2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut İçin Faydalı Yağlar Nelerdir?
YAZI #4646 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
VÜCUT İÇİN FAYDALI YAĞLAR NELERDİR? (VÜCUTTAN ENERJİYE DÖNÜŞEN YA DA ATILMASI KOLAY OLAN YAĞ TÜRÜ HANGİSİDİR BİTKİSEL Mİ HAYVANSAL YAĞ MI?)

Tükettiğimiz besinlerin çoğu farklı tip yağ içerir. Bu yağların bazıları yararlı bazıları ise zararlıdır. Günümüzde halen yağların yarar ve zararları araştırılmaya devam etmektedir. Yağları doymuş yağlar, trans yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olarak 4 kategoride sınıflandırabiliriz. Bunların içerisinde zararlı ve yararlı olarak nitelendirilen yağlar mevcuttur. Bu yağları incelediğimizde;
Sağlığımız İçin Zararlı Olan Yağlar Nelerdir?
Sağlığımız için zararlı yağlar, oda sıcaklığında erimeyen ve katı olma eğiliminde olan doymuş yağ ve trans yağ olarak bilinen yağlardır.
Doymuş yağlar çoğunlukla hayvansal gıda dediğimiz et, kümes hayvanları ve yağlı süt ürünleri gibi gıdaların içinde, kakao yağı, palmiye ve hindistan cevizi gibi bitkisel gıda kaynaklarında bulunurlar. Doymuş yağ asitine bakıldığında, hidrojen bağlantısı görülür. Bu da düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol düzeylerini yükselterek kalp ve damar rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Trans yağlar, bitkisel yağlardan olup insan eli ile üretilirler ve doğal yağlar kadar çabuk bozulmazlar. Margarin yapımında kullanılan bu yağların, günümüzde işlenmiş gıdalardan tamamen kaldırılmaya başlandığı görülmektedir.

Sağlığımız İçin Yararlı Olan Yağlar Nelerdir?

Sağlığımız için yararlı yağları, oda sıcaklığında sıvı olma eğiliminde olan doymamış yağ olarak nitelendirebiliriz.
Tekli doymamış yağlar, kalp hastalığı riskini azalttığı, kolesterol düzeyini dengelediği ve kan şekerini kontrol altında tuttuğundan dolayı çok faydalıdır. Bu yağ grubuna zeytin, fındık, ceviz, badem, fıstık, kanola, kabak ve susam yağı girmektedir.

Çoklu doymamış yağlar da kalp hastalığı riskini azaltarak kolesterol düzenini sağlayan bitki bazlı sıvı yağlardır.
Omega-3 yağ asitleri; en çok balıkta bulunan çoklu doymamış yağların bir türüdür ve özellikle kalp için çok yararlıdır.

Diyet yaparken kalbe iyi gelen yiyecekler seçilerek, yağların özellikleri iyi bilinmeli, tercihen içerisinde doymamış yağ oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir. Günde 2000 kalori alan bir kişi bu kalorinin en fazla 100-120’sini doymuş yağlardan almalıdır. 1 gram yağda 9 kalori olduğu hesaplanırsa, buda 11-13 gram doymuş yağ anlamına gelmektedir.
Yağlarla ilgili detaylı bilgiyi ve sağlıklı yaşama özgü size özel beslenme programları için Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezinden alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Sağlıklı Yağlar Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Yemeklik Yağlar ve Margarin Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vücut İçin Faydalı Yağlar Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:20
Top