2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korkma ve Savaş !
YAZI #4193 © Yazan Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR | Yayın Ocak 2018
KADINA YÖNELİK ŞİDDET !


Aile içi kadına yönelik şiddetin temelinde birçok sebep vardır. En büyük sebebi ise, kadın ve erkeğe yöneltilen rollerdir. Onların toplumdaki var oluş biçimleri yaşam algılarını ve davranışlarını etkilemektedir. Toplumun erkeklerden beklentisi; duygusallıktan uzak davranış sergilenmesi , güç gösterimi ve her alanda baskın olarak varlığını göstermesidir. Toplumun görmek istediği bu erkek rolü sebebi ile erkekler tüm duygusal davranışlardan uzak durur ve ya duygusal davranışları ''zayıflık'' olarak anlamlandırırlar.Bu algının kökeninde tabi ki türkiye normları ve aile yaşam biçimi etkendir.Aileler erkek çocuklarının sözel şiddet ya da yumruk yumruğa fiziksel bir şiddet uyguladığını gördüklerinde '' vay be oğluma bak ! '' ve ya ''erkek dediğin böyle olur helal sana!'' gibi ödüllendirici davranışlarda ve söylemlerde bulunurlar.Ailelerin bu davranışları,erkek çocuklarının şiddet içerikli davranışını pekiştirmektedir. Dolası ile çocuk şiddete ''erkeklik'' olarak anlam yüklemektedir. Kız çocukları ise tam tersi bir algı ile yetişirler.Aileleri tarafından ve çevre tarafından kız çocukları ikinci planda ve aşağı bir konumda yetiştirilir. Daha çok olaylar karşısında susması gereken, var olan olayı gizlemesi gereken bir algı atfettirilir. Abi ile kız kardeş beraber büyürken şu sözü çok duyarız aileler tarafından ; '' Sus abine karşılık verme ''' ve ya ''O erkek istediğini yapar, sen kızsın senin hakkın yok ! '' gibi ciddi bir cinsiyet ayrımı gösteren davranış ve tutumlar sergilenir.Bu sebeple kadınlar şiddet karşısında daha çok susmayı ve gizlemeyi ve ya erkeğin böyle bir duruma hakkı olduğu inancı ile büyürler. Erkek ise şiddet göstermeyi bir ''hak''mış gibi görmektedir . Bunları göz önüne alırsak şiddetin kökeninde yatan en büyük faktör yapılan ve dayatılan cinsiyet ayrımı inancıdır.
Bunların yanı sıra şiddetin ,diğer büyük öneme sahip olan sebebi ise ; çocuğun aile içi şiddet içerisinde büyümesidir. Aileleri tarafından çocuklara şiddet uygulandığında , babanın annesine karşı şiddetine tanık olmasıyla çocuklar şiddeti öğrenirler ve şiddeti normalize ederler . Bu çocuklarda yetişkinlik dönemlerinde şiddet uygulayan çocuklar haline gelebilmektedir.
Şiddetin kökünde sosyodemografik özellikler de mevcuttur. Bunlar ; eğiitm durumu, işsizlik, alkol kullanımı,töreler,kişilerin erken yaşta evlenmeye zorlanması,kültür farklılıkları ve psikolojik nedenlerdir.
Toplumda aslında ciddi bir sağlık sorunu olan kadına yönelik aile içi şiddet, çok yaygın durumdadır.

Peki bu durumu önlemek adına ne yapabiliriz ?

*Kadınların Hak ve özgürlük koşullarını bilmeleri,

*Toplumumuz da var olan ataerkil aile yaşam biçimini daha doğru kullanı sağlamak adına erkekler için farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarda daha çok rol almaları beklenebilir.

*Kadınların kendi sorunlarına sahip çıkmaları ,susmak ve ya gizlemek yerine örgütlenmeleri gerekmektedir.

*Bireylerin yaşamında kaçınılmaz olarak kendini gösteren şiddet ve öfke davranışı ve kontrolü ile başa çıkmak ve çatışmaların çözülmesi konularında sosyal becerilerin, iletişim becerilerinin ve empati becerilerin kazandırılması ve geliştirilmesi adına mutlaka profosyonel yardım alınması gerekmektedir. Bununla birlikte,yasal düzenlemelere, koruyucu, önleyici ve müdahale edici çalışmalara, şiddete uğrayan kurbanlara yönelik koruma ve destek programlarına katılmaları,toplumsal duyarlılığın ve toplumsal bilincin arttırılmasına ve daha ahlaklı ve vicdanlı bireyler yetiştirilmesine önem verilmelidir.


Şiddete maruz kalındığında başvurulması gereken kurum ve kuruluşlar şunlardır: (www.kadininstatusu.gov.tr; www.siginaksizbirdunya.org) .

➔ İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri

➔ Alo 183 Aile,

➔ Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı .
➔ Sağlık Kuruluşları .
➔ Polis Merkezleri .
➔ Jandarma Karakolları .
➔ Cumhuriyet Savcılığı .
➔ Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri .
➔ Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları .
➔ Kadın Sivil Toplum Kuruluşları
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sena ÇİLİNGİR'in Makale ve Yazıları
► Savaş ve Göç Sorunsalı Psk.Dnş.Büşra BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Korkma ve Savaş !' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sosyal Fobi Ocak 2018
◊ Vajinusmus Nedir? Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top