2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Kuşlarda Muhabbet Kuşu Papağan Kanarya Gut Hastalığı Nedeni Belirti Tedavi İlaç /Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar
YAZI #4792 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Mayıs 2018
Evcil Kuşlarda Muhabbet kuşu papağan kanarya Gut Hastalığı nedeni belirti tedavi ilaç /Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar
Gut hastalığı, insanlar ve sürüngenler ve kanatlılar arasında yaygın bir hastalıktır. Özellikle muhabbet kuşları, su kuşları ve kümes hayvanla -rında görülür. Gut bazı durumlarda kalıtsal olmasına rağmen, diğer çevre-sel ve beslenme faktörleri tarafından ağırlaştırılmış olabilir. Her iki durum-da da, doğru beslenme, gut görülme sıklığını engellemede önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Kuş sahiplerinin gutun nedenlerini anlama ve belirtilerini erken fark edebilme, tedaviye olabildiğince geçikmeden başla-ma imkânı verecektir.
Gut hastalığı nedir?
Gut, kandaki ürik asit (diyetteki proteinlerin parçalanması ile oluşan ve genellikle idrarla atılan ürün) seviyesi artığında böbreklerde sorun varsa; bunları bir süzmenin aksaması sonucu oluşabilmektedir.
Artiküler(eklem) veya sinovyal gutta; ürik asit, eklemler, ligament ve tendon kılıflarında kristalleşir. Dokularda “yumru” denen küçük beyaz nodüller oluşur.
*Sultan papağanında ve Muhabbet kuşunda artikuler gut
Muhabbet kuşunda artiküler gut
Visseral(iç organ) gut, ürik asit birikintileri karaciğer, dalak, kalp kesesi, böbrek ve hava keselerinde görülebilir.
Gut hastalığının nedeni
Ürik asit, insan, kanatlılar ve diğer hayvanların diyetlerindeki proteinlerin yıkım ürünlerinden biridir. Ürik asit, kandan, böbrekler aracıyla *süzülür ve idrar ile atılır.
Anormal bir protein parçalanması sonucu ürik asit düzeyi yükselir, bu da gutun primer nedeni olabilir. Primer gutun kalıtsal olduğu düşünül- mektedir. Diğer yandan sekunder olarak; hangi durumda böbreklerden yeterli ürik asit süzülmesi mümkün değildir. Sekunder gutun nedenleri:
·******** Bazı ilaçlar, neden olabilir,
·******** Böbrekler işlevini etkileyen kronik hastalıklar,
·******** Böbrek hastalıkları,
·******** Oburluk,
·******** Yanlış besleme (yüksek protein ve muhtemelen yüksek D vitamini ya da düşük Vitamin A),
·******** Ağır metal, mikotoksin ve diğer toksinler,
·********Hareketsizlik,
. Su içmede azalma ya da kısıtlama yahut dehidratasyon(vücudun su kaybı),
·******** Bazı enfeksiyonlar,
·******** Böbrekleri etkileyen diğer çevresel faktörler,
Gutun belirtileri nelerdir?
Eklemler, büyümüş, sert ve ağrılı olabilir. Hayvan bir ayağı üzerinde durur ve sürekli olarak değiştirir, yürüyüş düzensizdir. Kuş tüneyemez ve böylece kafesin zemin üzerinde kalır. Kanatlar etkilendiğinden, uçmakta zorlanır veya mümkün olmayabilir. Eğer diğer iç organlar etkilenmişse; iştah azalması, letarji(uyuklama, uyuşukluk), *kilo kaybı ve anormal dışkı olabilir. Kuşun mizacında bir değişiklikler ya da ani ölümle sonuçlanabilir.
Teşhis
Kuşun muayenesi ve beslenmesi, çevre faktörleri, su içmesi ve daha önceki sağlık sorunları ve tedavileri tam bir anamnez alındıktan sonra, hekim guttan şüphelenir. Kan testleri, röntgen, *eklem sıvısında asit kristalleri ve yumruların tespiti ile tanıya varılır.
Tedavi
Gut hastalığını tetikleyen herhangi bir beslenme rejimi veya çevresel nedenin belirlenerek giderilmesi cihetine gidilmelidir. Hasta kuşa düşük proteinli diyet verilmelidir. Hatalı beslenen kuşlara A vitamini verilebilir. Taze ve temiz su eksik edilmemeli ve seruma ihtiyacı olabilir. Kuş yiyecek ve suya kolay erişebilmelidir. Tünek çapının artırılması yararlı olabilir.
Gut hastalığı olan bir kuş için prognoz genellikle yüz güldürücü değildir.
Muhabbet kuşundan anlayanveteriner,papağandan anlayan veteriner,izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir güvercin papağan kanaryadan anlayan veteriner,Türkiye kuş veterinerleri telefon numaraları
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evcil Kuşlarda Muhabbet Kuşu Papağan Kanarya Gut Hastalığı Nedeni Belirti Tedavi İlaç /Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:18
Top