2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Yanında Olun!
YAZI #4184 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Ocak 2018
Kışın ortasında gelen yarıyıl tatili aile üyelerinin birbirleriyle en çok zaman geçirdikleri bir dönemdir. Çoğunlukla havaların soğuk olmasından dolayı fazlaca bir yere gidilmediği için yarıyıl tatilinin aile içi iletişimi artırdığını düşünürüm.

Bugünlerde karnelerin dağıtılacak olmasının heyecanını çocuklarda görmeye başladık. Sürekli yazılı, sözlü notu hesaplayan çocuklar diğer yandan teşekkür veya takdir belgesi alıp alamayacaklarını da hesaplamakla meşgul oluyorlar…


Anne babalar karneleri değerlendirirken dikkatli bir üslup kullanmalıdır. Karneye bakmadan önce çocuklarına şefkatle sarılıp sevgi ve saygı ağırlıklı bir tutumla karneye baksınlar. Olumsuz tablolar için suçlayıcı ve yargılayıcı bir tutum takınmamalıdırlar. Karne sonuçlarını çocuklarla birlikte değerlendirip birlikte çözüm önerileri geliştirilmesi konusunda işbirliği geliştirmelidirler. Çocuğumuzun okul başarısı da kendisinde var olan potansiyeli ile alakalıdır. Buradaki anahtar soru; potansiyelini tam olarak ifade edebiliyor mu olacaktır?

Her şeyden önce karne, bir neden değil sonuçtur. Karne başarısı çocukların kişiliğini ve değerini değil sadece o döneme ait başarı ve performansını yansıtır. Çocuklarımızın başarılarını değerlendirirken de bireysel farklılıklarını mutlaka göz önüne almalıyız. Komşunun ya da akrabanın çocuğunun başarısıyla kıyaslayıp çocukları rencide etmekten kaçınalım. Biz yapmasak bile onlar bu kıyaslamayı zaten yapmaktadır. Hatta karnenin kendisi de bir kıyaslamadır. Bu nedenle bir de biz kıyaslama yapıp öz güven ve motivasyonlarını bozmayalım.

Öğrenci başarısında diğer bir önemli etken kişilik özellikleridir. Kişilik özellikleriyle iletişime açık, sabırlı, dinleme becerisi gelişmiş, kendini ve duygularını yönetebilen çocuklar daha başarılı olmaktadır. Bu yönden kişilik özellikleriyle yetersizlik yaşıyorsa mutlaka profesyonel bir psikolojik yardım alınmalıdır. Argo tabirle çakma danışmanlardan değil de alanda ve sahada çalışan psikolojik danışman ve psikologlar bu konuda daha yararlı olacaktır.

Diğer bir önemli neden ise çalışma alışkanlıklarıdır. Çocukların dinleme becerisinin iyi olması çok önemlidir. Okulda dersi öğrenemeyen bir çocuk evde de öğrenemeyecektir. Ders derste öğrenilir. Dersin etkin dinlenmesi ve evde tekrar edilmesi öğrenilmiş bilgilerin kalıcı olmasını sağlayacaktır. Bu konularda sorun yaşanıyorsa veya planlı çalışma alışkanlığı gelişmemiş ise de başarılı olunamayacaktır. İnternet veya televizyon çocuğun zamanını fazlaca meşgul edebilir. Çocuklar zaman yönetimi konusunda anne babaların desteğine ihtiyaç duyarlar.

Bütün bunlar için ikinci döneme hazırlık yaparken çocuklarınızın tatili değerlendirmesine de fırsat veriniz. İkinci dönem başında da başarısızlıklara ilişkin yukarıdaki bilgiler ışığında çaba içerisine girersiniz.

Çocukların karnesi onların değerini ölçmez. Karne, sadece o döneme ait performansı ve çalışma alışkanlıkları konusunda bilgi verir.* Bu nedenle karne başarısızlığı konusunda yargılama ve suçlamada bulunmadan birlikte çözüm arayışına yönelik uzlaşma dili geliştirmelidir. Ebeveynlerin, çocuklarıyla birlikte hatalar, eksikler ve yanlışlara ilişkin çözüm arayışı çocukların işbirliği geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte geriye dönük süreci birlikte gözden geçirmeleri faydalı olacaktır. Bu vesile ile onun yanında olduğunuzu hissettirin. Çünkü başarı ya da başarısızlıklarında anne baba desteğine her zaman ihtiyaçları olacaktır.

Son olarak da karnedeki olumsuzluklar telafi edilebilir. Fakat çocukların sevgi ve güven ihtiyacı eksikliğinin telafisi çok zordur. Bu nedenle çocukların karşısında değil yanında olduğumuzu hissettirmeliyiz. Selam ve dua ile.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
► An'da Olun İstiyorum Psk.Elif BAYBUĞA
► Sevişirken Ruhunuz ve Bedeninizle Orada Olun Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Yanında Olun!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:01
Top