2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geçmişine Dair Herşey Geleceğin Olur
YAZI #4496 © Yazan Psk.Dnş.Hafize TAŞCI TULUK | Yayın Şubat 2018
EMDR Terapisi, travma yaşantıları için hızlı ve kalıcı bir çözüm sunan yeni bir terapi yaklaşımıdır. Birçok farklı terapi ekolünden öğeler içerir. Bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı psikolojik rahatsızlıklarının tedavi edilmesini sağlamıştır. Açılımı, ‘’Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’’ dir. 80’li yılların sonunda Francine Shapiro tarafından bulunmuştur.

EMDR, ‘’kısa süreli terapiler’’ grubunda yer alır. Bilimsel araştırmalara göre, travma söz konusu olduğunda, geleneksel yöntemlerle 25 seansa kadar süren iyileşme, EMDR söz konusu olduğunda üç seans gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilmektedir. EMDR terapisinin ne kadar süreceği, kişinin yaşadığı sorunlar, kişinin yaşam koşulları, önceki travmaların sayısı ve kişideki etkisine göre değişir.Kişilerin bilgi ve deneyimleri de travmanın işlenme sürecini etkilemektedir.
EMDR Nasıl Çalışır?

Gün içerisinde birçok an ve anı yaşarız. Duyduğumuz bir ses, bir koku, duyduğumuz bir söz, baktığımız bir resim, yaşadığımız bir olay… Bunların, zihnimizin anı havuzuna gittiğini düşünelim. Bu anılar olumlu veya olumsuz olabilirler. Beyin, bu anıları genellikle REM uykusu sırasında işler. Beyin, gün içerisinde yaşadığımız bu anıların bazılarını hafızaya atar, bazılarını siler ve bu süreç sürekli tekrarlanır. Bazen, bu anılar, o an için rahatsız edici gelse de, daha sonra bu anıya dair bir olumsuzluk hissetmeyiz. Bu, beynin anıyı işleyerek sistemin bir parçası haline getirdiği anlamına gelir. Yani anı, artık bize eskisi kadar
rahatsızlık vermez, olayın duygusal yoğunluğu azalmıştır ya da tamamen yok olmuştur. Fakat travmatik bir olay yaşadığımızda eğer beyin bu anıyı işleyemezse bu anı beynin bir yerinde donar. Yıllar geçse dahi, bu anıyı tetikleyen herhangi bir durumda biz bu anıyı yeniden hatırlayabilir ve o uyarımları tekrar yaşayabiliriz. Örneğin, yıllar önce bir köpek tarafından ısırılma anısı olan biri, seneler geçse bile hala bir köpek gördüğünde çok kaygılanabilir. O olayı yeniden yaşıyormuşçasına tepkiler verebilir.

EMDR Terapisinde, kişiye göz hareketleri ve alternatif uyarımlar verilerek, kişinin travma anısını düşünsel, duyusal, duygusal ve imaj olarak farklı kanallarla çalışmak mümkündür. EMDR Terapisinde, kişinin travma anısına odaklanılır ve göz hareketleri ya da bazı alternatif uyarımlar verilerek travma anısının yoğunluğu azaltılır ve yeniden işlenir. Yani rahatsız edici anı, yeniden sistemin bir parçası haline gelir ve kişiyi eskisi kadar etkilememeye başlar.

Bu süreçte, kişinin negatif inançları, beden duyumları, duyguları ya da olaya dair görüntülerin etkisi gittikçe azalır. EMDR Terapisi ile bu işlev bozucu anılar göz hareketleri vasıtasıyla yeniden işlenmekte ve bilgi işleme sisteminin bir parçası haline getirilmektedir.

EMDR Terapisi, öncelikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisi için geliştirilmiş olsa da, bugün yalnızca travma değil, depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı, yeme bozuklukları, fobi, suçluluk duygusu gibi bir çok durumda kullanılabilmektedir.

EMDR’ın etkinliğini onaylayan kurumlar arasında: Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Psikiyatri Birliği Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Birliği, Amerika Savaş Gazileri Bakanlığı, Amerika Savunma Bakanlığı, Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı gibi birçok kurum bulunmaktadır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hafize TAŞCI TULUK Fotoğraf
Psk.Dnş.Hafize TAŞCI TULUK
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Hafize TAŞCI TULUK'un Makaleleri
► Aşk Hakkında Herşey Psk.Nihan DİKME
► Herşey Yalan Psk.Dnş.Necdet GONCAGÜL
► Yalnızlık Hakkında Herşey Psk.Nihan DİKME
► Herşey Beyinde Başlar... Psk.Mehmet CEYLAN
► Ygs Bitti, Fakat Herşey Bitmedi! Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Ergenliğe Dair Psk.Şeyda KAYMAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Geçmişine Dair Herşey Geleceğin Olur' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top