2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşu Kızıştırma Yöntemleri Nelerdir?Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar
YAZI #4806 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2018 ÇOK OKUNUYOR
Muhabbet kuşu kızıştırma yöntemleri nelerdir?Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar
Muhabbet kuşlarını kızıştırmanın bir kaç yolu vardır. Bunlardan en önemli olanı birbirine uygun muhabbet kuşu çiftini seçmektir.
Muhabbet kuşu çift seçimi:

Dişi muhabbet kuşları yaklaşık olarak 1 yaşına geldiklerinde yavrulamaya hazır olurlar. Erkeklerde ise erişkinliğe ulaşma süresi daha kısadır. Yani 6, 7 aylık bir erkek muhabbet kuşu çiftleşmeye hazırdır.
Yavrudan yetişme muhabbet kuşları birbirlerini çok iyi tanıdıklarından çiftleşmeye en uygun çiftlerdir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de ergenliğe ulaşmayan muhabbet kuşlarını kızıştırmamak gerektiği gibi yaşlı yani 6 yaşını geçmiş muhabbet kuşlarını da çiftleştirmek doğru değildir. Ergen olmayan kuşlarda boş yumurta alma, yaşlılarda ise ölüm gibi kötü sonuçlar doğurabilir. Uygun eşi seçtikten sonra yuvalığı kafesin içine yerleştirebilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Kızıştırma Yöntemleri

Muhabbet kuşlarınızın üremesini biraz daha kolaylaştırmak için bazı besin takviyelerine ihtiyaç duyarız. Çiftleşme ve üreme belirtileri göstermeyen kuşları daha istekli hale getirmek için çeşitli yöntemler denemek mümkündür. Uygulanabilecek yöntemler bazı çiftlerde işe yarayabilir, bazılarında işe yaramaz.

Tohumla Kızıştırma
Üreticilerin favori tohumu Nijer.
Normal şartlarda karışık kuş yemlerinde %1-2 oranda yer alan nijer tohumunu biraz daha arttırabilirsiniz. Fakat aşırı olmamalıdır. Bu önerebileceğim en doğal yollardan biridir.

* Çiftlerinize çok az miktarda bal verebilirsiniz. Kuşunuz için hazırlayacağınız yumurta mamalarına çok az miktarda bal ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda keçi boynuzu tozu da aynı etkiyi görecektir.
* Elbetteki bu yöntemler kısa sürede sonuç verecek diye birşey yok. Kuşlarınızın uyumu, yaşı, kafesin konumu, kuşlarınızın özellikleri bu süreci değiştirecektir.
* Kuşlarınıza yem ve tohum harici taze yiyecekler sunabilirsiniz. Havuç kızışma için öncülerdendir. Muhabbet kuşlarınızın yiyebileceği diğer taze meyve ve sebzelere buradan bakabilirsiniz;
* Muhabbet kuşlarına taze yiyecekler
* Besin haricinde diğer yöntemler ise şöyle; Salmalar da dinlendirme yoluna gidebilirsiniz. Salmalara dişili erkekli ayırabilirsiniz veya dişi ve erkekleri aynı salmada dinlendirebilirsiniz. Üreticiler her iki durumda da başarı elde ettiklerini belirtmektedirler. Ben dişileri ve erkekleri ayrı ayrı salmalara koyuyorum. Bu sayede gayet başarılı verim elde ettim. Kuşların anlaştıkları halde çiftleşmemesinin sebebi %90 sahibinin onlara uyguladığı bakım ile ilgilidir. Bakım koşullarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekir.
* Kötü bakım koşulları : Bulundukları ortamın temiz olmaması, Kaliteli ve taze yem kullanılmaması, Kuşlara yeterince uyku vakti tanınmaması ( muhabbet kuşları günde 10-12 saat uyurlar bunu da daha çok gece gerçekleştirirler. Bulunduğu ortamın gece sessiz olması ve onları rahatsız edici ışık miktarının bulunmaması gerekmektedir. Aksi taktirde strese girerler), Muhabbet kuşları sevecen ilgiden hoşlanırlar. İlgisiz davranıyorsanız. Nasıl biz insanlar duygusal olarak ilgisizliği hissediyorsak o varlıklarında bir kalbi olduğunu unutmamamız gerekmektedir.
Kızışmış muhabbet kuşlar nasıl anlaşılır?
Hareketleri öncelikle anlamamıza yardımcı olur. Örneğin erkek kuşun üzerine ayak atmaya çalışması, dişiye ve kafes aksesuarlarına kurlar, dişiyle olan ilginin artması ve birbirlerini beslemeleri ve cere renklerinin olduğundan daha fazla koyulaşması bu süreci açıklar. Görselde kızışmış muhabbet kuşlarının cere renkleri yer almaktadır. ( bu oranlar kuşlara göre değişebilir )
Yuvalık ne zaman takılmalıdır?

Birbirine yaş ve davranış bakımından uygun gördüğünüz kuşlara en erken 9 aylıkken yuvalık takılmalıdır. Dişinin yuvalığı tanıması 2, 3 ayı bulacağından 1 yaşına geldiklerinde yavrulamaya başlarlar.
Muhabbet kuşunun yanına çiftleşmesi için bir eş almayı düşünüyorum. Bu durumda ne yapmalıyım?
Eş olarak almayı düşündüğünüz kuşun 9 aylıktan büyük olmasına dikkat ediniz. Yavru kuşlar çiftleştirmek için kesinlikle uygun değildir.
Yeni alınan kuş ile evdeki kuşun yaşları uygun olsa dahi birbirine alışma konusunda sorunlar yaşayabilirler. Birbirleriyle kavga edebilirler. Bu durumda kuşlarınızı farklı kafeslere koyarak birbirinden ayırın ve bir müddet bekleyin. Hazır olduklarını düşündüğünüzde ikisini de salın ve gözlemleyin. Kavgalar devam ediyorsa tekrar ayırın ve bir süre daha ayrı kafeslerde tutun. Zamanı gelince birbirlerine alışacaklardır. Kuşları aynı kafese koyabilir ve yuvalıklarını takabilirsiniz.
Kızıştırma sürecini hızlandırmak için ne yapabilirim?
Muhabbet kuşlarının kızıştırma dönemini hızlandırmak amaçlı kuşlara nijer tohumu,*bal ve keten tohumu verilebilir. Ayrıca muhabbet kuşu kızıştırıcı mamayı deneyebilirsiniz.
Kızıştırma, muhabbet kuşlarını çiftleşmeye hazır ve daha istekli hale getirme olayıdır. Aslında fizyolojik olarak muhabbet kuşları belirli bir yaştan sonra şartlar uygun olduğunda çiftleşir ve yavru verirler. Fakat bazı nedenlerden dolayı bu süreç işlemeyebilir ya da yavaş işliyor olabilir. Kuşları daha istekli hale getirebilmek için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler bazı muhabbet kuşu çiftlerinde işe yararken, bazılarında işe yaramayabilir.
Muhabbet kuşlarını kızıştırmak için farklı yöntemler vardır. Fakat en önemlisi uygun muhabbet kuşunu seçmektir. Bu sayede ekstra işlemlere gerek kalmadan kızışma sağlanmaktadır. Ayrıca bazı besin takviyeleri kızışma olayını artırmaktadır.
Uygun Çift Seçimi
Her ne kadar dişi muhabbet kuşları daha erken dönemlerde erişkinliğe erişmiş olsa bile, çiftleştirmek için 1 yaşını beklemek doğru olacaktır. Erkekleri ise 7-8 aydan itibaren çiftleştirme amacı ile kullanabilirsiniz. Öncelikli olarak bu hususa dikkat etmek gerekir. Yaş olarak birbirine yakın iki muhabbet kuşunu seçmemiz gerekmektedir.

Çift olarak düşündüğümüz muhabbet kuşları birbirlerini ne kadar erken yaştan itibaren tanıyorlarsa o kadar iyidir. Yani yavruluktan itibaren birbirlerini tanıyan çiftler daha idealdir. Uygun eşleri seçtikten sonra diğer işlemleri uygulayabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok genç kuşların seçilmemesidir. Bu boş yumurta gibi farklı sorunlara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda 6 yaş üzerindeki dişi kuşlardada çiftleşme ve yumurtlama tehlikeli olabilmektedir. Çok yaşlı kuşları kızıştırmak doğru değildir.
Yuvalık Takılması
Uygun çiftleri seçtikten sonra yuvalık takılması işleminin yapılması gerekmektedir. Yuvalık dişi kuş en erken 9 aylıkken takılmalıdır. Dişi kuşun yuvayı tanıması zaten birkaç ay alacaktır. Bu dönemde yaklaşık olarak bizim istediğimiz 1 yaşına ulaşmış olacaktır.
Yeni Eş Alırken
Muhabbet kuşunuza yeni bir eş aldığınızda öncelikli olarak yaş olarak birbirine yakın bir eş almaya özen gösterin. Yeni eş alındıktan sonra alışma konusunda bazı problemler ortaya çıkabilir. Kavgalar ve yaralanmalar görülebilir. Bu nedenle bir süre kuşları farklı kafeslere koymak en mantıklı işlemdir. Bir süre ayrı kafeslerde yaşayan kuşların hazır olduklarını hissettiğinizde aynı kafese alın ve bir süre gözlemleyin. Eğer kavgalar devam ediyorsa bir süre daha ayrı durmaları gerekmektedir. Eğer uyum sağlamışlar ise aynı kafeste yaşamaya başlayabilirler.
Muhabbet Kuşlarını Ne Zaman Kızıştırmak Gerekir?
Yavruluktan ilk yetişkinliğe geçiş döneminde, yani ilk yavruları almadan önce.
Üretim sezonunda süreci hızlandırmak için.
Çiftleşmeyen ve çiftleşmede sıkıntı yaşayan eşleri daha aktif hale getirmek için.
Muhabbet Kuşu Kızıştırma Yolları
Beslenme: Muhabbet kuşlarını kızıştırmak için çeşitli yöntemler vardır. Beslenme bunlardan ilkidir. Muhabbet kuşlarının diyetlerine çeşitli besinleri ekleyerek bu süreci hızlandırabilir ve kızışmalarına yardımcı olabilirsiniz. Nijer tohumu bu anlamda en çok kullanılan ürünlerden birisidir. Bunun yanında keten tohumu yine kullanabileceğiniz ürünler arasında yer alır. Aynı zamanda çok az miktarda bal eklemekte faydalıdır. Son zamanlarda kızıştırıcı hazır yemler çıkmıştır. Çiftleşme ve üreme döneminde bu yemleri kullanabilirsiniz.
Kafes Değişiklikleri: Diğer bir yöntem ise kafes değişiklikleridir. Çiftleri ayrı kafeslere alarak birbirlerini görecek şekilde tutabilirsiniz. Ayrıca erkekler ve dişileri ayrı veya aynı salma kafeslere atarak kızışma sağlayabilirsiniz.
Bunlar ile beraber sağlıklı beslenmeye ve temiz ortama dikkat etmek gerekir. Beslenme düzensizlikleri, kirli ortam ve stres çiftleşmeyi engelleyebilir. Bu nedenle doğru bir beslenme programı yapmak, düzenli temizlikleri yapmak ve stresten uzak tutmak oldukça önemlidir.
Muhabbet kuşları İçin kızıştırma üreme dönemi desteği için Merkezimizde özel moleküllü ilaç vitamin hormon doğal yem alternatif veteriner tıp ürünleri kullanmaktayız..
Gerektiğinde kuşlarda ultrasonoğrafik radyolojik ovaryum karaciğer böbrek kan hormon vs taramaları özel cihazlarla yapılmaktadır..
Muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi
İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir muhabbet kuşundan tavşandan anlayan veteriner,,İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir papağandan anlayan veteriner,İzmir Ankara İstanbul Marmarris Denizli Manisa muhabbet kuşu papağan veteriner ,kuş veteriner telefonları,kuş veteriner telefonu ,izmir kuş veterineri,izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,izmir papağan muhabbet kuşu ameliyat yapabilen veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner,izmir tavşan veterineri,izmir kanaryadan anlayan veteriner,izmir hint bülbülünden anlayan veteriner
Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi Bornova İzmir
Hizmette 30.yıl www.veterinerizmir.com
02323881764
02323881770
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşu Kızıştırma Yöntemleri Nelerdir?Öz-Vet Line Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:20
Top