2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Döneminde Beslenme
YAZI #4764 © Yazan Dyt.Gizem ÇETİN | Yayın Mayıs 2018
Gebelikte beslenme ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Sağlıklı bebeklerin dünyaya gelebilmesi için annelerin bu dönemde artan besin ihtiyacının karşılanması gerekir.
Gebe kadınların besin gereksinimleri yaş, fiziksel aktivite durumu, gebelik başlangıcındaki ağırlığı gibi birçok etmene bağlıdır. Normal bir gebelik süresinde annenin kendi gereksinime ek olarak ortalama 250-300 kalori ek verilmesi ve yaklaşık 8-10 kg alması yeterli olacaktır.
Anne Adaylarına Beslenmede İpuçları
Öğünlerinizi sık ve az miktarda porsiyonlar halinde tüketiniz. Ne uzun süre aç kalın, ne de yediğinizde tıka basa midenizi doldurun. Gerekli vitamin ve mineralleri almak için gıdaların çeşitliliğine önem veriniz.
Aşırı yağlı, baharatlı, kalorili gıdalar mide bulantılarına neden olabilir. Bunların yerine protein ve karbonhidrattan zengin besinlere yönelebilirsiniz. Her gün yumurta, et/etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterip, et veya kurubaklagil gibi demir içeren yemekleri, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tercih etmeye çalışın.
Beslenmenizde asla suyu ihmal etmeyin ve günde en az 8-10 bardak su için. Kalsiyum kayıplarını önlemek içinse gün 3 su bardağı ölçüsünde süt veya yoğurt tüketmeye özen gösterin.
Besin Grupları
1. Süt ve Yoğurt Grubu: Bu gruptaki besinler, kalsiyum, protein, A vitamini ve bazı B vitaminlerinden zengindir. Büyüme ve gelişme için özellikle kemik ve diş gelişiminde önemlidir.
2. Et, Balık, Kümes Hayvanları, Yumurta, Peynir, Kurubaklagil Grubu: Bu gruptaki besinler protein içeriğinden zengindir. Beyin, kas ve kemik gelişimini, kan yapımını ve büyümeyi sağlarlar. Yumurta vücutta en iyi kullanılan protein içeriğine sahiptir. Bu nedenle her gün tüketilmesine özen gösterilmelidir.
3. Sebze ve Meyve Grubu: Taze sebze ve meyveler C vitamini kaynağıdır. Posa içeriği yüksek olduğundan gebelikte sık görülen kabızlığın giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
4. Tahıl Grubu : Bu gruptaki besinler karbonhidratlardan, B ve E vitamininden zengindir ve vücuda enerji sağlarlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ÇETİN Fotoğraf
Dyt.Gizem ÇETİN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ÇETİN'in Makaleleri
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Gebelik ve Beslenme Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top