2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
YAZI #4189 © Yazan Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR | Yayın Ocak 2018
Sosyal fobi ( Sosyal Anksiyete Bozukluğu ) nedir ?

Sosyal fobinin temel özelliği, başkaları tarafından gözlemlenme olasılığının bulunduğu or¬tamlarda kişinin korku ve ya anksiyete(kaygı) yaşama¬sıdır. Sosyal fobik kişiler tipik olarak sosyal or¬tamlarda gülünç ya da utanç verici bir duruma dü¬şebileceklerinden endişe ederler ve örneğin konuşmacı olarak veya konuk olarak katıl¬maları gereken bir topluluk olduğunda haftalarca hatta aylar öncesinden kaygı geliş¬tirerek çok ciddi bir duygusal gerilim yaşayabilir¬ler . Sosyal fobi uzun süreli ve kendi¬liğinden düzelme olasılığı oldukça düşük bir has¬talıktır.o sebepten dolayı sosyal fobi kriterlerini yaşayan kişiler vakit kaybetmeden ve ya göz ardı etmeden mutlaka profosyonel psikolojik destek almaları gerekmektedir. Destek alınmadığı taktirde sosyal fobi ilerler ve kemikleşir bu süreç mesleki hayatını , akademik alanını, partner ilişkisini, ve sosyal alanını oldukça olumsuz yönde etkileyecektir. Kişi hiçbir zaman var olan potansiyelini sergiyemeyecek ve hep bir adım geride kalacaktır. Önemli bir olgudur ve toplumumuzda önemsenmeye ve farkındalık kazanmaya ihtiyacı olan bir kaygı bozukluğu türüdür.

Sosyal fobinin belirtileri nelerdir ?

* Kızarma
* Kas titremesi
* Çarpıntı
* Terleme
* Kaslarda gerginlik
* Ses tiremesi ve ya kekeleme
* Sıcak basma
* Boğazda ve ya ağızda kuruluk

Belirtilerin en sık yaşandığı ortamlar ve durumlar ?

* Biriyle tanışmak
*Otorite durumundaki kişilerle birlikle olmak
*Toplum içerisinde konuşmak
*Performans gerektiren durumlarda var olmak
*Yabancı biriyle telefonla konuşmak
*Misafir kabul etmek
*Bir iş yaparken başkası tarafından izlenmek
*Birilerinin olduğu odaya sonradan girmek
*Fikirlerini ifade etmek
*Genel tuvaletleri kullanmak
*Kendisine şaka yapılması
*Kalabalıkta tek başına iken yemek yemek
*Evde arkadaşlarla yemek yemek
*Aile üyeleriyle evde yemek yemek
*Başkalarının önünde yazı yazmak

Tedavisi var mıdır ?
Sosyal fobinin görülme sıklığı oldukça fazladır. Tedavisi mümkündür . İlaç + psikoterapi ile tedavisi başarı ile sonuçlanmaktadır. İlaç Kullanmak istemeyen kişilerde , yalnızca psikoterapi ile daha uzun süreli ve istikrar gerektirecek şekilde tedavi uygulanmaktadır. Her iki tedavi yönteminin beraber uygulanması sonuç için daha çok başarı getirmektedir.

En önemli sorun şudur ki , sosyal anksiyete bozukluğu ile çekingen kişiliğin birbirine karıştırılmasıdır. Belirtileri çok benzeyen fakat birbirinden tanı kriterleri olarak ayrılmaktadır. Sosyal anksiyete bozukluğu vakit kaybetmeden müdahele edilmesi gereken bir hastalıktır. Sosyal fobi genellikle 0-5 yaş arası ve 11-13 yaş arasında başlamaktadır. Ailelerin çocuklarını dikkatli şekilde gözlemlemesi önerilmektedir. “Ne kadar hanım efendi , yaşının çocuğu değil , çok uslu sesi soluğu çıkmıyor” gibi çocuklarla ilgili düşünceleriniz, ileride çocuğunuz için çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, çocuklarla ile ilgili böle düşüncelere sahip olunduğu taktirde mutlaka bir uzman ile görüşülmesi önerilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Korkma ve Savaş ! Ocak 2018
◊ Vajinusmus Nedir? Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:36
Top