2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uv Ultraviole Işınlarının Kuşlarda Muhabbet Kuşu,papağan,kanaryalarda,güvercinlerde Faydası Kuşların Tedavileri Sırasında Kuşların Metobolizmalarına Etkisi Kuş İlaçlarında Ulraviolenin Kuşlar Üzerine İlaç Yararlılığına Etkisi Öz-Vet Tolgay Aytar
YAZI #4801 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Mayıs 2018
Uv ultraviole ışınlarının kuşlarda muhabbet kuşu,papağan,kanaryalarda,güvercinlerde faydası kuşların tedavileri sırasında kuşların metobolizmalarına etkisi kuş ilaçlarında ulraviolenin kuşlar üzerine ilaç yararlılığına etkisi Öz-Vet Line vet hek Ali Tolgay Aytar

İnsanların aksine, kuşlar gün ışığının bir parçası olan ultraviyole ışınları görebilme kabiliyetine sahiptirler.Kuşlar üreme ve beslenme için UV ışınlarına ihtiyaç duyarlar. UV ışınlarından yoksun bir kuş sadece siyah ve beyazı görebilen bir insan gibidir . Bazı kuş türleri UV ışıklar olmadan cinsiyet ayırt edemez..
Kafes, salma ortamında beslenen kuşların ultraviole ışığa ihtiyaçları vardır. Normal bir aydınlatma yeterli değildir. Ayrıca, normal aydınlatma sistemleri kuşların doğal renklerini farklı yansıtabilir.Merkezimizde kuşlar İçin 8 adet uv ışık kullandığımız küvez(yoğun bakım)ünitesi bulunmaktadır..

Kuşlarda UV ultraviole ışık nedir ?
Genel olarak floresan tip lambalar insan gözünün algılayabileceği şekilde 3 ana renk ışık huzmesi verir. Ancak ultraviyole ışınları içermemesi sebebiyle insan gözüne çok parlak ve canlı gelen bu ışık kuşlar açısından yetersiz bir aydınlatmadır.
Düşük kaliteli bir aydınlatma (UV’si az veya hiç yok) kuşların hipofiz* ve epifiz** döngüsünü olumsuz yönde etkiler.

* Hipofiz bezi hormonlarının etki gösterdiği fonksiyonlar şunlardır;
• İskelet ve kas gelişimi
• Kan basıncı
• Erkek ve dişide cinsel organ fonksiyonu
• Besinlerin enerjiye dönüşümü (metabolizma).
• Vücutta su regülasyonu.
** Epifiz beynin arka ucunda, toplu iğne başı büyüklüğünde bir bezdir. Epifiz bezleri salgıladığı hormon ile (melatonin) uyku ve uyanıklık periyodunu ayarlar.

Doğal ışığın rengi 5.500K ila 5.600K arasındadır. Kuşlar için bu 5.800Kelvin’i geçmemelidir. Bu değerlerin üzerinde bir aydınlatma genellikle üretimde dişi yavruların çıkmasına neden olacaktır.

Düşük kaliteli bir aydınlatmanın kuş sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabilir (tüy yolma, stres ve ajitasyon hali, halsizlik,davranış sorunları, metabolik bozukluklar gibi).

İnsan ve kuş arasındaki ışığı algılama farkları:
Gözün retina kısmı, ışığa maruz kaldığında beyne renklere ilişkin farklı sinyaller gönderir. İnsanlarda, retinada renkleri algılayan 3 merkez bulunmaktadır. Bu merkezler sayesinde kırmızı, yeşil ve mavi olarak 3 ana rengi algılarız. Buna trichromatic vizyon denir. Bu renklerin birleşimi bize farklı binlerce tondan renkleri görmemizi sağlar.
Kuşlarda ise, retinada ultraviyole ışığa duyarlı dördüncü bir merkez bulunur, bu nedenle insanlardan farklı olarak kuşlar UV ışınlarını da görebilirler. Buna tetrachromatic vizyon denir.

Işığın kuşlar üzerindeki etkileri:
Kuşlar ışığı iki şekilde algılarlar. Öncelikle, göz tarafından. Gözün retinası ışığın yoğunluğu, kompozisyonu, renk ve polarizasyonu hakkında bilgi verebilmektedir. Bu bilgi iki yönde beyine iletilir: hipofiz kanalıyla ve aynı zamanda optik sinir yoluyla.
Hipofiz ve epifiz bezleri kuşlarda endokrin sistemin regülatörleri olarak işlev görürler kuşun bütün metabolizmasını etkilerler.


Kuş için UV ışığın önemi:
Kapalı bir ortamda bakılan kuşlar UV ışınlarından yoksun kalırlar. Nitekim, pencerelerde bulunan camlarda dışarıdan gelen UV ışınlarını filtreler ve engeller. Ayrıca sıradan ışık kaynakları yeterli UV ışını yaymazlar. Bu sebeplerden dolayı olarak kuş bakılan ortama UV takviyeli bir aydınlatma sistemi kurulmalıdır.
Kuşların tüyleri UV ışığını yansıtır. Tüylerin üzerindeki bu yansıma kuşların çiftleşme sırasında eşlerini seçmede önemli rol oynar. Dolayısıyla üremenin başarılı olmasında ciddi bir etkendir.
UV ışıkları gıda seçiminde de önemli bir rol oynamaktadır. Meyveler ve çiçekler kuşlar tarafından insan gözüne göründüğünden farklı bir renkte görünür. Bir kuşun gördüğü renkler onun iştahı etkiler. UV ışınları sayesinde kırmızı daha kırmızı ve yeşil daha yeşil gözükür. Yem veya mama yemeyi reddeden bir kuşun iştahını uyarmak için UV ışınlarına ihtiyaç vardır.

UV lamba kullanım talimatları:
UV lamba ile kuş arasında cam veya ışığı filtreleyecek herhangi bir nesne kullanmayın.
Ultraviyole lambalar en geç yılda 1 kez yenilenmesi gereklidir.
Işık kaynağı kafes veya salmaların 30 – 45 cm. üzerine yerleştirilmelidir. Bir reflektör veya yansıtıcı metal bir plaka ile ışığa yön verilebilir.
Normal ampuller UV yaymadığı için kuşlar için uygun değildir.
Sürüngenler için satılan UV lambalar yüksek oranda UV yaydıkları için katarakta neden olabilir ve kuşlar için kullanılmamalıdır.
Akvaryumlar için kullanılan UV lambalar uygun oranda mavi ve kırmızı ışık dalgaları yaymadıklarından kuşlar için kullanılmamalıdır.


KUŞ LAMBALARI

Hayat için ışık.
Neden kuşlar özel aydınlatmaya ihtiyaç duyarlar?
İnsanlardan farklı olarak kuşlar güneş ışığının doğal bir parçası olan UV-ışınlarını görürler. UV ışınları üreme ve beslenmeye ilişkin davranışları etkiler - UV ışıksız bir hayat kuşlar için, insanların yaşantılarında her şeyi sadece siyah beyaz görmesine eşdeğerdir.
Evin iç kısımlarındaki odalarında tutulan bir kuş yeterince UV-Işığı alamaz. Güneş ışığı pencereden geçtiğinde, bu güneş ışığının büyük bir kısmı pencere camı tarafından süzülür ve evdeki alışagelmiş ışık kaynakları da UV-Işını yaymazlar.
Eğer bir kuş serbest ortamda dışarıda tutulmuyorsa (bulundurulmuyorsa), UV-Işığının mutlaka tedarik edilmesi gerekir.

UV-IŞIĞININ ETKİLERİ
• D3 vitamininin üretilmesi
• Görüş kabiliyetini sağlaması
• Besin almayı sağlaması
• Davranışlar
• Kuluçka Davranışları

D3 vitamininin üretilmesi
D3 vitamini kuşların sağlıklı kemik gelişimi için vazgeçilmezdir. Kuşların aksine birçok hayvan çeşidi derileri vasıtasıyla güneş ışığından D3 vitaminini sentezler. Bunu özellikle mümkün kılan spektrumun UVB-sahasıdır.
Kuşlar buna karşın bu işlemin gerçekleşmesi için derilerini kullanamazlar zira derileri tüyleri ile örtülüdür. Bir çok kuşta Troid-Bezleri kan dolaşımındaki D3 preparatlarını toplar ve tüy köklerinde konsantre halde tutar. Bunlar temizlik esnasında tüylerin aralanmasıyla UVB-ışınlarına maruz kalırlar. Kuş bir dahaki temizliği esnasında da tekrar UV-ile işlenmiş materyali absorbe eder ve Pre-Vitamin D olarak vücuda ulaşır. Karaciğer ve böbrekler de bunu o zaman D3 vitaminine dönüştürürler. İzmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner,izmir kanaryadan anlayan veteriner,izmir kuş veterineri,Türkiye kuş veterinerleri ,Türkiye kuş veterinerleri telefon numarası

Görüş kabiliyetini sağlaması
Gözün retina tabakası çeşitli almaçlara sahip olup, bunlar ışığı çeşitli dalga boyları konusunda seçer ve renk bilgilerini beyine aktarılmasını sağlarlar. İnsanlarda almaç üç farklı tür olup, ki bunlar bize ana (temel) renklerden üç tanesini ki bunlar kırmızı, yeşil ve maviyi algılamamızı sağlarlar. Bu üç renkli görüş kabiliyeti olarak adlandırılandır. Bu üç rengin kombinasyonları bize binlerce farklı renk kombinasyonunu algılamamızı sağlar. Kuşların dördüncü bir almacı vardır ki bu UV-Işığa karşı hassas tepki verir ve bu nedenle de dördüncü bir ana rengi diğer bir ifadeyle UV’yi algılayabilirler. Bu da dört renkli görüş kabiliyeti olarak adlandırılandır.
İnsanda UV-Işığı göz merceğinden geçemez. Fakat kuşlarda buna karşılık bu kısıtlama yoktur. En yeni araştırmalar hatta bazı kuşların beş temel renk görebildiğini (yani beş renkli görüş kabiliyetine sahip olduğunu) ve iki farklı UV-Dalgaboyunu da ayırt edebildiğini göstermektedir.

Besin almayı sağlaması
UV-Algılaması seçici beslenme durumunda önemli rol oynar. Olgun meyveler kuşlara farklı bir renkte görünürler. Polen tozlu çiçekler UV-Reflektif ışıklar yayarlar ki bu kuşların onlara doğru yönelmesini sağlar. UV ile kırmızının tonları daha kırmızı yeşilin tonları da daha yeşil. Yeme konusunda isteksiz bir kuşun iştahı bu şekilde UVA-Işığı vasıtasıyla tetiklenebilir.

Davranışlar
İyi ayarlanmamış bir ışık kaynağı gözbez sistemini etkiler ki bu da kuşun hayatının bütün alanlarına yansır. Dengesiz ışık böylece huzursuzluğa, şiddetli kemirme-parçalama güdüsüne, halsizliğe, kan sorunlarına ve metabolizma bozukluklarına yol açabilir.

Kuluçka Davranışları
Kuş tüyleri UV-Işığını yansıtır ve bu Tüy-Yansıması kuşların cinsiyet ayrımını yapabilmesinde de rol oynar. Kuşlar UV-Işığını tek başına bir renk olarak ya da renkleri de tanıyabilecek konumda olduğundan gün ışığının UV bölümü başka bir kuşun görülebilir algılamasını oldukça değiştirebilir.
Böylece insan gözüne göre siyah olarak algılanan Mynah-Kuşları, kuşların gözleri ile çok renkli olarak algılanır. Bazı kuş türleri cinsiyeti ayırt edebilmek için UV-Işığına ihtiyaç duyarlar.

Gün Işığı Süresinin Kuş Üzerindeki Etkileri
Kuşlar ışığı iki şekilde gerçek olarak algılarlar. İlk önce göz vasıtasıyla, bu durumda gözün retina ağ tabakası ışığın yoğunluk, renk bileşimini ve yönü hakkında sahip olduğu bilgileri iletme yeteneğine sahiptir. Bu bilgiler ondan sonra iki yöne aktarılır, görme sinirleri üzerinde beyine ve özel bir yoldan Hipofiz bezlerine ulaşır.
Kuşlar gözleri üzerinde bulunan harderian bezi ve niktitan membran gibi özel bezler sayesinde başka bir tür ışığı da algılayabilirler. Bu bezler gün ışığının süresini ölçer (Fotoperiyot) ve bu bilgiyi pineal gland’a (beyin epifizine) iletir.
Hipofiz bezleri gibi epifiz bezileri de salgı sistemi düzenleyicileri gibi davranırlar ve kuşun bütünüyle madde değişimlerini etkilerler.
Kuşunuzun olabildiğince uygun sağlıkta olması için bu ışığı gün doğduktan bir saat sonra açmalı ve gün batımından da bir saat sonra tekrar kapamalıdır. Bu bir kumandalı saat vasıtasıyla daha kolay hale getirilebilir. Böylece doğal yıl evresine uygun olarak gün ışığı süresi, aynı şekilde üreme için doğal evre ve bunu takiben kuşun tüy değişimini tamamlaması kontrol altında tutulur.
Üreticiler ışık periyodunun 14-16 saate yükseltilmesiyle suni olarak çiftleşme ve üreme dönemlerinin ortaya çıkarabildiğini bilirler. Birçok durumda bu zaman dilimi kademeli olarak daha da esnetilmelidir. Eğer kademeli olarak zaman diliminin esnetilmesi başarı sağlamıyorsa, aniden zaman diliminin uzatılması arzulanan başarıya ulaştırabilir.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Uv Ultraviole Işınlarının Kuşlarda Muhabbet Kuşu,papağan,kanaryalarda,güvercinlerde Faydası Kuşların Tedavileri Sırasında Kuşların Metobolizmalarına Etkisi Kuş İlaçlarında Ulraviolenin Kuşlar Üzerine İlaç Yararlılığına Etkisi Öz-Vet Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:44
Top