2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvercinlerde Bir Yıllık Bakım Sağlık Proğramı Nasıl Olmalıdır?Özel Yayın Öz-Vet Line Kuş Eğzotik Pet Cerrahi Merkezi İzmir
YAZI #4326 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Şubat 2018
ÖZEL YAYIN GÜVERCİN BİR YILLIK BAKIM VE SAĞLIK PROĞRAMI NASIL OLMALIDIR?

İZMİR ÖZ-VET LİNE VETERİNER KUŞ EĞZOTİK PET MERKEZİ OLARAK HİZMETİNİZDEYİZ Hizmette 26.yıl..
02323881770 www.veterinerizmir.com
Güvercin bakım ve sağlık programı deyince 365 günlük bir periyodu kapsamalıdır. Bir yıllık uygulanacak olan bakım programları güvercinin içersinde bulunduğu yuva pozisyonuna ve mevsimine göre değişir. Bu nedenle güvercin bakım programlarını dönemleri ni şu şekilde sıralayabiliriz.

1- GÜVERCİNLERDE TÜY DÖNEMİ PROGRAMI/www.veterinerizmir.com
2- GÜVERCİNLERDE KIŞ DÖNEMİ PROGRAMI /www.veterinerizmir.com
3- GÜVERCİNLERDE ÜRETİM (YAVRU) DÖNEMİ PROGRAMI/www.veterinerizmir.com
Tüy dönemi programı güvercinlerin her sene mevsimsel olarak kanat ve vucut tüylerini yenilediği 1 Ağustos tarihinden itibaren uygulanmaya başlar ve kümesteki bütün kuşların tüyden tamamen çıktıkları tarihe kadar uygulanır. Güvercinin yaşı ve yuva pozisyonu bu süreyi etkilemekle birlikte genel olarak (1 ağustos –1 aralık) tarihleri arasındaki süreyi kapsar. Unutmamak gerekirki tüy dönemini iyi geçirmeyen güvercinden ne damızlık olur nede yarışçı olur. Tüy dönemi kuşun sağlık barometrelerinin sınandığı en önemli dönemdir. Kuşların tüy döneminden önce Salmonelle, kurt, trikonomasis vb. gibi hastalıklara karşı sağlık durumları kontrol edilir şayet gerek görülürse bu hastalıklara karşı ön tedavileri yapılır. Bütün ön tedaviler Temmuz ayının sonuna kadar bitirilmeli ve Ağustos ayı itibariyle kuşlar tüy dönemi programını uygulamaya hazır hale gelmelidir. Zira tüy dönemine yeterince sağlıklı olmadan giren güvercin bu dönemin yarattığı ekstra STRES nedeniyle hastalıklara ve enfeksiyonlara açık hale gelebilir. Sağlıklı bir güvercin hiçbir tibbi müdaheleye maruz kalmadan bu dönemi en iyi şekilde geçirmelidir. Tüy dönemi esnasında kuşlarımıza zorunlu kalmadıkça kesinlikle ANTİBİYOTİK ve KURT ilacı gibi ürünler verilmemelidir. Zira
bu tarz ürünler kuşların tüy yapısını bozar.

&GÜVERCİNLERDE TÜY DÖNEMİ KULLANILMASI GEREKEN YEM VE BESLENME PROĞRAMI NEDİR?
TÜY YEMİ?
İZMİR ÖZ-VET LİNE VETERİNER KUŞ EĞZOTİK PET MERKEZİ OLARAK HİZMETİNİZDEYİZ Hizmette 26.yıl..
02323881770 www.veterinerizmir.com

% 30 MISIR, % 20 BUGDAY, % 10 ARPA, % 10 AK DARI, % 25 BEZELYE, % 5 ASPİR
Bu yemde kullanılan tahıllar içersinde Bezelye yerine diğer baklagiller (fasulye, mercimek, fiy, burçak, çılban) vs. gibi tahıllar kullanılabilir. Aspir yerine ise çekirdek kullanılabilir. Ayrıca 1 kg karşıma 1 yemek kaşığı Keten tohumu ilave edilir.
TÜY PROGRAMI
PAZAR GÜNÜ GÜVERCİNLERE /TEMİZ SU
PAZARTESİ GÜVERCİNLERE/DEPOMİN + MULTİVİTAMİN
SALI GÜVERCİNLERE/TEMİZ SU
YEM KATKISI GÜVERCİNLERE/BİRA MAYASI + Dİ-A-ZYM 256 (PROBİYOTİK) + SIVI YAĞ
ÇARŞAMBA GÜVERCİNLERE/NATURALİN (BİTKİ SUYU) + ELMA SİRKESİ
PERŞEMBE GÜVERCİNLERE/TEMİZ SU
YEM KATKISI GÜVERCİNLERE/BİRA MAYASI + Dİ-A-ZYM 256 + SIVI YAĞ
CUMA GÜVERCİNLERE/DEPOMİN + MULTİVİTAMİN
CUMARTESİ GÜVERCİNLERE/NATURALİN + ELMA SİRKESİ + SARIMSAK
Haftada bir gün kuşlarımıza yeşil salata, havuç, lahana vb. gibi sebzeler verilmelidir.
Haftada 1-2 defa mutlaka BANYO yaptırılmalıdır. Banyo suyuna GÜVERCİN BANYO TOZU katılabilir.
Veya bu suya 10 lt banyo suyuna 20 ml Sirke, 1 avuç Tuz, 2 çay kaşığı Göz taşı, 1 kapak Çamaşır suyu katmak suretiyle güvercinlerin banyo yaparken dış parazitlerden kurtulmalarını sağlayabiliriz.
&GÜVERCİNLERDE KIŞ DÖNEMİ KULLANILMASI GEREKEN YEMLER BESİNLER NELERDİR?GÜVERCİNLERE KIŞ YEMİ?ZMİR ÖZ-VET LİNE VETERİNER KUŞ EĞZOTİK PET MERKEZİ OLARAK HİZMETİNİZDEYİZ Hizmette 26.yıl..
02323881770 www.veterinerizmir.com
% 30 MISIR, % 15 BUĞDAY, % 20 ARPA, % 10 AK DARI, % 20 BEZELYE, % 5 ÇEKİRDEK
Kış dönemi süreci takriben 1 aralık tarihinde başlar ve kuşlarımızı tekrar eşe atacağimiz Mart dönemine kadar sürer. Şayet kışın yavru almayı düşünüyorsak bu program yerine Üretim Programını uygulamalıyız. Kışın şayet yavru almıyorsak kuşlarımız aşırı efor sarfetmeyeceği için fazla kilo alıp yağlanmalarını önlemek için hafif yemle bakılmalıdır. Bu döneme güvercinlerin çok fazla ihtiyacı vardır. Zira diğer zamanlarda uçtukları, yavru baktıkları veya posta güvercinlerinde olduğu gibi yarıştıkları için bünyeleri çok fazla yıpranmıştır. Bu dönemde bu nedenle iyi bir istirahate ve gelecek sezon için bünyelerini dinlendirmeye ihtiyaç vardır. Dikkat edilecek olursa doğada yaşıyan bütün canlılar bu dönemi yavrulamadan istirahatle geçirir. Bu bakımdan bizlerde kuşlarımızı doğalarına uygun olarak bakmalıyız.

Kış döneminde şayet günde bir kez yemleme yapıyorsak kuş başı 30 gr yem yeterlidir. Şayet sabah, akşam olmak üzere günde 2 defa yemleme yapıyorsak kuş başı sabah 10 gram, akşam ise 20 gram vermek suretiyle yemleme yapabiliriz. Sabah az yem vermemizdeki sebep kuşların gün boyu canlı kalması, akşam ise iyice doyurmak suretiyle geceyi tok karnına istirahette geçirmesi içindir. Unutmamak gerekirki sağlıklı ve canlı kuşlar istiyorsak yemleme bunun yegane formülüdür. Kursağı aşırı derecede yemle dolu olan güvercinin sağlıklı kalması çok zordur. Güvercin yem programı, kışın güvercinlere nasıl yem verilir, güvercinler kışın ne yer, güvercinlere kışın ne verilir, güvercine ne kadar yem verilmeli, güvercinlerde karışık yemin faydaları gibi sorulara yanıt verecektir.
KIŞ PROGRAMI
PAZAR GÜNÜ GÜVERCİNLERE TEMİZ SU
PAZARTESİ GÜVERCİNLERE/SİRKE + BAL
SALI GÜVERCİNLERE /TEMİZ SU
ÇARŞAMBA GÜVERCİNLERE/MULTİVİTAMİN
PERŞEMBE GÜVERCİNLERE/TEMİZ SU
CUMA GÜVERCİNLERE/SİRKE + SARIMSAK
CUMARTESİ GÜVERCİNLERE/TEMİZ SU
&GÜVERCİNLERDE ÜRETİM (YAVRU) DÖNEMİNDE VERİLMESİ GEREKEN YEMLER VE BESİNLER NELERDİR?
GÜVERCİNLERE DAMIZLIK YEMİ?
İZMİR ÖZ-VET LİNE VETERİNER KUŞ EĞZOTİK PET MERKEZİ OLARAK HİZMETİNİZDEYİZ Hizmette 26.yıl..
02323881770 www.veterinerizmir.com

% 30 MISIR, % 20 BUĞDAY, % 10 AK DARI, % 35 BEZELYE, % 5 ÇEKİRDEK
Damızlık yeminde kullanılan tahıllar orta boy veya küçük boy olmalıdır.Zira ebeveyinler bu tahılları yavrularına daha rahat sunma imkanı bulmuş olur. Yavru alma dönemi tarih itibariyle her kümese göre değissede genelikle Mart ayının ilk haftası bu iş için uygundur. Zira doğadada canlılar mart ayı itibariyle eşleşmeye ve yavrulamaya başlar. Kuşlarımızı eşleştirmeden önce sağlık barometreleri gözden geçirilir, Salmonella, kurt, koksidiyoz vs.gibi hastalıklara karşı gerekliyse ön tedavileri yapılır. Bu nedenle bu tedavilere kuşlar eşe atılmadan 1 ay önce başlanmalıdır.Tedavilerin bitiminde mutlaka aşıları yapılır. Özellikle PMV 1 (PARAMYXOVİRÜS) aşısı çok önemlidir. Zira bu hastalığın tedavisi yoktur. Sadece aşı sayesinde koruma sağlamak mümkündür. Bunun dışında Salmonella ve Pox aşılarıda vurulmalıdır. Yapılan bu 3 aşı sayesinde kuşlarımızı en tehlikeli 3 hastalığa karşı önlemini almış oluruz.
Aşılama periyotu bittikten 3 hafta sonra kuşlar eşe atılır. Eşe atmadan önce son 3 gün kuşlarımıza döl verimini arttırmak için özellikle E vitamini takviyesi yapılır.
ÜRETİM PROGRAMI
PAZAR GÜNÜ GÜVERCİNLERE/TEMİZ SU
PAZARTESİ GÜVERCİNLERE/MULTİVİTAMİN + DEPOMİN + ELEKTROLİT
SALI GÜVERCİNLERE TEMİZ SU
YEM KATKISI GÜVERCİNLERE/BİRA MAYASI + Dİ-A-ZYM 256 + SÜT TOZU + SIVI YAĞ
ÇARŞAMBA GÜVERCİNLERE/NATURALİN + ELMA SİRKESİ
PERŞEMBE GÜVERCİNLERE/TEMİZ SU
YEM KATKISI GÜVERCİNLERE/BİRA MAYASI + Dİ-A-ZYM 256 + SÜT TOZU + SIVI YAĞ
CUMA GÜVERCİNLERE/MULTİVİTAMİN + DEPOMİN + ELEKTROLİT
CUMARTESİ GÜVERCİNLERE/ELMA SİRKESİ + SARIMSAK
Yemleme tercihen sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yapılmalıdır. Kuşlar yavrularına baktıktan sonra önlerine bir miktar yem daha konup kendilerinide doyurmaları sağlanır. Daha sonra yemlikler önlerinden alınır. Akşam yeminde aynı işlem tekrarlanır. Yemi gün boyu önlerinde bırakmamakta fayda vardır. Şayet zaman yetersizliği nedeniyle günde 1 defa yemleme yapılıyorsa bu öğünde bolca doyurulup yuvada yavrusu olan güvercinlere küçük kaplarda ayrıca yem bırakılır. Yavrular yeme düşünce ebeveyinlerinin yanından alınarak özel olarak hazırlanmış yavru kümeslerine konulur. İlk hafta sadece temiz su ve bol miktarda yem verilir. Yem yemeleri ve su içmeleri kontrol edilir. Gerekiyorsa ilk birkaç gün kafaları suluğa sokulmak suretiyle suyun yeri öğretilir. Ertesi hafta 5 gün süreyle Amprasol + Ronidazol sularına verilir. Bu iki ilaç trikonomasis ve koksidiyosise karşı koruma sağlar. Tedavi bitiminde 2 gün süreyle Multivitamin verilir ve PARAMAKSİ aşıları yapılır. Yavrulara yeme düştükten sonra 60 gün süreyle %50 Damızlık yemi + %50 Bezelye verilir. Bu uygulama fiziki gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamaları için gereklidir. Yavrular sadece akşamları yemlenmek suretiyle kümeslere daha kolay alışmaları ve terbiye edilmeleri sağlanır. Bu süreçte yavrulara uygulanıcak haftalık program ebeveyinlerle aynı olabilir. Sadece yemleri farklıdır.
ÜRÜN BİLGİLERİ - KULLANIM GÜVERCİN VİTAMİN VE YARARLI KATKILAR
DEPOMİN/GÜVERCİNLERDE Sıvı mineral ve amino asit kombinasyonudur. 1 lt suya 1 çay kaşığı verilir.
MULTİVİTAMİN/GÜVERCİNLERDE İsmindende anlaşılacağı gibi vitamin kombinasyonudur. Bir çok firmanın bu tarzda ürünü mevcuttur. Örnek; Polisamin, Gerwit-w, Rovimix, Vitalyte, Supervit vb.gibi. Bu nedenle kullanım yazmıyorum.
NATURALİN/GÜVERCİNLERDE Güvercinler için hazırlanmış 15 Çeşit bitki suyudur. Özenle hazırlanmış olan karışımı sayesinde güvercinleri sağlıklı tutar. Özellikle sindirim ve solunum sistemine faydalıdır. 1 lt suya 1 kapak atılır.
ELMA SİRKESİ/GÜVERCİNLERDE 1 lt suya 1 tatlı kaşığı
SARIMSAK/GÜVERCİNLERDE Doğal antibiyotik. Kabukları ayıklandıktan sonra havanda ezilerek 1 lt suya 1 diş atılır.
BAL/GÜVERCİNLERDE 1 lt suya 1 tatlı kaşığı.
ELEKTROLİT/GÜVERCİNLERDE Bu ürünüde piyasada faklı firmalara ait bulabilirsiniz. Örnek: Baymiks (bayer), Karserin C gibi.
BİRA MAYASI/GÜVERCİNLERDE 1 kg yeme 1 yemek kaşığı.
DI-A-ZYM 256/GÜVERCİNLERDE Probiyotik.1 kg yeme 1 yemek kaşığı.
SÜT TOZU/GÜVERCİNLERDE 1 kg yeme 1 yemek kaşığı.

güvercin karma aşı fiyatları,güvercin aşıları hakkında bilgi,colombovac aşı,güvercin aşısı nerden alınır,güvercin aşı fiyatları,güvercin aşısı satanlar,pmv 1 aşısı fiyatı,güvercin süt aşısı fiyatı,güvercin çeşitleri ve fiyatları,en pahalı güvercin türleri,güvercin çeşitleri ve isimleri ve fiyatları,en iyi güvercin cinsi hangisidir,güvercin ırkları tablosu,kral güvercin,fransız mondaine güvercini,güvercin czech steller cropper,güvercin günde ne kadar yem yer,güvercin günde kaç kere yemlenir,güvercin besleme teknikleri,güvercin yemleme saatleri,güvercin kaç gram yem yer,güvercinler en çok neyi sever,güvercin ne yerse ölür,güvercin kaç gün aç kalır,güvercinler hangi ayda tüy döker,güvercin tüy yemi,güvercin tüy dönemi yemi,güvercinlerin tüye girmesi,tüyde olan güvercin,tüydeki güvercin uçurulurmu,güvercin tüye girememe,güvercin tüy mevsimi,hasta güvercin bakımı,hasta güvercin ilaçları,halsiz güvercin nasıl iyileşir,hasta güvercin nasıl beslenir,hasta güvercin tedavisi,güvercin halsiz yem yemiyor,hasta güvercin buldum,güvercin hastalıkları nasıl anlaşılır,güvercin satılık,güvercin cinsler,güvercin taklacı,arap güvercin fiyatları,güvercin oyunu,güvercin yemeksepeti,güvercin sezen aksu,kaya güvercini,sallabaş güvercin ilacı,güvercin boyun felci ilaçları,sallabaş hastalığı muhabbet kuşu,sallabaş hastalığı neden olur,güvercin hastalıkları tedavisi,epdantoin güvercin,sallabaş hastalığı insanlara bulaşır mı,sallabaş nedir,güvercin veba,güvercin Aşıları,güvercin veba ilaç,güvercin veterineri,güvercin ilaçları,güvercin hastalıkları,güvercinden anlayan veteriner,
güvercinlerde veba aşısı,güvercin veba aşısı fiyatı,veba hastalığı nasıl tedavi edilir,veba aşısı nedir,veba aşısı nasıl yapılır,nobilis p201,nobilis paramyxo p201 fiyatları,nobilis paramyxo p201 fiyatı,izmir güvercin hastanesi,güvercin veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner,izmir güvercin ilaçları satan ,izmir güvercin aşıları satan yer,güvercin hastalıkları,ölü güvercin tahlil izmir,Türkiye güvercin hastanesi,güvercin ameliyatı yapan veteriner,güvercin ur ameliyatı videosu,ucuz güvercin ilacı aşısı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Süt Fiyatlarının 30 Yıllık Serüveni Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Papağanlarda Rutin Bakım Vet.Hek.Akif DEMİREL
► Kedilerde Bakım ve Beslenme Vet.Hek.Azem GÜNER
► Ameliyat Öncesi ve Sonrası Bakım Prosedürleri Vet.Hek.Hakkı Seçkin ÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Güvercinlerde Bir Yıllık Bakım Sağlık Proğramı Nasıl Olmalıdır?Özel Yayın Öz-Vet Line Kuş Eğzotik Pet Cerrahi Merkezi İzmir' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:52
Top