma Psk.Ahmet SERT
► Çocuk ve Sınır Psk.Selin YILMAZ
► Sınır Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Seba Nur SARAL
► Çocuğunuza Sınır Koyun... Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Çocuğa Sınır Koyma Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Sınır Koymak' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Parmak Emme Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:39
Top