2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Savaş Alanına Dönmüş İlişkiler
YAZI #4692 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Nisan 2018
Çıkarlarına ters düşmediği sürece birini sevmek çok kolay peki ya çatışma olduğunda... İlişkiler ne kadar sağlam olursa olsun kırıp döken her çatışma ilişkileri yıpratır. Her seferinde bir şeyler alır götürür. Bir zaman sonra ise geriye savaş alanına dönmüş bir ilişki kalır. Ya o alanı öfkeyle terk etmek istersiniz, arkanıza bile bakmadan çeker gidersiniz ya da enkazlar arasında yeni bir hayat inşa etmeye çalışırsınız. Peki böyle bir ortamda inşa edilen ilişki ne kadar sağlam olur?
Çatışmalar ilişkilerin besin kaynağıdır. Fakat çatışma sırasında ki duruşunuz, çatışma stiliniz ilişkinizin kaderini belirler. Çift terapisinin ilk hedefi ise mevcut sorunu çözmek değildir. Çiftlere mevcut sorunu çözebilmek için yeni bir çatışma çözme becerisi kazandırmaktır. Çoğu danışan çift terapisinden sonra bir daha tartışmayacağını düşünür. Oysa ki bir ilişki için tehlike çanlarının çaldığını gösteren en önemli kıstas ilişkide hiç çatışmanın olmamasıdır. Bu durum ya iki tarafında ilişkiden artık umudunun olmadığını bize söyler ya da ilişkide birinin koşulsuz kabul rolü altında ezildiğini…
Koşulsuz kabul, kabul edeni zamanla tüketir. Benliğini, öz güvenini zedeler. Karşısında ki insana bağımlı hale getirir. İlişkilerde sıkılıkla karıştırılan şey bağımlılık ile bağlılık arasındaki farktır. Bağlılık birlikte olma kontakta kalma halinin sevgi, saygı ve şefkat ile birleşiminden oluşur. Bağlılık ilişkinin pusulasıdır. Bağımlılık ise, içinde en çok korku ve kaygıyı barındırır. Onsuz olamama düşüncesi kendini hiçe saymaya yol açar.
Eşinize bağımlı olmak yerine kendi alanlarınızı yaratın, eşinizin da kendine alan yaratması konusunda destekçi olun, bunlara saygı duyun.
Bağlantı eksikliği durumlarında ise çiftler arasındaki tutku solar, alınganlık akabinde şiddetli tartışmaları getirir. İlişki içinde kopmalar ve uzaklaşmalar başlar. Tekrar bu bağı onarmak ise zaman ve emek ister. Bu bağı kopartmamak ve sağlamlaştırmak için ise; Eşinize temas etmekten kaçınmayın. Araştırmalar fiziksel temasın insanların kaygı seviyelerini ciddi derecede düşürdüğünü gözler önüne sermektedir.
Eleştirmek yerine olumluya odaklanın. Eleştirmek ve olumsuza odaklanmak her zaman en kolayıdır. Hemen ağzımızdan çıkıverir. Kırar, parçalar. Olumluyu bulmak ve söylemek zordur ama her zaman tamir edicidir.
Eşinizi can kulağıyla dinleyin. Bir insanı dikkatlice dinlediğiniz zaman onunla her konuda anlaşabilirsiniz. En büyük sevgi göstergesi onu her zaman dinlediğinizi ve duyduğunuzu göstermenizdir.
Birbirinize zaman ayırın. Çok klasik bir örnek gibi görünse de çiçeklerde bakımsız kaldığında ölür. İlişkilerde hassasiyet ve önem ister. Bu önem ve özeni göstermediğinizde ise bu bağ zayıflar ve ilişkide ki kopmalar çok sert olur.
Ama önce kendinize zaman ayırın. Önce kendinizi sevin ve değer verin. Kendine değer veren ve seven herkes başkasına değer verme konusunda daha fazla gönüllüdür.
Eşinizi neden sevdiğinizi hatırlayın, bunu eşinizle paylaşmayı ihmal etmeyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Makaleleri
► Savaş ve Göç Sorunsalı Psk.Dnş.Büşra BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Savaş Alanına Dönmüş İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top