2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterolü Olan Hastalar Diyetlerinde Nelere Dikkat Etmelidir? Kolesterol Nedir?
YAZI #4657 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
Vücudumuzda bulunan yağ benzeri maddeye kolesterol denir. Beyin, karaciğer, kalp, bağırsaklar, sinirler ve kaslarda yaygın bir şekilde bulunur. D vitamini, cinsellik hormonları ve yağları sindiren safra asitleri kolesterol sayesinde oluşur. Bunların oluşumunda, kanda az miktarda kolesterol olması yeterlidir. Kanda fazla miktarda bulunan kolesterol, kan damarlarında birikerek damarların daralmasına ve sertleşmesine neden olur.

Yüksek kolesterolün başlıca belirtileri halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, depresyon, göz civarında bulunan yağ bezesi oluşumları, unutkanlık, ayaklarda ve bacaklarda yanmadır. Bunların yanında kalp ağrısı, kalp çarpıntısı, ayaklarda uyuşma ve yanma, nefes darlığı, ağrı ve kramplar yaşama, göğüs bölgesinde oluşan ağrılar, baş dönmeleri ve denge bozuklukları da görülmektedir. Oysa bazı insanlarda yüksek kolesterol belirtileri kendini hiç hissettirmez. Kan testi yapılana kadar da bireyler, kendilerinde bulunan kolesterol seviyesini bilemeyebilirler.

Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Öncelikle egzersiz yapılarak, beslenme alışkanlığı değiştirilerek ve fazla kilolar verilerek kolesterol kontrol altına alınabilecek ve düşmesi sağlanacaktır. Kolesterolünüz yüksek ise doktorunuzla görüşerek, ölçme sıklığını belirleyebilirsiniz. Eğer değerleriniz normal ise 5 yılda bir ölçüm yaptırmanız yeterlidir. Ailede kolesterol yüksekliği varsa ölçüm aralığı daha da kısalabilmektedir. Check-Up kontrollerinde de ilk yapılması gereken kandaki kolesterol düzeyinin ölçümü olmalıdır.

Hayvansal ve bitkisel yağların ana bileşeni trigliseridtir. Yağ ve yağ içeren tereyağ, margarin, mısır özü, canola yağı tamamıyla trigliserid formatındadır. Alkol tüketimi ve aşırı yağ tüketimi trigliserid oranının yüksek çıkmasına neden olur. Kolesterol, tükettiğimiz et ve yağdan ziyade nişasta, şeker, pirinç, patates ve un gibi yiyeceklere bağlıdır. Genetik değil ise trigliserid seviyesi iyi bir diyetle kısa zamanda kontrol altına alınabilecektir.

Kolesterol Diyeti Yaparken Tüketilebilecek Gıdalar:

 Yağsız ya da az yağlı süt, peynir ve yoğurt,
 Sütlü tatlılar,
 Yumurtanın beyazı,
 Beyaz et,
 Kuru baklagiller,
 Meyve ve sebzeler,
 Haşlanmış patates,
 Kepekli ekmek, bulgur ve pirinç.

Kolesterol Diyeti Yaparken Tüketilmemesi Gereken Gıdalar:

 Tereyağı ve margarin,
 Yağlı etler ve şarküteri ürünleri,
 Kuruyemişler,
 Hamur işleri,
 Hazır pasta, bisküvi ve cipsler,
 İşkembe ve paça çorbası,
 Yağlı süt, yoğurt ve kaymak.

Kolesterol ve trigliserid seviyesini, İstanbul diyetisyen firmaları arasında bulunan Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezinden öğrenebilirsiniz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kolesterolü Olan Hastalar Diyetlerinde Nelere Dikkat Etmelidir? Kolesterol Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:19
Top