2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek
YAZI #4544 © Yazan Uzm.Psk.Melis TİFTİKCİ | Yayın Mart 2018
Sebebi bilinsin ya da bilinmesin doğal yollarla bebek sahibi olamayacağını öğrenen bir çiftin bu duruma yaklaşımları bir sonraki adımlarını belirlemekte ve tedavi sürecini etkilemektedir. Bu dönemde alınan psikolojik desteğin eşleri pek çok açıdan rahatlattığı ve bebek sahibi olma ihtimallerini arttırabildiği bilinmektedir.

Bir sene boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebelik gerçekleşmemişse, bu anne-baba adayları için kısırlık ihtimalinin olduğu düşünülmektedir. Her ne kadar kısırlık da diğer tüm hastalıklar gibi bir tür hastalık olsa da doğal yollarla çocuk sahibi olamayacağını öğrenen bireyler için stresli bir süreçtir.

Eşlerin bazıları bu durumu arzu ettiği bebeğini kaybetmekle eşdeğer görür ve yas sürecine girerler. Toplum baskısının da etkisiyle eşler kendierini yetersiz görebilmekte, başkalarıyla paylaşmaya çekinebilmektedirler. Yalnızlık, üzüntü, umutsuzluk, çaresizlik, öfke en sık karşılaşılan duygulardır. Bazı hastalarda sorunu görmezden gelme ya da yok sayma gibi tepkiler de görülebilmektedir ki durumu reddeden birisi tedavi sürecine girmeyeceği için bebek sahibi olma ihtimali de azalmaktadır.

Tüp bebek tedavilerine yönelik yapılan çalışmalar, anne adayının stres seviyesi ile tedavinin başarısının ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle fiziksel tedaviye ek olarak psikolojik tedavi almayı tercih eden kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Anne-baba adayları bu süreçte çeşitli fiziksel işlemlerle karşılaşmalarına ek olarak maddi-manevi fedakarlıklarda bulunurlar. Tüm bu gayretlerinin sonucunun belirsiz olması ve sonucun iki farklı uçlarda duygulara neden olması ise onları daha da fazla yorar ve yıpratır. Bu durum, çift arasında ya da aile içerisinde çatışmalara da neden olabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi sonucu olumlu olursa alacakları psikolojik destek ile olumsuz sonuçlanması halinde alacakları destek farklı olacaktır. Negatif sonuç ile karşılaşan kişilerde ağlama ve öfke nöbetleri, depresyon, suçluluk duygusu, özgüven kaybı ve yoğun yetersizlik hissi görülebilmektedir.

Terapi süreci bireysel terapi, çift terapisi ya da grup terapisi şeklinde olabilmektedir. Terapiyle birlikte kişiler yeniden duygularını kontrol etmeye başlarlar, stres, depresyon ve kaygı problemlerinde azalma olduğu görülür, özgüvenleri artar, tedavi için yeniden motive olurar ve hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Eşler arasında ya da aile çerisinde çatışmalar varsa aile içindeki huzurlu ortamın yeniden kurulmasında da yardımcı olur.

Tüp bebek tedavisi her ne kadar yıpratıcı bir süreç olarak görülse de başarılı uygulamaların getirdiği mutluluk gözardı edilemez. Bu süreci daha az stres ve daha çok huzur ile geçirmek ve olumlu sonuç alma ihtimalini arttırmak isteyen çiftlere alanında uzman profesyonellerden destek almaları tavsiye edilmektedir.

Uzm. Psk. Melis Tiftikci
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melis TİFTİKCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Melis TİFTİKCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Melis TİFTİKCİ'nin Yazıları
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► Psikolojik Destek Nedir ? Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Evlendik Peki ya Sonra? Şubat 2019
◊ Sınav Kaygısı Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:55
Top