2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sitemdeki Soru-Cevap Sayfamdan Bir Paylaşım 4
YAZI #4663 © Yazan Uzm.Psk.Yusuf KAYA | Yayın Mart 2018
Soru (Bay H.): Merhaba, öncelikle çok güzel bir siteniz var söylemek isterim. Psikoterapi hakkında birçok bilgi edindim, çok anlaşılır oldu benim için. Sorum şu, ben eşimle severek evlendim, ilk yıllarda ilişkimiz çok güzeldi, herşey çok yolundaydı. Şimdi ise hiçbir konuda anlaşamıyoruz. En basit şeyler bile çok kolayca kavga sebebi olabiliyor. Bana nasıl davranacağımı söylüyor, hep “beni anlamıyorsun” diyor, halbuki ben daha çok anlaşılamamış hissediyorum. Ben eşimi seviyorum, çocuklarımında bizi hep bu halde görerek büyümesini istemiyorum. Bu konuda bana tavsiyeniz nedir, bir uzmanla görüşmek yardımcı olabilir mi?

Cevap : Merhaba H.. Bey. öncelikle sitem ve paylaşımlarım konusundaki yorumunuzdan dolayı teşekkür ederim. Aslında bizden yardım alan çiftlerin hemen hemen hepsinde duyduğumuz birkaç cümleyi bana soru cümlenizde verdiniz. Bu cümleleriniz “en basit şeyler kavga sebebi oluyor”, “beni anlamıyorsun”, ” asıl ben anlaşılmıyorum” ve çocuklarınız hakkındaki düşünceniz. Bu cümleleri çeşitli kalıplarda danışan çiftlerimizden duyarız. Bu sorunları çözmek için ne yapabilirsinizden önce size birkaç bilgi vermek istiyorum, aynı zamanda sizin nezdinizde diğer okuyucularımıza. Birincisi, evlilik, iki farklı bireyin bir araya gelmesi, sevgi ve aşk ile birbirine tutunmasıdır, bir anlaşma değildir, duygusal bir bağ kurmaktır. Tutunmak dedim, çünkü eşler birbirlerine iyi günde de kötü günde de ihtiyaç duyarlar. Başkalarından önce ilk olarak eşlerine ihtiyaç duyarlar. Evlilik yıllarla birlikte bazı özelliklerini değiştirir. Öncelikler eşlerin birbirlerini memnun etme gayreti olmaktan çıkar, kendini memnun etme gayretine dönüşür. İkinci olarak ise, çiftler zamanla eşlerinin farklı yönlerini de farkederler, fakat bu farklı yönler biraz evliliğin büyüsünü ortadan kaldırır, bir süre sonra ise eşler birbirlerini değiştirme savaşına girerler. Sen şöylesin, bana böyle davran, bana bu şekilde söyle vs. gibi artık saldırganca bir dil kullanılmaya başlar. Evliliklerde bu söylediklerim büyük oranda yaşanır. Bir süre sonra ya pes edilir, ya da empati kabiliyeti yüksek olan çiftlerde zamanla birbirini daha iyi hissettirecek bir normalliğe kavuşur. Fakat ortada bir gerçek vardır: çift olan iki birey farklıdır. Farklı aile yapılarından gelmişlerdir, farklı kişilik örüntüleri vardır ve duyguları ifade etme, yaşama ve beklentileri farklıdır. Aslında çiftler bu farklılıkları görmezden gelerek birbirlerini değiştirmeye çalışırlar. Aranızdaki kavgalar ve eşinizi dinlemeden çok şey söylemem mümkün değil fakat bence öncelikle empati yapmaktan başlamalısınız. Eşimin ihtiyacı nedir? neden onu anlamadığımı düşünüyor demelisiniz. Bu soruları kendinize yönelttiğinizde mutlaka bazı cevaplar bulacaksınız. İlk olarak burdan başlayın, bu yönde bazı adımlar atmak, sizi de eşinizi de iyi hissettirecektir. Ancak, çok vakit kaybetmeden, bir uzman desteği alın derim size, çünkü eşinizi seviyorsunuz, çözümü arıyorsunuz, fakat bir gün siz veya eşiniz pes edebilir, zamanı lehinize kullanıp, değişiklikleri ya da bazı kabulleri daha erken sağlamış olmak evliliğiniz için çok daha iyi olacaktır. Bir uzmanın size mutlaka birçok faydası olacaktır, fakat öncelikle sorunun siz veya eşiniz olmadığını, aslında ilişkinizin bir sorun haline geldiğini size gösterecektir ve bu gerçekten birbirinizi değiştirmeye çalışmaktan daha kolaydır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yusuf KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın Makale ve Yazıları
► Biblioterapi ve İyi Bir Cevap Psk.İzzet GÜLLÜ
► Cevap Şıklarına Sıkışmış Hayaller Psk.Bengü TOROSLUOĞLU
► Ailenin Cinsellikle İlgili Sorularına Ne Cevap Veririz? Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sitemdeki Soru-Cevap Sayfamdan Bir Paylaşım 4' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:24
Top