2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Sınıf Dolusu Dünya
YAZI #4750 © Yazan Hilal BUĞAN | Yayın Nisan 2018
Bir eğitim-öğretim yılı daha bitmek üzereydi. Rehber öğretmeni olduğum sınıfa girip kısa bir konuşma yaptıktan sonra öğrencilerin karnelerini verdim.
Beni her gördüğünde gözleri parlayan Emre, bir ricada bulundu karnesini alırken:
-Hocam, ders çıkışı sizinle özel olarak görüşebilir miyim?
Tabii, dedim merakla. Çıkış zili çaldığında yanıma geldi Emre. Çok mutluydu. Karnesinde zayıfı yoktu. Görev yaptığım okulun akademik başarısı çok düşük olduğu için, zayıfı olmayan bir karnenin o çevreye göre büyük bir başarı olduğunun farkındaydım.
-Tebrikler Emre. Beni çok mutlu ettin. Gelecek yıl bu karneye bir de Teşekkür Belgesi eklenir inşallah.
-Asıl ben teşekkür ederim hocam. Zaten size teşekkür etmek için bekledim. Hatırlıyor musunuz, sınıfımızda ilk olarak bizim eve ziyarete gelmiştiniz. O güne kadar dersleri önemsemiyordum. Nasıl olsa yine başarısız olup zayıf dolu bir karne götürecektim eve.
Sizin ziyaretinizden ve hazırladığınız ders programından sonra ciddiye almaya başladım dersleri. Hayatımda ilk defa bir öğretmenim başaracağıma inanıyordu. Hatta ilk defa bir öğretmenim evimize geliyor ve hakkımda iç açıcı şeyler söylüyordu. Oysa ben arka sıraların vazgeçilmez öğrencilerinden biriydim.
Sonra annemi de aramışsınız. Ders programına uyuyor mu diye sormuşsunuz. İkinci bir kez daha şaşırmıştık o gün. Ve çok sevinmiştik annemle.
Annem size çok dua ediyor hocam. Ben de bize ziyarete geldiğiniz günü unutmuyorum. Eğer o gün evimize gelmeseydiniz karnemde bugün on bir tane zayıfım olacaktı, biliyorum. Bana güvendiğiniz ve kendime inanmamı sağladığınız için teşekkür ederim.
On üç yıllık öğretmenlik hayatımın altın cümleleri oldu bu sözler.
Anne ve babamın duasını hatırladım sonra.
……………………
Babamın duasıydı mesleğim. ‘Üç kızımı da öğretmen olarak görmek nasib olur inşallah’ diye dua etmişti yıllarca. Şimdi her biri mesleğinde en az on yıldır çalışan üç öğretmen babası.
Eğitim için iki kızını farklı şehirlere gönderen annemin gözyaşıydı mesleğim. Her sınavımızda dualarını, her otobüse binişimizde gözyaşını eksik etmeyen annem, ‘öğrenci ailelerinin hayır dualarını alın kızım’ diye öğütleyerek yolcu ederdi bizi.
…………………….
Sevgi mesleği öğretmenlik.
‘Dünyada her şeye kıymet biçilebilir, ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez’ sözleri, çok iyi anlatıyor emanetin ağırlığını.
Bir sınıf dolusu dünya görüyorum her derse girişimde. Söyleyeceğim her söz, ayrı iklimlere kapı aralayabilir içlerinde.
Sevgidir yüreğe boyun eğdiren. İçtenliğimiz, yüreğimizin anahtarı. İçten bir gülümsemeyle çok şey anlatabiliriz muhatabımıza.
Öğrencilerimin gözlerine gülümseyerek bakarken, lise yıllarım geliyor bazen aklıma. Haziran ayının yakıcı sıcağında dahi ceketsiz derse girmeyen hocamızın, alnından terler boşaldığı bir gün ‘Evladım. Dışarısı dehşet sıcak. Müsaadenizle ceketimi çıkarmak istiyorum’ dediği sahne canlanıyor gözümde.
Oturduğum sırada devleştiğimi hissetmiştim bir anda.
Sınıf arkadaşlarım da hocamızın bize gösterdiği saygı karşısındaki şaşkınlığını gizleyememişti o gün.
………………………
Çalıştığım okula 40 km mesafede oturuyorum. Her sabah çocuklarım uyurken çıkıyorum evden. Yoğun bir trafik ve yorucu bir yolculuktan sonra okuluma ulaşıyorum.
Öğrencilerimin çoğunun zayıfları oluyor karnelerinde. Bazı meslektaşlarımın dudak büktüğü, bu adam olmaz dediği birçok öğrencim var. Ama ben, seviyorum onları. Oğullarımı sevdiğim gibi.

Hedefim, bir öğrenci…

O öğrencinin yarın bir işin sahibi, bir yuvanın kurucusu olacağını biliyorum ve dürüst bir iş sahibi, şefkatli ve tüm değerleri özümsemiş güçlü bireyler yetiştirmek istiyorum.

Biliyorum ki, gül bitirmek için toprak olmak gerekir…
     30 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal BUĞAN
Ankara
Biyoloji Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hilal BUĞAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bir Sınıf Dolusu Dünya' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Beyaz Haberlerim Var Haziran 2020
◊ Sınavlarımız Haziran 2020
◊ Derslerin Nasıl? Haziran 2020
◊ Anne Olmak... Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:44
Top