2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Kimlik: 3-6 Yaş Hususları
YAZI #4800 © Yazan Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ | Yayın Mayıs 2018
Cinsel kimlik, genel anlamıyla, bireyin ait olduğu cinsiyeti bilme ve kabullenme hissiyatıdır. Diğer bir şekilde ifade etmek gerekirse, bireyin kendini kadın veya erkek ya da cinsiyetsiz olarak algılaması durumudur. Hepimiz cinsel kimliğimizle doğuyoruz ve de cinsel dürtülere sahip oluyoruz. Bununla beraber bu dürtüler yaşam boyu devam ediyor. Fakat cinselliğin temellerine ne zaman atıldığına göz atmak gerekirse, çocukluğa kadar inmemiz gerekiyor. Doğum ile başlayıp, ergenlik dönemi ile tamamlanmış olan bu süreç içerisinde ailelerin çocuklarını bilgilendirmeleri ve bu konudaki yaklaşımları oldukça önem taşımaktadır. Önemli olan hangi yaş dönemlerindeki hangi davranışlara karşı nasıl bir tutum takınmak gerektiğidir.
Asıl cinsel gelişim dönemi, 2.5 ile 6 yaş aralığına düşen okul öncesi döneminde gözleniyor. Ayrıca hem kız hem de erkek çocuklarında merakla beraber sorgulamalar da başlıyor. Örneğin kız çocukları neden kendilerinde penis, çocukların söylemiyle de ‘‘pipi’’sinin olmadığını annelerine sormaya başlıyor. Böylece cinselliği yavaş yavaş keşfetme gayreti içinde olan çocuklar birbirlerinin sahip olduğu cinsel organlarını merak edip bakıyor. Böylece cinsellikle ilgili ilk düşünsel içerikler bu dönem içerisinde oluşmaya başlıyor. Yine bu dönemde çocuğun, anne ve babasına da ilgi oluşuyor. Kız çocuğu babaya yakınlaşırken anneyi kendine rakip olarak görüyor ve erkek çocuk da tam tersine bir şekilde anneye yakınlaşıyor ve babayı rakip olarak görüyor. Aslında ortaya çıkan durum şu ki, cinselliğin en rahat ve en açık yaşandığı yaş 3-6 yaş arasında oluyor ve merak edilen her konu rahatlıkla dile getirilebiliyor.
Tüm bu yaşananlar aslında bu sürecin doğal bir parçası olmakla birlikte, bu dönemi hemen her çocuk yaşıyor. Yaşamayan kısım ise bastırılmış olan çocuklar oluyor. Öte yandan ailelerin en çok sıkıntıya düştükleri konu mastürbasyon oluyor. Aslında 6 yaşına kadar mastürbasyon davranışlarını normal olarak karşılayabiliriz. Fakat bu davranışlar sosyal ortamlarda da yapılmaya devam edildiği takdirde kaygı yaratıcı olabiliyor. Çocuk kendi kişisel alanında, yani odasında veya yatağında, mastürbasyon yapabilir. Bunu herhangi bir yerden veya televizyondan öğrenmesi gerekmiyor, aksine kendi kendine de öğrenebiliyor.



3-6 Yaş Hususları
Daha önce de belirttiğimiz gibi 3 yaşlarında kız ve erkek çocuklarının birbirlerinin bedenlerinin farklı olduğunu fark etmesi ilk soruların temelini oluşturur. Kız ve erkek farkını anlamaya çalışırlar, birbirlerinin cinsel organlarını merak edip sorarlar. Genellikle bu yaştaki sorular cinsel içerikli değil, organların idrar yapımı ile ilgili olur.
4-6 yaşlar diğer bir yandan çocuğun kendi cinsiyetine özgü davranışlarının sergilendiği yaşlar olmakla beraber çocuk oyunlarında anne baba rolleri benimsenir, bir anlamda cinsel kimliğe sahip çıkma başlar. Renk ve kıyafet seçiminde erkeğe ve kıza özgü tercihler gözlenir. Ebeveyn veya evdeki büyük kardeşle özdeşime bağlı davranışlar, örneğin annenin makyaj malzemelerini kullanma, baba gibi giyinme yaygın olarak gördüğümüz cinsel kimliğe sahip çıkma ile ilgili davranışlardır. Bir başka husus da, bedenin çıplaklığına ilişkin utanma duygusudur. Bu duygu kızlarda 4-6 yaşlarda, erkeklerde 5-8 yaşlarında görülmeye başlar ve cinsel role sahip çıkmanın önemli göstergesidir. Bu dönemde bebeklerin nasıl olduğunu ve dünyaya geldiğini merak eder ve ebeveynlere sorular sorarlar. Onlara anne ve baba yumurtalarının birleşip annede bulunan bebek yolundan anne karnına girdiğini orada bebek büyüdükten sonra doktor yardımıyla yine aynı yoldan dışarı alındığını anlatmak en uygun anlatım şekillerindendir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Çocuğa verilmesi gerekenden fazla ya da az bilginin verilmemesi gerekmektedir.
- Çocuk zaten bütün bu durumlarla ilgili şeyleri hazır olunca soracaktır. O sormadan bunlarla ilgili sizler ebeveyn olarak bir takım açıklamalara girerseniz sizi dinlemeyebilir. Bunlarla ilgili soru sorduğunuzda size cevap vermezse ve endişelenilirse bu onda korku yaratır. Buna oldukça dikkat etmek gerekir.
- Sizler çocuğunuza açıklama yapmanın onun merakını artıracağını ya da öğrendiklerini uygulayacağından korkuyor olabilirsiniz; ancak unutmayın ki giderilmemiş merak farklı sorunlar yaratır. Bu sebeple yeteri miktarda açıklamalarda ve cevaplamalarda bulunun.
- Çocuğunuza hiç cinsel bilgi vermemek, cinselliği ayıp günah olarak nitelendirip sorularına kızmak ya da yaşına uygun olmayan açıklamalar yaparsanız, yani başka bir deyişle çocuğunuz hazır olmadan ona fazla bilgi vermeye çalışırsanız bu durum olumsuz sonuçlara yol açar.
- Çocuğunuz, siz eşinizle ilişki sırasındayken odaya girerse sakin olup kimsenin incinmediğini söyleyip kısaca “Birbirimizi sevip sarılıyoruz” açıklaması yapıp sorduğu kadarına cevap vermeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
- Medyadaki erken uyarılar özellikle cinsel uyarılar çocuklar için oldukça zararlıdır. Bu konuda hassasiyet gösteriyor olmanız oldukça önemlidir.
- Çocuk cinsel merakını bazen çevrenin de etkisiyle yaşıtları arasında denemeye kadar götürebilir bu durumda utandırmadan ve yasaklar koymadan bu davranışları uygun yaş ve koşullarda yaşaması gerektiği anlatılmalısınız. Çünkü unutmayın ki bu tür davranışların kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce görülmesi uygun değildir ve gerekli yardım alınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa Varol YORULMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
► Cinsel Kimlik Bozuklukları Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ
► Cinsel Kimlik Gelişimi Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel Kimlik: 3-6 Yaş Hususları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top