2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sahip Olmayı İstediğin Şey Sence Para ve ya Nesne mi ?
YAZI #4192 © Yazan Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR | Yayın Ocak 2018
ÇALMA HASTALIĞI (KLEPTOMANİ)

Kleptomani dürtü bozukluğu grubundadır. Bu hastalık kişinin gereksinimi ve ihtiyacı olmasına rağmen parasal değerleri olmayan nesneleri çalma dürtüsünü engelleyememektir. Bu hastalıkla ilgili farkındalık çok önemlidir. Genelde çalma hastalığı olan yakınlarının bu hastalığı farketmesi zaman alabilmektedir. Çünkü kişi parasal değeri olan maddi şeyleri almaktan daha çok, gerek duymadığı ve kullanmayacağı nesneleri alma durumundadır.Dolasıyla çevresi de bu durumu farketmekte zaman kaybedebilmektedir. Engellenemez biçimde çalma dürtüsü olan kişi aslında çaldığı nesneyi alacak maddi güce genellikle sahiptir. Bunun bilincindelerdir fakat kendileri alıkoyamamaktadırlar. Bunun sonucunda bu alıkoyamadıkları dürtüyü engelleyebilmek adına kaçınma davranışlarında bulunmaktadırlar. Sosyal ortamlarını kısıtlayarak ve ya avm ve mağazalara gitmeyerek bu durumu engellemeye çalışmaktadırlar.
Tedavisi mümkün müdür ?
Kleptomani tedavisi mümkün olan bir dürtü bozukluğudur. Fakat genel tabloda , bu durumdan utanç duyan ve ya bu durumun bir hastalık olduğunu bilmediğinden kaynaklı tedavi görme isteği ve durumu kabullenme oranı çok az olan kişiler vardır. Kişinin durumu farkedip hastalığını kabul etmesi, tedavi sürecinde önemli bir yere sahiptir. Tedavide önemli olan, bu çalma dürtüsünün altında yatan ve bu durumu destekleyen nedenleri tespit edip daha sonra çalma eyleminin derecesini anladıktan sonra tedavi başlanmalıdır. Kleptomani; yeme bozukluğu ,depresyon,trikotillamani( kıl yolma hastalığı), anksiyete (kaygı) bozukluğu ile beraber sıkça görülebilmektedir. Tedavi de bilişsel davranışçı tedavi uygulanmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Nedenleri nedir ?
Klepteomani hastalığının altında stres çok etkili bir nedendir. Fakat stres faktörünün dışında çocukluk döneminden bu yana ebeveynleri tarafından yeterli sevgi ve ilgi göremeyen kişilerde, sosyal çevresi açısından kısıtlı olan kişilerde, çevresi tarafından sevilememe ve kabul görememe düşüncesi, hayatında sıkça başarısızlıklar yaşan kişilerde, kendisini bu düzende yalnız hisseden kişilerde, bellir bir gruba ait olamama düşüncesi ve gerçeği kişilerde çalma dürtüsüne sebep olabilmektedir. Çünkü kişi çalma eyleminden önce yoğun bir kaygı ve heyecan hissetmekte çalma eylemi sırasında ise yoğun bir mutluluk ve haz almaktadır. Yani kişi hayatında sağlayamadığı hisleri
ve düşünceleri çalma eyleminde sağlayabildiği için çalma davranışı pekişmektedir ve alıkoyamaz hale gelmektedir. Vakit kaybetmeden profesyonel psikolojik destek alınması gerekmektedir.
Uzm.Klinik Psikolog Sena ÇİLİNGİR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR'in Makale ve Yazıları
► Nesne İlişkileri: İyi ve Kötü Nesne (Meme) Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
► Çocukta Para Kavramı Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ
► Nesne İlişkileri ve Kişilik Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
► Arzu Dürtü Talep Nesne Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Nesne İlişkileri Açısından Kimlik Gelişimi Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sahip Olmayı İstediğin Şey Sence Para ve ya Nesne mi ?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Korkma ve Savaş ! Ocak 2018
◊ Sosyal Fobi Ocak 2018
◊ Vajinusmus Nedir? Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:51
Top