2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Allah'tan Kork, Kul'dan Utan!
YAZI #4659 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Mart 2018
Siz değerli ve çok önemlisiniz, kimsenin ne dediği değil, yalnız sizin ne düşündüğünüz önemli gibi kişisel gelişim ya da yaşam koçluğu adı altında telkin ve tavsiyeler hayatımızın her alanına girmiş bulunmaktadır.

Değerli ve önemli olmak istiyorsan, kimseyi önemsemeyeceksin, insanların ne düşündüğü önemli değil, boş ver, sen mutlusun ya, kendin ol, kimseyi sallama!, özgürlüğe ulaş!, gibi mesaj ve replikler, dizi film, reklam ve billboardlarda, tüketimi artırmak için her yerde işlenmektedir.

Modayı takip etmek, ilgi görmek, herkesin sizinle ilgilenmesi, farklı ve özel olmak için gösterilen aşırı gayret ve çabalar aslında psikolojik bir komplekse de işaret etmektedir. İmkânı olup da aşırı tüketim de, doğru olmamakla beraber belki anlaşılabilir, fakat imkânı olmayıp da bunu karşılamaya yönelik kaygı ve çabalar, kişiyi daha fazla sorunla karşılaşılmasına da yol açmaktadır. Sağlıklı bir kişi, iyilik halini, diğerlerinin iltifat ve övgülerinde değil, içsel bir özgüven ve kendi varlığına duyduğu saygıyla edinir.

Elinizdeki bir ürünün, eserin ya da kitabın çok satıp gelirinizi artırmak için gençlerin, ergenlerin duygularını pervasızca körüklerseniz istediğiniz hedefe ulaşmanız kolaylaşmaktadır. Bir ürünü çok sattırmak için bir ünlü ile “özgür çocuklar bunu giyer,” deyin, ergenler gereken ilgi ve alakayı fazlasıyla gösterecektir. Tüketimi artırma çabası anlaşılır bir çabadır, daha fazla satar ve kazancınızı artırırsınız. Ama tek kaygısı bu olmamalı insanın, tüketimi artırmaya çalışırken, toplumsal ve kültürel değerleri korumaya çalışmak ve örselenmemesine de gayret göstermek gerekmektedir.

Bu şekilde hısım akraba ne der, komşu görürse ayıp olur gibi kaygıların kaybolmaya başladığını görmekteyiz. Kimseyi umursamayan insanlar, bir gün kendilerini umursayacak bir kimse de bulamayabilirler. Toplumsal oto-kontrol işlevi gören kültürel ve dini referanslarımız da unutulmaktadır. Örneğin; Allah’tan korkmaz, kul’dan utanmaz, sözü dilimize yerleşmiş çok yerinde bir deyimdir. Toplumlar, bu tür deyim ve sözlerle en sert ceza kanunlarının yapamadığını yapmış ve bu tür anlayışlarla toplumsal yaşamı düzenlemiş ve sorunlara önleyici bir yaklaşım sergilemiştir. Kul’dan utanmak, insandaki en önemli oto-kontrol mekanizmasıdır.

Elbette kişisel gelişim ve yaşam koçluğu ihtiyaç olarak algılanmakta ve rağbet görüyorsa bu hizmeti veren birileri de olacaktır. Fakat bu hizmeti verenlerin tamamen çevreyi sıfırlayıp, bireyi merkeze almaları ve buradaki yaklaşımlarında ölçülü olunmaması sorunları artırmaktadır. Tabii ki, bireyin özgüveni ve sosyal becerileri gelişsin, mutlu olsun, kendini yetiştirsin ama ne tamamen çevrenin beklentilerine uygun davransın, ne de tamamen çevreyi yok saysın, çünkü çevre dediğimiz yazılı olmayan toplumsal görgü kuralları, örf ve adetlerimiz de ihtiyacımız olan huzurun önemli kaynaklarından biridir.

Günümüzde cinayet, şiddet ve kadına şiddet, taciz, hırsızlık ya da tecavüz gibi toplumsal ve sosyal sorunların bir nedeni de, Allah’tan korkmak, kul’dan utanmak düsturuna uzak kaldığımızdan dolayıdır. Duygu ve düşüncelerine gem vuramayan, kontrol edip öfkesine ve nefsine sahip olmakta zorluk çeken insanlar, Allah’tan korkmak ve kul’dan utanmak düsturunu içselleştirmiş olup, hatırlasa yapacağı kötülüğü erteleyecek, daha sağlıklı düşünme fırsatı bulduğunda da belki yapmayacaktır. Bu tür suç teşkil eden eylemlerde sanık ve fail, daha sağlıklı düşünebilecek bir zamana ya da o bilince sahip olsa kötülüğe girişmeyecektir. Çünkü Allah’tan korkan insan öldürmez, haksızlık yapmaz.

İnsanlardaki psikolojik sorunlara yönelik yapılan, rehabilite çalışmaları ve psikolojik hizmetler, İnsanların yaşadığı sorunları çözmek, ruh sağlığını iyileştirmek, kişisel gelişimlerine katkı sağlamak, özgüven ve ifade becerilerinin gelişmesine faydalı olmasıyla birlikte tek başına yeterli olamayacaktır.

Allah’tan korkmak ve kul’dan utanmak, genelde toplumu, özelde bireylerin, diğerlerine karşı daha saygılı ve itinalı tutum geliştirmesine de yardımcı olacaktır. Mutlaka eğitim, psikolojik danışmanlık, rehabilitasyon ve hukuk kurallarından yararlanarak bireylerin ve toplumun sağlığını iyileştirirken, dinimiz ve kültürümüze ait bu düsturlardan da yararlanmak bir gereklilikten mecburiyete dönüşmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Allah'tan Kork, Kul'dan Utan!' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:26
Top