2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tükenmişlik Sendromundan Kendinizi Korumak
YAZI #4720 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2018
Hizmet sektöründe çalışırken hep gülümseyen, hep sorun çözen, hep tamir eden olursunuz. Bu alanlarda eğitim alırken de hep insanlara zarar vermemek, yararlı olmak, hayatlarını, sağlıklarını, deneyimlerini güzelleştirmeyi öğrenirsiniz. Peki ya kendinizi korumak?

Yardım işini profesyonel olarak yapanlar için tükenmişlik ciddi bir tehlike.

İşte size hangi yardım mesleğinde olduğunuzdan bağımsız olarak kendinizi korumak konusunda hemen kolayca uygulayacağınız yöntemler.
Hizmet Sektörü Çalışanlarına Hizmet Etmekte Zorlanıyor mu?

Bunu havaalanı yer ve kabin elemanlarından, hemşirelik ve otel çalışanları ile yapılan on yıllara yayılan araştırmalardan biliyoruz.

Bugün hizmet sektörü, doktorlar, terapistler, rehberler, satış elemanları, otel çalışanları, öğretmenler, şöförler gibi toplumun üretken kesiminin %50sini oluşturuyor. Sektör bu kadar insana hizmet odaklı olmasına rağmen çalışanlarına sert olabiliyor. Hatta istismara varacak tutumlar görülebiliyor.

İş yerinde istismarın uzun saatler çalıştırmak, düşük maaşlar, sigortanın ödenmemesi, takdir etmemek, sorumluluk verip alınan kararları eleştirmek gibi birçok boyutu var.

Müşterilerin hayal kırıklıkları ve memnuniyetsizlikleri karşısında yapıcı ve enerjik kalabilmek enerji ve beceri gerektirir. Bir çok akademik araştırmanın konusu olan bu özelliğe duygusal emek diyoruz.

Gerçekliğimizin sorumluluğu bize ait. O zaman sizin kendi ihtiyaçlarınıza yönelik saygı ve şefkatiniz ne durumda? Sağlıklı sınırlarınız var mı? Kendinizi korumak hakkında farkındalığınız nasıl?

Zaten birçok hizmet sektörü çalışanı işvereninin beklentisi ile değil tercihleri doğrultusunda kendi kendilerine zarar verici çalışma alışkanlıkları seçiyor ve geliştiriyorlar.

Kendinizi Korumak Bir Gereklilik

Aile Terapisi eğitim ve süpervizyonlarımda altını çizdiğim en önemli konulardan biri kendini korumak. Yaptığınız seans sayısının kendinizi ve ailenizi ihmal etmeyecek seviyede olması önemli. Danışanlarınıza ancak kendiniz sağlıklı bir varoluş içindeyseniz yardımcı olabilirsiniz.

Tükenmişlik sendromu normalde hoşlandığınız aktiviteleri bile yapamayacak hale gelmek, enerjisiz ve isteksiz olmak demektir. Neden böyle hissettiğinizi kendinize açıklayamazsınız.

Oysa bu durum kendi ihtiyaçlarınız yokmuş gibi yaşamanızın bir sonucudur. Artık enerji bankasındaki tüm birikimleri kullanmış hatta eksiye düşmüşsünüzdür.

Tükenmişlik sendromu özellikle hizmet sektörü çalışanları için olduğu gibi çeşitli alanlarda çalışan terapistler için de gerçek bir risk.

Kendinizin ve çekirdek ailenizin ihtiyaçları hep müşterilerinizin hatta geniş ailenizin istek ve ihtiyaçlarından sonra geliyorsa sınır sorunlarınız var demektir.

İç dünya ve dış dünya birbirlerini yansıttıklarından hizmet etmeye bağımlı olabilirsiniz. Yani mesleğinizi kendinizle veya başka kişilerle samimi bir şekilde baş başa kalmanızın önüne geçen bir oyalanma aracı olarak kullanmaktan söz ediyorum.

Eğer sağlıklı, şefkatli sınırlar koymayı öğrenmezseniz er veya geç bağışıklık, sindirim sistemi, kanser ve kemik hastalıkları gibi ciddi hastalıklar geliştirmeye adaysınız demektir.

Kendinizi Korumak İçin Yollar

Tükenmişlik sendromunu önlemek için geç olmadan kendinizin farkına vararak harekete geçmelisiniz. Önerilerim şöyle:

Varsayımlarınızı sorgulayın: Size isteklerle gelen herkese yardım etmek zorunda değilsiniz.
Kimliğinizi işinizle tanımlamamak için iş ve özel alanı ayırın.
Hayır demeyi öğrenin. Hayırınız gerçek ve şefkatli hayır, evetiniz iç rahatlığı ile kendinize saygılı bir evet olsun.
Acı içeren deneyimlerinizi sertleşerek, kibire dönüştürerek değil gerçeğinizi paylaşarak.kırılgan olun. Bu sayede hem kendinizin hem de etrafınızdakilerin iyileşmesine fırsat yaratmış olursunuz.
Hayatınızda neşenin olmasını önemsemeli, bu ruh halini beslemeyi seçmelisiniz.
Yeme içme, dinlenme, eğlenme, sosyalleşme ve uyku ihtiyaçlarınızla ilgili farkındalığınızı geliştirmelisiniz. Çalışma ve yaşam koşullarınızda değişiklik yapmanız gerekebilir. Buna değecektir.
Hergün biraz egzersiz yapın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Kendinizi Seviyor Musunuz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Çocukları Dünyadan Korumak Psk.Tuna KADIOĞLU
► Çocukları Terörden Korumak Psk.Tuna KADIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tükenmişlik Sendromundan Kendinizi Korumak' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:59
Top