2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gestasyonel Diyabet
YAZI #4104 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2018
Diabetik olmayan kişide insülin üretimindeki artma ile direnç kolaylıkla kırılabilirken, sınırlı veya hiç insülin rezervi bulunmayan diabetik hastada hiperglisemiye yol açar. Normal koşullar altında yeterli insulin sağlayabilen, fakat gebeliğin artan insulin direncini karşılayamayan kadında, gestasyonel diabet oluşur. Gestasyonel diabet tüm gebelerin yaklaşık %5’ inde ortaya çıkar. Gebelikle beraber görülen şeker hastalıklarının %90’ ı gestasyonel diabet özellikleri taşır.

Gestasyonel diabetin gelişme riskinin yüksek olduğu gebeler:
• Daha önce ölü doğum yapmış, anomalili bebek doğurmuş, iri bebek (4000 gram üzerinde) doğurmuş; birden fazla sayıda düşük yapmış olan;
• Daha önceki gebeliğinde gestasyonel diabet geçirmiş olan;
• Gebelik öncesi kilosu normalden fazla olan;
• Yaşı ileri olan (35 yaş ve üzeri);
• Birinci derece akrabalarının birinde diabet olan;
• Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu yada mantar enfeksiyonu olan anne adaylarında mevcut gebelikte gestasyonel diabet gelişme riski artar.
• Mevcut gebeliğinde bebeği gebelik haftasına göre daha iri olan,
• Gebelik esnasında fazla kilo alışı preeklamsiye bağlı olmayan,
• Nedeni açıklanamayan polihidroaminos (amnios sıvının artması) saptanan,
• Bebeği beklenmedik bir şekilde ölen,
• İdrarda glikoz çıkışı saptanan yada diabet belirtileri gösteren (çok yemek yeme, çok su içme, bol idrara çıkma gibi) gebelerde de gestasyonel diabet mevcut olabilir ya da gebeliğin kalan kısmında gelişebilir.

Gestasyonel diabetin yarattığı tehlikeler:
• Gestasyonel diabet tanısı konulduktan sonra tedavi ya diyetle ya da insülin kullanılarak yapılır. Tablet şeklindeki şeker düşürücü ilaçlar gebelikte kullanılmaz.
• Özellikle insülinle tedavisi gereken gestasyonel diabetli bireylerde istenmeyen durumların ortaya çıkma riski yalnızca diyetle kontrol altına alınabilen gestasyonel diabete göre belirgin şekilde yüksektir. Ancak diyetle kontrol altına alınabilen gebelerin %10’ luk kısmında antenatal kontrollerin birinde diyete uymama yada diyetin yetersiz gelmesi nedeniyle insülin tedavisine başlamak gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Makaleleri
► Gestasyonel Diyabet (Hamilelik Şekeri) Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK
► Gestasyonel Diyabet- Gebelik Şekeri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Diyabet Dyt.Sinan YILDIZ
► Diyabet ve Egzersiz Dyt.Gökhan ÇELİK
► Diyabet ve Beslenme Dyt.Gökhan ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gestasyonel Diyabet' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:44
Top