2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Matruşka Kadınlar
YAZI #4702 © Yazan Psk.Zeynep BALKIZ | Yayın Nisan 2018
Matruşka Kadınlar
Matruşkayı bilirsiniz Ruslar’ın yaptığı oyma süs eşyası, iç içe geçmiş bir çok güzel kadın, büyükten küçüğe ama aynıdır hepsi..
Sosyal medyanın da hayatımıza sinsice sızdığı şu son zamanlarda; her yerde güzel, her şekilde güzel hayatlar görmek de kaçınılmaz oldu. Hani etrafınızda da belki görmüşsünüzdür kendini açmayan, hep güçlü görünen hiçbir sıkıntısını anlatmayan insanlar. Evet onlar matruşka kadınlar gibidir. Bunu cinsiyet anlamında söylemiyorum bu sadece bir benzetme. Matruşkanın en dış katmanı neyse en içteki de odur. Siz her zaman açmaya çalışırsınız bir adım daha yakın olmak istersiniz öyle insanlara; nasıl ki matruşka kadını her açışınızda bir farklılık beklersiniz, bir sürpriz, kendini açmayan insandan da bunu beklersiniz. Ama her daim güçlüdür o, her daim güzeldir, her daim sorunsuzdur, kusursuzdur. Yani dışarıdan öyle görünür. Hatta başkaları tarafından “sığ” “samimiyetsiz” “sır küpü” diye de yaftalanabilir. Ama kendiyle başbaşa kaldığında matruşka kadın dış katmanını bırakır askıya, kendi içsel katmanlarına iner. Çünkü herkes, kendiyle başbaşa kaldığında ancak kendisinden kaçamaz. Kapana kısılmış gibi... İçsel korkuları, endişeleri, çaresizliği, yalnızlığı, boşluk duyguları ve bir çok karmaşık duyguyla kalakalır. Belki bunları tanımlayamaz bile “bir iç sıkıntısı” der ve bu duygulardan da kaçmak için ya film izler ya da sürekli uyur ya da kitap okur vs. Yalnızken neler yapılacağını ona sorun bu konuda uzmandır, binlerce film binlerce kitap tavsiyesi verebilirler size. Böylelikle kendine daha da uzaklaşır. Ertesi gün en dış katmanını yine giyer ve dış dünyaya gülücükler saçabilir.. Aslında anlatmak ister, paylaşmak ister matruşka ama bunun yolunu öğrenememiştir çünkü bildiği tek yol “güçlü ol” “bakımlı ol” “mükemmel ol” “dış dünya tehlikeli kendini koru kimseye güvenme” ve en önemlisi “içini kimseye açmamalısın zarar görürsün” Bildiği bu cümleler çınlar kulağında her yakınlaşmada. İlişki kurmak korkutucudur onun için. Bu yüzden etrafa gülücük saçmalı bu yüzden mükemmel görünmeli ki kimseye yakınlaşamasın ve zarar görmesin. Her katmanda farklı bir yanını göstermeyi o da isterdi ama bunun yolunu bilmiyor ve bundan da çok korkuyor.

Matruşka kendini bazen gerçekten “süs eşyası” ya da “robot” gibi hissedebilir. İnsan ilişkilerini gözlemlediğinde kendindeki farklılığı hisseder. “Herkes nasıl oluyor da bu kadar kolay saatlerce sıkılmadan sohbet edebiliyor birbirleriyle” ya da “bu kadar konuşulacak şeyi nasıl buluyorlar” Aklından aynen bunları geçirir ve anlam veremez. Bunun dışında çok iyi görev insanıdırlar, çalışkandırlar. Ama girdikleri işte çok barınamazlar, sık sık iş değiştirebilirler. Bir yere bağlı kalmak çok tehlikelidir onlar için. Hem zaman geçtikçe insanlarla mesafe ayarını dengeleyemez, bu yüzden çeşitli bahanelerle işten ayrılabilirler. Günlük yaşantılarını derinleşmeden mekanik bir şekilde sürdürürler. Karşılarına çıkan ve iletişim kurdukları insanlar da mekaniktir. Birbirlerine dokunmayan, aynı yerde ama kendi alanında kendi oyununu oynayan çocuklar gibi; bir aradalar ama farklı oyunu oynarlar...
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep BALKIZ Fotoğraf
Psk.Zeynep BALKIZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep BALKIZ'ın Makaleleri
► Biz Kadınlar... Psk.Füsun BUDAK
► Kadınlar Ne İster ?... Psk.Cüneyt KAYA
► Kadınlar ve İlişkiler Üzerine Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Kadınlar Erkeklerden Ne İster? Psk.Serhat DAMAR
► Kadınlar Neden Aldatır Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kadınlar Şiddeti İstiyor mu ? Psk.Uğur DEMİRBAŞ
► Kadınlar Neden Aldatır? Psk.Serap DUYGULU
► Vajinismuslu Kadınlar Şanslıdır Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Matruşka Kadınlar' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınırlar Nisan 2018
► Çocuk Yetişkin Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:04
Top