2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Mevsiminde de Mutlu Olabiliriz !
YAZI #4191 © Yazan Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR | Yayın Ocak 2018
KIŞ DEPRESYONU

Kış depresyonu neden olur ve nasıl yenebiliriz ?

Kış depresyonu ve ya sonbahar depresyonu , ani gerçekleşen hava ve ortam değişikliklerinden kaynaklı bir süreçtir . Aynı zamanda bahardan yaza geçiş döneminde de depresyonla karşı karşıya kalınabilmektedir. Yani kış depresyonu, mevsim geçisinden kaynaklı kişiklerde görülen duygu durum bozukluğudur.
Kış depresyonu bireyleri tehdit eden depresyonun bir alt tipidir.. Buna sebep olan, azalan güneş ışığı, gece süresinin uzaması gibi sebepler kişilerde kış depresyonuna neden olabilmektedir. Tabi bu süreçte kişinin depresyona yatkınlığı, kişisel tutumları da çok fazla önem arz etmektedir. Eğer ki depresyonun herhangi alt türlerinden birini yaşamışsa bu kişi mevsim geçişi kaynaklı olan kış depresyonuna yakalanma riski, depresyon sürecine hiç girmeyen bir kişiye göre çok daha fazla gözlemlenmektedir.Ancak kadınlarda çevre faktörlerinden kaynaklı erkeklere göre biraz daha fazla görülme olasılığı vardır. Bunun sebebi kadınların çok daha fazla sorumluluk alması, çocukların bakımı ve çocukların eğitim sürecini yakından takip etme çabası, ev işi ve bunun yanı sıra iş hayatında ki sorumluluklar gibi bir takım kontrol etme çabaları ve sorumluluklardan kaynaklı olarak kadınlarda kaygı gelişir. Bu kaygı takibinde de depresyona rastlamak çok mümkün olabilmektedir.

Kış depresyonunun ne gibi belirtileri vardır :

Kış depresyonunun bir çok belirtileri, depresyon belirtileriyle aynı şekildedir. Bu belirtiler; yoğun mutsuzluk,iştahta artma ve ya azalma,aşırı uyku hali ya da uykusuzluk ,çevreye karşı duyarsızlık, sosyal ilişkilerinde gerileme ve kaçınma davranışları , zevk duyduğu eylemlere karşı ilgisizlik,cinsel ilişki bozukluğu ve karamsarlık ön plandadır. Bu belirtilerin en az 3'ünü yaşıyorsanız ve mevsimsel geçişte var ise kış depresyonu olma ihtimalini düşünmekte fayda vardır.

Peki bu durumda ne yapmak gerekir ? Öneriler nelerdir derseniz ..


Öncelikle kişi eğer mevsim geçişinde olup bununla beraber depresif belirtiler de kendinde gözlemliyorsa, kış depresyonunu aklına getirmeli ve buna önlem alabilmek için inançlı ve istekli olmalı. Kış mevsiminde kişilerde metobolizma yavaşlaması, kişilerin daha az ve yavaş haraket etmesine neden olmaktadır. Bu sebepten metobozlimayı hızlandırmak adına ve yaz mevsiminde ki enerjiyi yakalamak adına spor faaliyetleri yapılmalı, mutlaka günde bir saat açık hava da müzik eşliğinde yürüyüş yapılmalıdır. Bu yapılanlar kişiyi farkında olmadan eski enerjisine ve mutluluğuna bir basamak görevi görecektir. Daha sonrasında bu enerjiyi biraz da olsa yakaladıktan sonra hobi ve aktiviteleri arttırarak devam edilirse eğer kişinin kış mevsimine ayak uydurması sebebi ile kış depresyonunu yenebilme ihtimali çok mümkündür.Bunun yanı sıra düzenli uyku saatlerini ayarlamak da çok önemlidir. Erken saatte uyanıldığı taktirde gün ışığına daha çok temas edilmesi sebebi ile kişiye oldukça iyi gelmektedir.

Eğer ki bu girşimlerden sonra duygu durumu hala aynı seyirdeyse ve baş edilemediği düşünülüyorsa, mutlaka bir uzmandan psikolojik destek alınmalıdır.






Uzm.Klinik Psikolog Sena ÇİLİNGİR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR'in Makale ve Yazıları
► Nasıl Mutlu Olabiliriz Psk.Namık ACAR
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Mutlu Aşk Var Mıdır ? Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kış Mevsiminde de Mutlu Olabiliriz !' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Korkma ve Savaş ! Ocak 2018
◊ Sosyal Fobi Ocak 2018
◊ Vajinusmus Nedir? Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:01
Top