2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Goji Berry
YAZI #4108 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2018
Goji berry meyvesi çoğunlukla Tibet, Nepal ve Himalaya bölgesinde bulunur. Diğer adıyla; lycium barbarum ya da kurt üzümü olarak adlandırılan goji berry, parlak kırmızı renktedir ve kuruduğunda üzümü andırır. Biraz tatlı ve ekşidir, üzüm, vişne ve cranberry arası bir tada sahiptir.
Goji berryde, yüksek miktarda beta-karoten, C vitamini, demir, protein, 18 amino asit b1, b6 ve b2 vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko ve de bakır gibi 21 mineral bulunmaktadır.
Goji berry düşük glisemik indekse sahiptir. Yiyecek değerlendirme tablosunda, glisemik indeksi 70 ve üzeri olan gıdalar yüksek glisemik indeksli, 55 ve altında olan gıdalar ise düşük glisemik indeksli olarak kabul edilir. Düşük glisemik indeksli yiyecekler, açlığı hızlıca ortadan kaldırır ve daha fazla yiyecek isteğini azaltır. Elma, portakal, muz, karpuz ve üzüm gibi meyvelerle karşılaştırıldığında, goji berry 29 glisemik indeks notu ile en düşük glisemik indeksli gıdadır. Goji berry tüketmek, kilo artışında büyük etkisi olan nişastalı ve şekerli gıdalara olan isteği azaltır.

Goji berry, %21’i lif olan bir gıdadır. Tüm yüksek lifli gıdalar, şeker ve iştah kontrolu yapar. Daha uzun süre tokluk hissi yaratır ve bu da yeme isteğini azaltır. Goji berry içeriğindeki ‘kromium’ maddesi ile kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcıdır. Kromium aynı zamanda, yağsız kas kütlesinin kullanılmasına ve bu sayede, daha fazla kilo kaybına ve de daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olur. Kaslar, yağlardan daha hızlı kalori yakacaklarından kilo alımı önlenir. Ayrıca goji berry tüketimi, etkili bir metabolizma yaratılması için de önemlidir.

Goji berry’de bulunan potasyum ve amino asit, vücudun daha fazla büyüme hormonu üretmesine yardımcı olur.*Bu özellikle, büyüme hormonu her geçen gün azalan yaşlı kişiler için çok önemlidir. Yeterli seviyede büyüme hormonuna sahip olmak, fazla kalorinin yağ olarak sağlanmasını önler ve kas kütlesinin yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine katkı sağlar.

Goji berry vücudun stres seviyesini azaltır. Stresli olduğumuzda, yüksek yağlı ya da yüksek kalorili yiyeceklere daha fazla istek duyarız. Stres, yağ yakımını ve büyüme hormonu üretimini de engeller. Goji berryler, stresi azaltan ve* kilo alınmasına sebep olan kortizol seviyelerinin düşmesine neden olan bir rahatlatıcıdır(adaptogen).

Adapojen ayrıca yorulma seviyelerini düşürür.*Daha fazla egzersiz yapılmasına yardımcı olur. Oksijen kullanımında ve dayanıklılıkta artış sağlar. Kalp sağlığının iyileştirilmesi ve kan dolaşımının arttırılmasında da etkilidir. Tiroid,* hipofiz bezi, timus ve böbrek üstü bezleri, besin değeri yüksek goji berry ile güçlenir. Kaslar yenilenir. Polisakkaridler kas ağrılarını azaltır. Goji berry, karaciğeri korur ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Besin değeri yüksek goji berryler kilolardan kurtulma programlarının bütünleyici bir parçası olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Goji Berry' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:30
Top