2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düzenli Kan Bağışının Etkileri
YAZI #4647 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
Kan, kaynağı sadece canlılar olan tek yaşamsal sıvıdır. Bilim adamları yapay kan üretmek için birçok denemede bulunmuşlar, fakat başarılı olamamışlardır. Ülkemizde kan bağışı oranı yüzde iki gibi çok düşük seviyelerde olup, ihtiyacı karşılamak çoğu zaman imkânsız bir hal almıştır. Bu yapılan kan bağışının yüzde otuz beş gibi büyük bir kısmı da şanlı ordumuzun, subay, astsubay ve vatani görevini yapan Mehmetçiklerinden sağlanmaktadır. Düşük kan bağışının sebepleri arasında, kan bağışı hususunda halk arasında negatif bilinen nedenler ve bu konuda ki duyarsızlık en önemli sebepler arasındadır.

Düzenli Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?

Kan bağışının en büyük faydası, insani olarak bir başka insanın hayatını kurtarmanın vermiş olduğu hazdır. Bununla birlikte, kan vermeden önce kan grubu ve kan değerleri kontrol edildiği için, herhangi bir hastalıkta erken teşhis şansı artmaktadır. Kandaki yağ oranı her kan verildiğinde azalır, kalp krizi riski azalır, kan hücreleri ise yenilenir. Stres, yorgunluk, baş ağrısı ve tansiyon problemi olanların bir müddet sonra düzeldiği gözlenmiştir. Metabolizmayı hızlandırdığı için, vücudun yağ yakışı artar ve kilo verildiği gözlenir. Bu nedenle de kan bağışı, kilo vermek isteyenlerin de tercih edeceği bir durumdur.

Düzenli Kan Bağışının Yan Etkileri Nelerdir?

Düzenli kan bağışının bir zararı bulunmamaktadır. Kısa süreli etkilere karşın, kan verdikten hemen sonra ayağa kalkılmaz en az otuz dakika uzanarak dinlenmek gerekir. İlk dört saat içerisinde su ve meyve suyu gibi sıvı içecekler tüketilmeli, spor yapılmamalı, alkol tüketilmemelidir. Geçici olarak alınan bu tedbirlerin yanında, kişinin yaşına, sağlığına ve psikolojisine bağlı olarak, kısa süreli de olsa baş dönmesi, titreme, midede bulantı, terleme, dudaklarda karıncalanma, baygınlık ve eklemlerde sertleşme görülebilmektedir.

Kimler Kan Bağışı Yapabilir?

18 ila 65 yaş aralığında, 50 kilogramın üzerinde ve de hemoglobin ölçüm oranı normal olan kişiler kan bağışında bulunabilirler. Erkekler yılda dört, kadınlar ise üç defa kan bağışlayabilirler. Kan vermeden önceki son on iki saat içerisinde alkol almamak gereklidir.
Düzenli kan bağışı ve etkileri ile ilgili detaylı bilgiyi Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi uzman diyetisyenlerden öğrenebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Fitoöstrojenlerin Menopoz Semptomlarına Etkileri Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Düzenli Kan Bağışının Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:58
Top