2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ananas
YAZI #4110 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2018
Ananas (Ananas comosus),*anayurdu Güney Amerika olup, ananasgiller*(Bromeliaceae)*familyasından*sıcak ülkelerde yetişen bir meyvedir. Üstünde bir demet yaprak bulunan bu meyve, iri, güzel kokulu ve lezzetlidir. Kaynaklara göre 1555'te*Jean de Léry*tarafından Brezilya' da bulunup, İngiltere'ye götürülmüş, sonra*Fransa'da yetiştirilmiştir ve Fransız bir papaz tarafından bu isimden esinlenilerek “Ananas” adı verilmiştir.
Ananas genelde 1-1.5 metre boylarında, bazen daha uzun olup görünümü parlak uzun mumsu yapraklı bir görünümü olan kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200' e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Çiçekleri bir araya gelerek ananası oluştururlar.
Taze olarak tüketilen bu tropikal meyve neredeyse tüm dünyadaki tropikal mutfaklarda kullanılmaktadır. Tüm ya da dilimlenmiş olarak satışa sunulan ananas, tatlı olarak meyve salatalarında ve*kokteyl*yapımında kullanılmaktadır.*Yoğurt,*reçel, dondurma ve pastada kullanılan tat verici ana unsurlardandır.
Ananas içerdiği zengin A ve C vitamini ile cilt, saç ve tırnak sağlığının korunmasından çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncinin artırılmasına kadar pek çok noktada etkili bir meyvedir. Cildin yaşlanmasını geciktirir. Hücrelerin ve dokuların yenilenmesini sağlar. Özellikle göz kenarlarındaki sorunlar için bir miktar ananas suyunu 10 dakika boyunca göz kenarlarına uygulayabilirsiniz. Ayrıca taze olarak içilen ananas suyu dökülen saç problemine yardımcı olup, saç köklerini besler. Ananasın bir diğer önemli özelliği ise sadece bu meyvede bulunan bromelian sayesinde sindirimi kolaylaştırarak yağ yakımını hızlandırmasıdır. Günlük beslenmenizde herhangi bir ara öğünde 1 küçük kase yoğurda 1 ince dilim ananası doğrayarak tüketmeniz yağ yakımınızı hızlandırıcaktır. Tüm bunlara ek olarak besin lifi bakımından zengin ananas kabızlık başta olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına karşı tüketilmesi önerilen meyveler arasında ilk sıralardadır. Ayrıca kalp sağlığını tehdit eden serbest radikallere engel olması yanında, kolesterol seviyesini düzenler. Antioksidan özelliğinden dolayı damar hastalıklarından da korur ve bununla yetinmez kanser hastalarında hücreleri kanser hücrelerine karşı kuvvetlendirir ve hasar gören hücreleri tedavi eder. Ananas içerdiği yüksek potasyum aynı zamanda kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur ve hipertansiyonu (yüksek tansiyon) önler.
Tüm bu faydalarının yanı sıra ananas, mide ile alakalı sorunları olan ve tedavi için ilaç kullanan hastalarda mide ile problemler ve alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir. Ayrıca ananasın kan pıhtılaştırma özelliğinden söz edilmesinden dolayı bazı uzmanlar kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastaların tüketmemeleri gerektiğini söylemektedir. Eğer bu tip sağlık problemleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışarak tüketmenizde fayda var.
2 Günlük Ananas Kürü Diyeti:
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 öğünde ananas dilimleri + her öğün 250 ml. ananas suyu (hepsi toplam 1 kg’ u aşmayacak) Ananas diyetinde 2 gün boyunca bu düzen korunmalı ve başka hiç bir şey tüketilmemelidir. Ananas diyeti zor görünse de etkisini hızla gösteren bir diyettir. Eğer diyet sırasında güçlük çekilirse 80-100 gr. yağsız peynir veya 80-100 gr. tavuk/balık tüketilebilir. Bunlarla beraber günlük sadece 1 dilim tam buğday ekmeği de tüketilebilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ananas' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top