2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetin Biyolojik Saate Göre Ayarlanmasının Önemi
YAZI #4671 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
Biyolojik saat, insanların uykusundan, kuşların farklı bölgelere göçüne kadar meydana gelen her şeyi düzenleyerek, doğru saatte doğru işlerin yapılmasını sağlar. Vücudumuzdaki biyolojik ritimler sayesinde akşam vaktinde uyur, sabahın ilk ışıklarıyla da uyanırız. Aslında bu biyolojik saat tüm canlıların, günlük, haftalık, aylık, yıllık ve mevsimsel olarak ritimleri olduğunu göstermektedir. Bu ritimler, kış uykusuna dalan hayvanlar, göç eden kuşlar ve akşam kapanıp sabah açan çiçeklerde olduğu gibi fizyolojik olayları ve döngüleri düzenlerler.
İnsan vücudunun işleyişi de aynen bu canlıların fizyolojik mekanizması gibi doğal bir ritimle yönetilir. Bu yönetim en uygun biyolojik saat olarak kendini gösterir.

Biyolojik Saatin Zayıflama Yöntemleri Üzerindeki Etkisi;

Uzmanlar diyet yapmak isteyenlerin açlık-tokluk hususunda biyolojik saatlerini ayarlamaları halinde, organların çalışmasını düzene sokabileceği görüşündeler. Örneğin; pankreas insilün ve glikoz metabolizmasını, çevresel biyolojik saat ile kontrol altına alır ve bu saati açlık-tokluk döngüsü ayarlar. Diyetisyenler, biyolojik saat dilimlerinde uygulanan, diyet listesi ve yapılacak fitness ile zayıflama programlarının, daha verimli olduğu görüşündedirler.

Biyolojik saat dilimleri
6-7 : Metabolizma hareketleniyor, kahvaltı için en ideal saat spor yapmaktan kaçının,
7-9 : Vücudun en kuvvetli ve dirençli olduğu saat,
9-12 : Fitness ve sağlık açısından uygun vakit, matematik zekası üst seviyede,
12-15: Dinlenme zamanı, verimlilik, tansiyon ve hormon düzeyinin düşerek dikkatin azaldığı zaman dilimi,
15-19: Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumda, enerji geri geliyor, spor için en uygun zaman.
19-21: Kan basıncı, nabız ve karaciğerdeki yağ düzeyi düşüyor, sindirim organlarının günlük görevi sona eriyor.
21-23: Metabolizma yavaşlıyor, bu saatlerde yenilen yiyecekler bu nedenle tehlikeli, stres hormonu salgılamayı durduran bünye sakinleşmeye başlıyor.
23-03: Vücut kendini uyumaya programlıyor. Verimlilik en alt düzeyde, tepkiler yavaşlıyor, görme zayıflıyor ve kazalar en çok bu saatte oluyor. Melatonin hormonunun salgılanması sonucu, çalışanlar da hata yapabiliyor.
Görüldüğü gibi spor yapmak ve diyet listesini uygulamak için, en uygun biyolojik saat dilimi yakalandığında, sağlıklı zayıflama yolu da sizlere açılmış olacaktır. Sizler de biyolojik ritimle ilgili Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezini arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Vücut Saati (Biyolojik Saat) Dyt.Elvan ODABAŞI
► Kan Grubuna Göre Beslenme Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Kiloya Göre Su İhtiyacı Dyt.Turgay KÖSE
► Mevsimine Göre Beslenme Dyt.Canan DOĞAN
► Göz Rengine Göre Diyet Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyetin Biyolojik Saate Göre Ayarlanmasının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:50
Top