2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşunda Kanamalar Görünmesi ve Muhabbet Kuşunda Kanaryada Güvercinde Kanamanın Durdurulma Tedavileri Nelerdir?Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar
YAZI #4784 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Mayıs 2018 ÇOK OKUNUYOR
Muhabbet Kuşunda Kanamalar Görünmesi ve Muhabbet kuşunda kanamanın durdurulma Tedavileri nelerdir?öz-vet Line Ali Tolgay Aytar
Görsel tanı olarak kanın nereden geldiği belirlenerek, o bölge genel olarak, kanın temizlenmesi için hidrojen peroksitle silinmelidir. Olayların çoğunda, bu kanamalar uçmayı sağlayan kanat tüylerinde veya kuyruk tüyünde veya kırık bir ayak tırnağında olmaktadır.

Uygun önlem:

Yaralar için kuş kontrol edilirken, onu hemen serbest bırakmak için de hazır olunmalıdır, kuş, herhangi bir stres işareti gösterebilir (başın düşmesi, gözlerin kapanmaya başlaması vb.). Asla herhangi bir şekilde göğsünü kavramayınız. Onun yerine baş veya boyun çok sınırlı şekilde nazikçe tutulmalıdır. Kuşlar bir diyaframa sahip değildir ve eğer göğüs, serbest biçimde hareket etmezse nefes alamazlar.

Tüyler:

Veteriner hekimlere en ortak başvurulan acil durumlardan biri, kırılarak kanayan kan tüyleridir. Vücuttaki tüm tüyler, büyürken dolu olan, büyüyünce de kanın kuruduğu bir kanal içinden akan kanla beslenirler.

Kanatları kesilen kuşlarda, yeni çıkan kan tüyleri, çevresindekilerden daha uzun olacağından kırılmaya karşı çok korunmasızdır ve kuş, kanatlarını çırptığı zaman ve bir şeye vurduğunda kırabilir.Daha az sıklıkla bir kuyruk tüyü veya daha küçük beden tüyü kanayabilir ve aynı tedavi yöntemleri bunlar için de geçerlidir.

Kan, kafesin yakınında duvarlara sıçratılabilir veya gövdesinin yan taraflarına bulaşabilir ama asla tek bir kırık tüyden ölen kuş olayına rastlanılmamıştır.

İzlenecek yol:

• Kuş, bir havluya sarılarak, nazikçe kanadı açılır ve büyük uçuş tüylerinin köklerini meydana çıkarmak için kanadın kenarının altındaki küçük tüyler aralanır. Bir kan tüyü, pembe veya çok koyu bir damara sahiptir, olgun tüy damarları ise şeffaftır ve içi boştur.
• Kanayan bölgeye, kan durdurucu toz, un veya mısır unu/nişastası uygulanır. Bu kanama bölgesi; deriden dışarı çıkan ve zorlukla görülebilen küçücük bir uç olarak veya yaralanan tüyün damarının sonunda görülebilir.
• Eğer kanama durdurulursa, kuş kafesinde sakin ve sessiz dinlendirilmelidir.
• Hiçbir fazla kanama yoksa ve kuş normal hareketliliğini sürdürüyorsa bir hekim tedavisine ihtiyaç duyulmayabilir.
• Eğer kuş kafes tabanına inerse veya kanama tekrar ederse bir hekim kırık tüyü çekmek zorunda kalabilir. Kanama çok fazla değilse bu gene de acil bir durum değildir, bundan dolayı gecenin yarısında acil müdahale için dışarı çıkmak zorunda değilsiniz.
Not: Quick Stop ürünü veya gümüş nitrat çubukları kan zehirlenmesine yol açabileceğinden önerilmemektedir.

Ayak tırnağı kırılır veya gaga ucu yaralanırsa:

Kanama, 5 dakika boyunca, un veya mısır nişastası dökülerek ve çok hafif bir baskı uygulanarak durdurulabilir. Eğer yapılabiliyorsa, Gelfoam (kanayan yerleri kaplamada kullanılır) uygulanır ve medikal doku yapıştırıcısı ile kaplanır. Kanamanın devam etmediğinden emin olmak için 2 saat kadar gözünüz üzerinde olmalıdır. Bir hekim, yaranın alanını değerlendirmek isteyebilir. Gaganın ucu, travma yüzünden kırıldıysa çatlaklar daha yukarı yükselebilir. Gaganın sağlamlaştırılması için akrilik kullanılabilir. Gaga yaraları acı verebilir ve normal olarak yemeye başlayana kadar yumuşak bir diyet gerekebilir.

Ağız ve dışkılıkta kanama:

Çok ciddi ve acil durum düşünülmelidir. Kuş sakin ve ılık tutularak hemen veteriner hekime götürülmelidir.

Deri yırtmaları veya kesikler:

Derideki bir kesiğe pıhtılaştırıcı toz veya un uygulamayın.Kanayan bölge nazikçe %3 lük hidrojen peroksit karışımı, Nolvasan veya Betadin ile temizlenir ve 3-5 dakika boyunca basınç uygulanır. Eğer yırtılma, 5 mm.den küçükse, yara, iyileşene kadar hidrojen peroksitle günde iki kez temizlenir. Eğer yırtılma 5 mm.den daha büyükse, yaranın, bir hekim tarafından dikilmesi gerekebilir. Asla ilk yardım merhemlerini veya herhangi bir merhemi veteriner hekim kontrolü olmadan kuşun herhangi bir yerine sürmeyin. Merhemlerin çoğu tüylere onarılamaz zarar verecek ve birçoğu da ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.

Eğer hekim yardım etmek için hemen müsait değilse ve dehidrasyondan (aşırı sıvı kaybı) şüphelenilirse, destekleyici özen sağlanmalıdır. Küçük bir şırınga ile gaga açılarak, su, birkaç damla meyve suyu veya elektrolit verilmesi, sıcak tutulması gibi. İyi aydınlatma ve yaranın büyütülerek gözlemlenmesi kolaylık sağlaması açısından yardımcı olacaktır. Pamuk bez, kumaş veya sargı bezi de yanınızda bulunmalıdır.

Sıvı kaybı: Sıvı kaybı olan kuşlar, gözlerinin etrafında kırışık deriye sahiptirler. Sıvı kaybının belirlenmesinin başka bir yolu, bir saniye boyunca derilerini kıstırmaktır. Sıvısız kalmış deri, birkaç saniye boyunca , eski halini alacağına çadır şeklinde kalkık duracaktır.

Veteriner hekime ulaşıncaya kadar, birisi, kanayan alana basıncı sürdürmelidir. Kuşların çoğunluğunda, alana uygulanacak 5 dakikalık basınç pıhtılaşmayı sağlayacaktır.

Bir acil durumda, üreticiler, yaralanmalarda, çabucak kapatan medikal doku yapıştırıcısı kullanmaktadırlar. Bu yapıştırıcı, başlangıçta, savaş alanında acil durum yaralanmalarında kullanım için geliştirildi. Bu konuda tıbbi personel arasında, yapıştırıcının bazı zehirlenme riskleri taşıyabildiği tartışılmaktadır. Bazıları savunurken diğerleri karşı çıkmaktadır....

Not: Uygun olan ilk yardım önlemleriyle kanamanın durdurulması başarısızlığa uğrarsa, karaciğer hastalığını oluşturacak göstergeler belirebilir. Bu durumda acilen veteriner hekime başvurmanız gerekecektir.
Merkezimizde bu tekniklerin dışında özel ilaçlar ,elektrokoter uygulamaları,cerrahi dikiş vs yöntemler uygulanmaktadır.
İzmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşunda Kanamalar Görünmesi ve Muhabbet Kuşunda Kanaryada Güvercinde Kanamanın Durdurulma Tedavileri Nelerdir?Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:22
Top