2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağanlarda Sultan Papağanı ,jako,macaw Vs Beslenme Nasıl Olmalıdır?Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar
YAZI #4810 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2018 ÇOK OKUNUYOR
PAPAĞANLARDA SULTAN PAPAĞANI ,JAKO,MACAW VS BESLENME NASIL OLMALIDIR?Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar
1. Papağan Beslenme hakkında genel bilgiler:

Düzgün ve doğru beslenme sağlıklı bir evcil hayvana sahip olmanın ilk şartıdır.

Papağanlar doğal ortamlarında vakitlerinin büyük bir bölümünü yiyecekleri aramak, sert kabuklu yemişlerin(ceviz, fındık vs), meyvelerin, tohumların ve sebzelerin kabuklarını ayıklayarak yemeğe hazır hale getirmek ile geçirirler. Dolayısı ile beslenme sadece yemek yemek için doğal bir ihtiyaç değil günlük yaşantısının bir parçası olan aktiviteler bütünüdür. Ev ortamında yasayan papağanlar, vahşi doğadaki gibi yiyecek aramak durumunda olmadıklarından bu uğraş yerine geçecek benzer aktiviteler, oyunlar geliştirmek kusun doğal dengesini sağlaması ve oluşabilecek davranış bozukluklarının(bağırma, ısırma, tüy yolma vs...) önüne geçilmesi açısından önemlidir.
Papağanınız beslenmesinde öncelikle aşağıda belirtilen ana kurallara dikkat etmek gerekmektedir:

Genellikle” papağanların temel beslenme ihtiyaçları insanlarınkinden farklı değildir.
Doğal yollardan alınan vitaminler kimyasal olarak kullanılan vitaminlerden daha faydalı ve daha az tehlikelidir.
Papağanlar çoğu zaman değişime ve/veya değişikliklere karşı koyarlar. Bu yabani hayvanlarının doğasından gelen bir özelliktir. Vahşi yasamda anne ve baba Olgunlaşma sürecinde yavruya hangi yiyeceklerin nasıl seçileceğini, ne şekilde yeneceğini öğretir. Yavru olarak alınan veya elde yetiştirilen papağanlarda ise bu görev sahiplere düşmektedir. Yeni bir yiyeceğe alıştırmak biraz zaman alabilir ancak zorlamadan ısrarcı olmak gerekmektedir.
Papağanlar çevresinde yasayan sürüyü(ki evimizde bu bizleriz) birçok konuda olduğu gibi yemek seçmek ve yemek için de örnek model olarak alırlar.
Olumlu alışkanlıklar genç yaslarda daha kolay edinilir.
Papağanlarda Aşırı yağlı, içinde koruyucu ve/veya doğal olmayan katkılar içeren yiyecekler papağanlar için uygun değildir.
Papağanlar her zaman kendileri için en faydalı yiyecekleri seçerek yemezler, çeşitli yiyeceklerin olduğu bir kaptan en fazla beğendiklerini tercih ederler.
*Yiyeceklerin ve suyun tazeliği, temizliği kesinlikle kontrol edilmelidir. Bozuk, küflü ve bayat yiyeceklerin verilmemelidir.
Ne yazık ki birçok papağan sahibi ve satıcısı, uğraşmamak, zamansızlık, bilgisizlik nedeni ile kuşları tek tip besinle (özellikle çekirdek) beslemekte buda maddi ve manevi olarak önemli bir değere sahip olan papağanların zaman ile hastalanmalarına ve yaşamlarının kısalmasına hatta ölümlere sebep olmaktadır.

2.Papağanlarda Dengeli beslenme:
Papağanlar için besleyici bir diyet A vitamini ve kalsiyum içermelidir. Su ve yiyecekler her zaman taze olmalı, bayat, bozulmaya yüz tutmuş olanların verilmesinden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Ayrıca aşırı yağlı, sekerli, tuzlu ve içinde koruyucu, suni katkılar (besin boyaları vs.) içeren yiyeceklerin alerjik reaksiyonlara ve cilt problemlerine neden olabileceğine göz ardı edilmelidir.(Faydalı ve zararlı besinleri detay olarak “Beslenme tablosu” bölümünde görebilirsiniz)
Çeşitli renk, şekil ve boylardaki yiyecekler aşağıdaki oransal miktarlar dikkate alınarak verilmelidir:

DİKKAT:
Ön görülen oranlar yaklaşık olup günlük beslenmede birbirleri arasında kaymalar, geçişler olabilir. 

*Papağanlarda Proteinler- % 20’nin üzeri
Proteinler yasamın temel taslarını oluşturan amino asitlerden meydana gelmişlerdir. Tohumlar gibi bir çok protein kaynağı amino asit oranı açısından zayıf olduklarından besleyici değerleri düşüktür. Bunlar ile birlikte pirinç, fasulye benzeri besinler verilerek protein oranı zenginleştirilebilinir. Diğer yüksek değerli protein kaynakları olarak Papağanlara diyet yoğurt, diyet peynir, kati pişmiş yumurta, mısır, kepekli pirinç, makarna, iyi pişmiş olmak kaydı ile yağsız tavuk, beyaz balık, yağsız hindi ve yağsız dana eti papağanlara verilebilir.
Bunların dışında papağanlar için özel kati mamalar/kurabiyeler genellikle yüksek protein içerirler. Ancak bunun dışında kedi, köpek gibi memeli hayvanların farklı protein/yağ oranı ihtiyaçlarına göre hazırlanan kati mamaların /kurabiyelerin papağanlara verilmesi tavsiye edilmemektedir.

*Papağanlara A vitamini içeren sebze ve meyveler- % 30 civarında
Yüksek miktarda A vitamini içeren sebzeler papağanınızın ihtiyacı olan önemli bir yiyecektir. Bazı meyveler iyi bir A vitamini kaynağı olmasına rağmen meyveler genellikle sebzelere oranla bu açıdan o kadar besleyici değildir. A vitamini papağanın deri(iç/dış) ve tüylerinin sağlığı, görme, iskelet gelişimi, üreme için önemlidir. Kuşların bağışıklık sisteminin güçlü olmasını dolaylı olarak sağlar. Sebze ve meyvelerde bulunan “Karoten” hazım esnasında metabolizma tarafından A vitaminine dönüştürülür.

*Önemli Papağanlar için A vitamini kaynakları:
Papağanlar Yeşil sebzeler: Ispanak, brokoli, yeşilbiber, acı biber, hindiba, hardallı yeşil sebzeler, pazı hububat filizleri Sarı-Turuncu sebzeler: Havuç, kırmızıbiber, mısır, bal kabağı, mısır, tatlı patates vb...
Papağanlarda Meyveler: Şeftali, nektarın, kayısı, papaya
A vitamini ayni zamanda yumurtada, ette, peynirde de bulunur.
A vitamini eksikliği (Avitaminoaz A) önemli bir hastalık olup gözlerde yaslanma, sürekli burun akıntısı, sık hapşırma, görmede bulanıklık yaralarda geç iyileşme başlıca belirtileridir ve özellikle Amazon papağanlarında yaygındır.
Diğer sebze ve meyveler - % 15-20 arası:

2. Papağanlarda A vitamini açışından zengin olmayan sebze ve meyvelerde besleyici değerleri ve psikolojik açıdan faydaları nedeni ile önemlidir. İyi pismiş mısır, bezelye(kılıfı ile), karnabahar, lahana(muhabbet kuşları hariç), Brüksel lahanası,yeşil fasulye, pişmiş enginar, domates, patates, elma (çekirdeksiz), üzüm, muz, portakal(çekirdeksiz),armut(çekirdeksiz), çilek, dut, kiraz(çekirdeksiz),,nar gibi sebze ve meyveler beslenme çeşitliliğini sağlama yönünden iyi besinlerdir.
Bu noktada sebze ve meyveler papağana verilmeden önce su ile iyice yıkayarak kimyasal (böceklere karşı koruyucu, bozulmayı önleyici) maddelerden temizlenmeli, aşırı soğuk/donmuş (buzdolabından yeni çıkmış) veya aşırı Sıcak (sebzeler papağanın tercih sekline göre haşlanabilir) olarak verilmesinden kaçınılmalı, çeşitli sekilerde ve yiyebileceği boyutlarda keserek hazırlanmalıdır. 
Ayrıca hazırlanan sebze ve meyvelerin zaman ile bozulabileceği dikkate alınarak 4-5 saat sonra yenilmeyen yiyecekler beslenme kabından alınmalıdır.
3. Papağanlarda Tohumlar(Ay çekirdeği, kabak çekirdeği vb.) –Yaklaşık % 15-20
Aşırı sekerli, tuzlu, küflü, bayat, kavrulmuş tohumlardan kaçınılmalıdır. Çevremizde hazır olarak papağan ithal ve yerli yemler satılmakta olduğu gibi büyük papağanlar için %60/70 ayçiçeği, yulaf, buğday, mısır, yer fıstığı ve kabak çekirdeği tohumu ile kendi karışımınızı da hazırlayabilirsiniz. Küçük papağanlar için ise %40 darı, %20 kanarya temi, %10 yulaf, %20 ay çiçeği ve % 5 nijer ve kenevir uygundur.
Bu noktada kullanılan tüm tohumların ilaçlanmamis, koruyucu madde eklenmemiş ve bayat olmaması şarttır. Tazeliğine emin olmadığınız (birbirine yapışmış, küflü, çürük) hazır yemleri, tohumları papağanlarınıza vermeyiniz. Tohumların tazeliğini ölçmek için filizlendirme yapabilirsiniz. Tanelerin en az yarısı filizleniyorsa yeminizi taze olarak kabul edebilirsiniz.
Papağanlarda Filizlenmiş taneler
Filizlenmiş taneler değerli bir besin olup hazırlanması oldukça kolaydır. Buğday, yulaf, mısır ve ayçiçeği filizleri her zaman verilebilir. Filizler mükemmel bir A, B,E vitamini kaynağıdır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir gibi mineralleri de içerir.
Hazırlanışı:
*Taneleri temiz su ile iyice yıkadıktan maruz olmayan ilik bir yerde 24 saat suda bırakınız.
*24 saat sonunda tekrar iyice yıkadıktan sonra nemli bir peçete kâğıdı veya sünger üzerine yayıp güneş ışığına direk olarak maruz olmayacak ve temiz hava alacak bir yere koyunuz.(İdeal filizlenme Sıcaklığı 18-24 derece arasıdır. Taneler günde 1-2 kez su ile yıkanır. 
*Filizler 3-4 gün içinde yedirilmeye hazır hale geleceklerdir(1-2cm) Eğer son gün filizlerinizin bulunduğu kabı güneş ışığı altına konursa klorofil üretmeye başlayacaklarından daha besleyici olacaklardır.

Ancak bu yem özellikle sıcak havalarda çok çabuk bozulur. Sabah yemek kabına kolan filizler öğle saatlerinde alınarak atılmalı ve kap iyice yıkanmalıdır.

*Papağanlarda Yağlı besinler- Yaklaşık % 5-10
*Günlük tüketilen fındık, ceviz, çekirdek ve peynir gibi ürünler günlük ihtiyacını karşılamak maksadı ile papağanınıza az miktarda verilebilir. Yüksek yağlı çekirdek ve benzeri yiyecekler papağan tarafından çok sevilse bile aşırı olarak verilmekten kaçınılmalıdır.
*Papağanlarda Kalsiyum özellikle Afrika Grisi(Jaco) papağanların günlük beslenmelerinde ana olarak kemik gelişimini, yumurta kabuğunun oluşumunu ve kan pıhtılaşmasını sağlayan önemli bir ihtiyaçtır.
Bunların dışında vereceğiniz taze ağaç dalları papağanınızın kemirerek gagasının uzamasını engeller, can sıkıntısını önler ve değerli bir besin kaynağıdır. Ancak dalların zararlı olmayan ağaçlardan(leylak, kavak, dut, meşe, fındık, ıhlamur vb.)seçilmesine, ilaçlanmamış ve yol kenarındaki egzost gazlarından etkilenmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
*Papağanınızın içme suyu daima temiz ve taze olmalı gerekirse kapalı ambalajlarda satılan sular tercih edilmelidir.

Eğer papağanınız yukarıda belirtilen yiyeceklerden yeterli oranda faydalanamıyorsa vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Vitaminler toz veya sıvı olarak satılmakta ülkemizde olup en yaygın olarak içme suyuna karıştırılan damlalar seklinde bulunmaktadır. Ancak tüy dökme, yuvalama, stres gibi özel dönemler hariç kusun doğal yollardan gerekli vitaminleri alması en uygun olanıdır. Suya konulan sıvı vitaminler suyun tadını bozacağı gibi zamanla suda mikrop oluşmasına da neden olabilir. Yiyeceklerin üzerin konulan toz vitaminler ise zamanla değerlerini kaybederler.


4. Papağanlarda Besleme Tablosu-Faydalı ve zararlı yiyecekler:
Aşağıdaki tablo papağanların tercihlerinden ziyade yiyeceklerin besleyici değerleri dikkate alınarak çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Papağanlarımıza verirken dengeli beslenme kısmındaki oranlar göz önünde tutulmalıdır.


*Papağanlarda Çok Faydalı besinler :
Kepekli pirinç, Havuç, Brokoli, Bezelye, Ispanak, Karnabahar, Patates, Kuşkonmaz, Yeşil ve kırmızıbiber, Yumurta (Pişmiş), Tavuk/hindi eti (Pismiş), Muz(kabuksuz), Elma (Çekirdeği ayıklanmış), Yoğurt, Kabak çekirdeği, Bulgur, Kepek ekmeği, Mısır ekmeği, Kepekli/Sebzeli makarna (Pişmiş/çiğ), Mısır (Koçanı çok fazla verilmemelidir)
Faydalı besinler :
Üzüm (Çekirdekleri ile), Portakal (Çekirdeği ayıklanmış), Şeftali (Çekirdeği ayıklanmış), Limon (Çekirdeği ayıklanmış), Armut(Çekirdeği ayıklanmış), Greyfurt (Çekirdeği ayıklanmış), Çilek, Dutgiller(karadut, dut, ahududu…), Ekmek, Makarna (Pişmiş/çiğ), Şalgam, Kiraz(Çekirdeği ayıklanmış), Vişne (Çekirdeği ayıklanmış), Domates, Salatalık, Badem, Pirinç (Pişmiş), Sarımsak, Yeşil fasulye, karpuz(Çekirdekleri ile), Kavun (Çekirdekleri ile)
Sinirli faydalı besinler: (Besleyici değeri ancak yüksek yağlılar)
Yerfıstığı(Tuzsuz ve fazla kavrulmamış), Ceviz, Dana eti (Pişmiş), Ay çekirdeği(Tuzsuz ve fazla kavrulmamış), Krem ve sert peynirler (Diyet olanlar tercih edilmeli), Fındık(Tuzsuz ve fazla kavrulmamış)
*Nötr besinler : (Besleyici değeri düşük ancak zararlı olmayanlar)
Kabak, Kereviz, Patlamış mısır (Yağsız), Beyaz ekmek, Kıvırcık salata, Kraker ve Bisküitler(Diyet olanlar tercih edilmelidir)
*Zararlı besinler : (Zehirli olmayıp aşırı yağlı, tuzlu veya sekerli besinler)
Patates kızartması, Cips, Sosis, Kek, Tereyağı ve margarin, Dondurma, Kek ve kurabiyeler, Konserve yiyecek ve çorbalar

*Papağan Zehirleyici besinler (zehirli ve zararlı besinler)
Çikolata, Kahve(kafein), Alkollü içecekler(Alkol), Gazlı içecekler, Süt(hazım için gerekli enzimler kuşlarda yoktur), Kuru meyveler(Sülfat ve/veya sülfür içerirler), Soğan (Pişmiş /çiğ-Aşırısı kandaki hemoglobini bozar), Mantar, Elma çekirdeği (siyanür içerir)

Turunçgiller günde 4-5 dilimden fazla verilmemelidir.
Yiyecekler eğer ısıtılarak veriliyorsa Teflon veya yapışmaz malzeme içeren kaplar kullanılmamalıdır. Bu tür malzemelerin çıkardığı gazlar papağanınızı zehirleyebilir.


DİKKAT:
Yediği besinlerin çeşitliliğine göre papağanınızın tuvaletinin rengi değişebilir, kati veya sıvı hal alabilir. Bu sizi korkutmamak ile beraber devamlı gözlemlemeyi ihmal etmeyiniz. Kuşunuzun davranışlarında ve günlük aktivitesinde bir farklılık gördüğünüzde hemen uzman bir veterinere başvurunuz.


5. Papağanlarda Yiyeceklerin verilmesi- Beslenme ekipmanları:
Papağanlar için olan çoğu kafeslerde en az üç veya dört adet kap bulunmalıdır. Bu kaplardan birincisine taneli yemler( Hazır yem, kurabiye .), ikincisine meyve ve sebzeler, üçüncüsüne su koyabilirsiniz. 

Yiyecek kaplarının yerlerine iyice takılı/bağlı olmasına dikkat edilmeli, papağanın boyutlarına/cinsine göre kapların malzemelerine dikkat edilmelidir. Afrika grisi(Jaco), Macaw(Ara) ve kakadu gibi kuşların daha kuvvetli gagaları olduğu için mümkün olduğunca metal(Paslanmaz çelik-Çinko kaplılar hariç) kaplar kullanılmalıdır. Kapların kenarları keskin olmamalıdır. Sert plastik kapların büyük papağanlar tarafından kırılma ihtimali vardır.
Yemek ve özellikle su kapları kolay pislenmeyecek yerlerde olmalı, en az günlük olarak temizlenmeli, yıkanmalıdır. Sıcak havalarda bozulabilecek yiyecekler yemek kaplarında uzun süre tutulmamalıdır.
Yiyecekler günde 1 veya 2 kere verilmeli, su gene ayni sekide günde 1 veya 2 kere yenilenmelidir. Ancak herhangi bir pislenme durumunda vakit geçirilmeden değiştirilmelidir.
Ayrıca piyasada çeşitli besleyici Papağanlarda özel çubuklar satılmaktadır. Bunlara dengeli beslenen bir papağanın ihtiyacı olmamak ile birlikte papağanın oyalanması ve hareket etmesi açısından faydalıdır. . Ancak aşırı verilmemesine özen gösterilmelidir.


Papaganlar Hakkında
JAKO HAKKINDA HERŞEY
AFRİKA GRI PAPAĞANLARI:
Gri Afrika papağanları Afrika’nın merkezi ve batısındaki birinci ve ikinci dereceden yağmur ormanlarına özgüdürler. Varlıklarından bu yana tüm kuşların en zekisi olarak isimlendirilirler. Onların insana benzer konuşma ve taklit etme yeteneği uysal nazik mizaçları onları en popüler ev hayvanı yapmıştır.Birçok tür aynı isim altında yer alır ama sadece birkaç tanesi yaygın olarak bu isim altında kabul görür.*

*Kongo Afrika Gri papağanı CAG
Kimlik saptaması: Timmehler den daha uzundurlar. Boyları yaklaşık 33 cm kadardır. Tüyleri açık gri, kuyrukları parlak kırmızı ve gagalarının tamamı siyahtır.

Dağılım (doğal yaşam alanı bölgeleri): Principe Adaları Bioko ve Fildişi Sahillemrinin güney doğusundan batı Kenya ya kadar olan kısım doğal olarak bulundukları yaşam alanlarıdır.
TANIMLAMA:
Afrika Gri papağanları orta büyüklükte papağanlardır.10-14 inch yani ortalama 30 cm uzunluğundadırlar.(Kongo türleri)
Kongo Afrika Gri,380-554 gram aralığındadır.(tüyler açık gri, kuyruk kırmızıdır.)

*Timmeh Afrika Gri Papağanı TAG:
Kimlik Saptaması: Kongo Afrika Gri ‘den daha küçüktürler. Tüyler mangalkömürü grisi renginde, kuyruk koyu kestane rengidir, alt çenenin üst kısmında açık renk boynuz renginde bir alan vardır.

Dağılım: Guinea ormanlarının üst kısımlarındaki nemli batı kısmı, Guinea-Bissou’dan Batı Afrika ‘nın ağaçsız büyük ovalarının olduğu sınır kısmı, Sierra Leone ve güney Mali doğusu, Fildişi Sahillilerindeki Bandama Nehri’nin batısındaki en az 70 km mesafede olan kısımlar doğal olarak yayıldıkları yaşam alanlarıdır
Tanımlama:300-360 gram aralığındadır.(tüyler koyu mangal kömürü grisi, kuyruk koyu kestane rengidir.)
Afrika gri papağanlarında adında da vurgulandığı gibi aralarda beyazlar bulunur ancak baskın hâkim renk gridir.
Kuyruk türe göre değişen kırmızı ya da koyu kestane rengidir, göz çevrelerindeki alan ise genellikle beyazdır.
Ayak parmakları çift olan hayvan türlerindendirler. Her bir ayağında 4 ayak parmağına sahiptirler. İki tanesi ön tarafta, iki tanesi arkadadır.

*Ghana Afrika Gri Princeps Afrika Gri:
Kimlik Saptaması: Kongo Afrika gri e benzer fakat biraz daha küçük ve koyu renklidir. Kuyruk kırmızı renktedir.
Dağılım: Fernando Po ve Principe adaları doğal olarak yayıldıkları alanlardır

*Cameroon Afrika Gri: (aynı zamanda büyük gümüş olarak ta bilinir)
Kimlik saptaması: Diğer Afrika Gri türlerine göre daha büyüktürler ve tüyler yakıcı parlak gümüş grisi rengindedir. . Kuyruk kırmızı renktedir.

Dağılım: Genel olarak bu türün Cameroon’dan geldiği yaygın bir görüştür fakat şimdilerde bugünkü Demokratik Kongo Cumhuriyet’inin olduğu bölgeden yayıldıkları zannedilmektedir.
Afrika’nın merkezinden yayılmaya başlamışlardır. Çok yüksek zekâya sahip papağanlardır. Kendini istemeye ve rica etmeye adamış sabırlı sahiplerdir. Eclectus un yanında bu kuşlar en zeki papağan türüdür. Gelişip büyüyen büyük bir kelime haznesine sahip yetenekleri vardır. Sahipleri ile hızlı bir şekilde algılama bildirme iletişimleri kurabilirler.
MÜMKÜN OLAN MUTASYONLAR / FARKLI RENKLENMELER:
Afrika grilerinde bazen baştanbaşa serpilmiş kırmızı tüyler görülür. Bu gibi kuşlardan sık sık Kral ya da Kral Griler olarak bahsedilir. Daha egzotik ve hoş oldukları için satılırlar. Siz tüylere belirleyici bir iz ya da işaret bırakmayı düşünemezsin çünkü tüyler oldukça sağlam ve güçlüdürler. Tüy dökme zamanında ek olarak verilen antibiyotikler tüy renginin geçici değişimine neden olur. Bu geçici tüyler bir dahaki tüy dökme zamanında eski rengine dönüşecektirler. Bunun yanı sıra hastalık ve kötü beslenme ya da ilave bir besin verme başka bir ihtimaldir. Karaciğer hastalıkları, böbrek problemleri, karmaşık genetik bir problemde bu mutasyonlara neden olmuş olabilir. Bu kırmızı tüylerin zamanla artması bunun bir sağlık problemi olduğunun gözle görünen en iyi belirtisidir yâda bazen doğuştan bir genetik dönüşüm noktası olmuş ta olabilir.
Bununla birlikte bazı mutasyonlar doğal olarak onaylanmıştır. Burada kural karın da karşıdan karşıya uzanan bir bant şeridi şeklinde kırmızı bir çizgi vardır.
1998’ de ilk gri mutasyonu Güney Afrika Kuş Yetiştirme Von Van Antwerpen de ve Yeni Zelanda jaco eşi seçip yetiştirmesi yapan Bomsan da yaratılmıştır. İlk olarak burada F2 Pieds yaratılmıştır.

DİĞER MUTASYONLAR:
ALBİNO: pigment( renk) yok*
LUTİNO: sarı pigment

EKSİK GELİŞİM: çoğunlukla beyaz fakat küçük bir yüzde de melanin

GRİZZLES: Tüylerin arasında tarak kabuğu şeklinde yumuşak pembem silik

MAVİLER/BEYAZ KUYRUK MUTASYONU: Kuyrukta beyaz pigment (renk).Bir beyaz kuyruk mutasyonu New York City de yetiştirildi. Mavi mutasyon dönüşümünde gerçekten bir maviye dönüşme olmaz, kırmızı kuyruk ya da but (popo) kısmı beyaza dönüşür.
PARİNO: Tüylerin içinde tarak kabuğu şeklinde açılma.

AFRİKA GRİ’LER:
Afrika gri ler güzel ve zeki papağanlardır. Uygun çevre koşulları sağlandığında ve teşvik edildiklerinde aileye mükemmel bir şekilde uyum sağlar bağlanır ve tüm yeteneklerini gösteririler. Çok fazla sevgi ve sabırla ilişkileri zamanla artar ve gelişir.
Kongo Afrika griler ve Timmeh’lerin birçok benzer kişisel özellikleri olmasına rağmen Timmehler Kongolara göre daha erken konuşmaya başlarlar ve etrafındaki yabancı kişi ve durumlara karşı daha az sinirlidirler. Timmehler Kongo Afrika grilerden daha arkadaş canlısı ve sokulgandırlar ancak bir Afrika Gri yaşamının başından sonuna kadar sosyal gelişimi sürdürmeye devam eder.
Onların doğal zekâları oldukça yüksektir bu nedenle kolayca sıkılabilirler. Hareketsizlik, tüy yolma gibi davranış problemleri ortaya çıkabilir. Bazı şeyleri çiğneme eğilimleri vardır. Tutarlı azimli çalışabilen, çalışkan neşeli kuşlardır.
Eğer siz onu ihtiyacını ve gereksinimlerini yerine getirirseniz ömür boyu bir arkadaşa sahip olursunuz. Bir Afrika grinin yaşama ömrü ortalama 60 yıla kadar çıkabilir. Bu büyük bir sorumluluktur, bununla birlikte eğer siz gerçek bir papağan severseniz onun değerini bilirseniz yaşamınız için gerçek bir arkadaşa sahip olarak bunun karşılığını alırsınız.
Afrika gri’ leri olağanüstü algılama kavrama ve konuşma yetenekleri ile ünlüdürler. Dr. IrenePepperger’ in bir Afrika gri papağanı olan Alex’ i de dâhil ederek yaptığı kapsamlı açıklaması gösteriyor ki bu papağanlar insanların kullandığı kelimeleri onların anlamları ile kafalarında birleştirerek çağrışım yapabiliyorlar ayrıca kusursuz taklit ve tamamen doğru eksiksiz konuşma


AFRİKA GRİ-
PSİTTACUS ERİTHACUS (LATİNCE ADI)
BÜYÜKLÜK-
45 CM E KADAR
EV HAYVANI OLMA ÖZELLİĞİ-
MÜKEMMEL
KONUŞMA YETENEĞİ-
MÜKEMMEL
SES DERECESİ-
YÜKSEK
YAŞAMÖMRÜ-
40-60 YIL
YETİŞTİRİLME YETENEĞİ-
İYİ
YUMURTA SAYISI-
2- 4 YUMURTA
KULUÇKA SÜRESİ-
21-30 GÜN
DİĞER TÜRLERLE UYUM SAĞLAMA-
DİĞER ZEKİ KUŞLARLA İYİ ( ÖRNEĞİN ECLECTUS İLE)
BESLENME-
TOHUM, ÇEKİRDEK, MEYVE VE SEBZE KEMİRMEK ÇİĞNEMEK
SAĞLIK PROGRAMLARI-
PAPAĞAN SAĞLIK PROGRAMLARINI TAKİP EDER
CİNSİYET-
KABARMA, CERRAHİ, DNA DİZİNİ

TEMEL JAKO BAKIMI
KUŞLARDA TEMİZLİK VE BAKIM

Kuşlarda temizlik ve bakım canlınız için son derece önem taşır. Onlarında kapatıldığı yerde siz bakım temizlik ve bakım yapamazsanız bazı problemlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır.Doğada kuşlar daima banyo yapar ve kendilerini temizlerler. Kuyruğun üst tarafında bulunan yağ kesesinden gagalarıyla yağı alarak tüylerine bakım yaparlar.Doğada kuşları su birikintisinde veya tozun içinde banyo yaparken görmüşünüzdür bu kanatlıların kendini dış parazitlerden korumak için yaptığı temizliktir.


Dış parazitler: Genelde bu parazit kanatlıların kanını emerek beslenir, Kuş biti olarak tabir ettiğimiz bu asalaklar bakımsız kirli yerler için yaşam ortamı oluşturur. Bazılarınızın bildiği gibi kuşlar ilk yavrudan sonra ikinci yuva yaparak oraya geçerler çünkü ilk yuvadan yavrular uçup gidene kadar yavruların dışkısından dolayı yuvayı parazit sarar. Sizde kuşunuzun kafesini temiz yutmalı muhakkak haftada 1 defa kafesi, tünekleri, yemlikleri sıcak su ile yıkamalısınız.Kafesi ve kendisi iyi bakılmayan kuşunuz devamlı kendini kaşıyacak. Tüylerini yolacak ve kendine zarar verecek hale gelir. Petshop’dan veya veterinerinizden alacağınız parazit ilaçlarını da düzenli bir şekilde kullanmalısınız.
Önemli: Kuşunuzun suluğunu mümkünse günde iki defa tazeleyiniz, her seferinde de bir eski dış fırçanızı veya temiz bir bulaşık süngeri ile iyice temizleyiniz
Kuş kumu: Bildiğiniz gibi kuşlar da taşlık denilen bir organ bulunmaktadır, bu organ kanatlıların yediği besinleri sindire bilmesi için(değirmen gibi)hayati bir organıdır. Şayet siz kafesinde bir kumluk ile kuşunuzun bu ihtiyacını karşılamazsanız bir müddet sonra da kuşunuzda sindirim sistemi bozukluğundan dolayı çeşitli rahatsızlıklar başlayacaktır. Papağanların buna ihtiyaçları yoktur, çünki onlar besinler parçalayarak yemektedirler,Yinede papağanların da bazı minareler topraktan sağladığını unutmayalım. Papaganlar için hazırlanmış özel mineralleri vermeyi unutmayalım.
Banyo: Papağanlar hem cilt ve tüy sağlıklarını korumak, hem de parazitlerden arınmak amacıyla banyoya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca banyo, ciltlerinden dökülen ve bazı durumlarda insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilen ‘tozları’ azaltmaya yardımcı olur. Banyo için duş başlığı veya çiçekçilerin sıklıkla kullandığı sprey kullanılabilir. Sağlık açısından suyun papağanın burun deliklerine kaçması engellenmeli ve su çok tazyikli akıtılmamalıdır. Kullanılacak suyun mutlaka ılık olması ve banyonun ardından papağanın cereyan almayan ve sıcak bir ortamda kuruyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Akşam vakitleri banyo için uygun değildir zira uyumadan önce tüyler tam olarak kurumamakta ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Sıcak mevsimlerde haftada 3-4, soğuk mevsimlerde ise haftada 1-2 kez banyo kâfidir.
Not: Şayet yapmanız mümkün ise yine hatada bir defa kuşunuzun donanımını çamaşır suyu ile güzelce temizleyin, ama yinede unutmayın ki donanımı çok iyi durulamanız gerekmektedir.
Kanat ayarı: Kuşlarda kanat ayarı üç türde yapılmaktadır

A-Papağanlarda Kanat çekme: Kesimde gösterilen kesilecek kanatların dip den sökülmesidir.

B-Papağanlarda Kanat bağlama: Bu genelde güvercin besleyenlerin uyguladığı yöntemdir

C-Papağanlarda Kanat kesimi: Uçarken sağa sola çarparak kendisini yaralamasını engellemek, evcilleştirme sürecini kısaltmak ve açık unutulacak kapı-pencere vs. gibi yerlerden kaçışları engellemek amacıyla orta-büyük boy papağanlarda kanat tüyleri kesilebilmektedir. Bu hususta aleyhte ve lehte pek çok görüş bulunduğundan bu husus sadece anlatılmakla yetinilecek ve herhangi bir yorumda bulunulmayacaktır. Aşağıdaki resimlerde gri papağanın kanat ayarlamasının nasıl yapıldığı görülmektedir. Papağanların yere şiddetli düşmesini engellemek ve havada süzülmelerini sağlamak amacıyla kanat uçlarında 3 tüy bırakılması gerekmektedir.*
Birincil tüyler dışarı doğru bakarken ikincil tüyler içeri doğru yani vücuda doğru bakarlar. 
Kanat ayarı için keskin bir makas kullanılmalı ve makas gövdeden kanat ucuna doğru tutularak kesme işlemi yapılmalıdır. Evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden kanat ayarının papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Kanat tüyleri birkaç ay içerisinde uzadığından sürekli kontrol edilmeli ve kesim tekrarlanmalıdır. 
Çok Önemli Not: Kanat ayarı papağanın sadece ve sadece bulunduğu yerden daha yükseğe çıkmasını engeller. Ayrıca kuvvetli rüzgâr durumunda papağanınız kolaylıkla havalanabilir. Dolayısıyla tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Papağanlarda Tırnak kesimi: Papağanlar doğal ortamda buldukları ve törpü görevi gören taş, dal, toprak vb malzemelerden kafes ortamında mahrum kalmaktadırlar. Dolayısıyla tırnakları zaman zaman çok fazla uzamakta ve sivrilmekte, bu durum ise hem sahibi açısından hem de kendisi açısından sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden tırnak aşağıda görülen aparat yardımıyla dikkatlice kesilmelidir. Tırnağın içerisinden küçük bir kılcal damar geçtiğinden derin kesilmesi çok büyük kan kaybına yol açabilmektedir. Kanın durdurulması amacıyla tırnak mısır ununa bulanabilir ya da küçük bir parça mısır hamuru bu bölgeye yapıştırılabilir. Tırnak kesimi aşağıdaki şekilde ve 1-2 mm. geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.Yine kanat kesiminde olduğu gibi evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden tırnak kesiminin papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Tırnakların kesilecek duruma gelmemesi amacıyla piyasada kolaylıkla bulunabilen ‘törpü’ tünekler de kullanılabilmektedir.
JAKOLARDA ÜREME
Üretim Öncesi

Çok basit gibi görünse de ilk önce elimizde gerçekten bir erkek ile bir dişi papağanın bulunduğundan emin olmalıyız. Zira pek çok deneme sırf bu yüzden başarısız olmaktadır. Dolayısıyla bu aşamada masraftan kaçınmayarak %99,99 oranında doğru tespit olanağı sağlayan DNA yöntemi ile cinsiyetlerinin tespit edilmesi çok önemlidir. Bazı küçük tür papağanlarda dış emarelerle cinsiyet tahmini yapmak mümkündür ama orta-büyük boy papağanların neredeyse tamamında DNA testi zorunludur.

Çiftlerin birbirleriyle tanıştırılmadan önce yeni gelen papağanın en az 30 gün karantina altında tutulmasında yarar vardır. Bu süre içerisinde hareketliliği, yem yemesi, dışkısı, nefes alış-verişi, gözlerinin parlaklığı gibi etmenler dikkatle gözlenmelidir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmadığına kanaat getirilirse papağanlar ilk olarak ayrı kafeslerde, birbirinden mümkün olduğu kadar uzak mesafede, ancak aynı odada birkaç gün tutulmalıdır. Bu mesafe gün geçtikçe azaltılarak 10 gün sonunda kafes tellerinin arasından birbirleriyle temas edebilecek şekilde yan yana getirilmelidirler.

Bu süre içerisinde çiftler rahatsız edilmeden dikkatlice gözlenmelidirler. Agresif davranışlar tespit edilirse ve bunda belli bir süre boyunca herhangi bir azalma tespit edilemezse çiftlerin uyumsuz olduğuna kanaat getirilip başka bir eş denenmelidir.

Eğer çiftler birbirlerine yiyecek ikramları yapıyor, kafes tellerinden öpüşüyorlarsa bu, çiftlerin uyum sağladığını gösterdiğinden ikinci aşamaya geçilebilir. İkinci aşamada papağanlar aynı kafes içerisine konulmalıdır.

Özellikle orta ve büyük boy papağanlar kafeslerine karşı oldukça korumacı olabildiklerinden çiftehane olarak kullanılacak kafesin her iki papağanın da kullanmadığı 3. bir kafes olmasında yarar vardır. Kafes büyüklükleri için aşağıdaki ölçüler temel alınabilir


Küçük boy papağanlarda 50*50*50 
Orta boy papağanlarda 100*120*100 
Büyük boy papağanlarda 300*300*300 cm


Papağanlar kafese konulmadan önce tüm hazırlıklar(tünek, mineral bloğu, oyuncak, yuvalık vb) önceden yapılmalı ve çiftler kafese konulduktan sonra kafese mümkün olduğu kadar az müdahale edilmelidir.

Papağanlar aynı anda ve akşam saatlerinde, uyumadan hemen önce konulmalıdırlar. Bu aşamadan sonra papağanlar asla rahatsız edilmemeli ve mümkünse kimse tarafından kullanılmayan bir odaya yerleştirilmelidirler. Bakım (yem değiştirme, kafes temizliği vb) hep aynı saatlerde ve aynı kişi tarafından yapılmalıdır.

Yuvalığın zorunlu haller dışında açılmaması gerekmektedir. Bizler orada hiç de hoş karşılanmayan davetlileriz. Şayet yuvalık gözlenmek isteniyorsa yuvalığın bir köşesine yerleştirilecek mikro kamerayla bunun yapılması mümkündür. 

Bazı türlerde dişinin aşırı yumurtladığı bilinmektedir. Bunun önlenmesi için yuvalığın kafesten alınması, bu da yeterli olmuyorsa erkek ile dişinin ayrı kafeslere alınması gerekebilir. Aksi halde dişi aşırı bitkin düşerek rahatsızlanabilir ve hatta ölebilir.

Kuluçka süresi küçük papağanlarda 18-20 gün, orta boy papağanlarda 21-25, büyük boy papağanlarda ve özellikle aralarda 26-28 gündür. Dişiler genelde ancak son yumurtayı yumurtladıktan sonra tam anlamıyla kuluçkaya yatarlar. Dolayısıyla ilk yumurtanın ardından son yumurta oluncaya dek beklenilmeli ve dişi bunun ardından da kuluçkaya yatmaya isteksizse yumurtalar kuluçka makinesine alınmalıdır.

Şayet yumurtanın dölsüz olduğundan şüpheleniyorsa ve dişi herhangi bir çiftleşme emaresi olmadan yumurtladı ise yumurtalar 10 günün ardından kontrol edilebilir.
Kâğıttan bir rulo hazırlanarak yapılacak kontrolde şayet yumurtanın alt kısımdaki (daha geniş olan kısım)hava kesesinin olduğu kısım küçük ve yumurtaya bakıldığında koyu olarak görüyorsanız yumurtada embriyo oluşmaktadır,
yumurtada hava kesesi çok büyük ise ve yumurtanın içinde herhangi bir oluşum gözlemlenmiyorsa yumurta boştur. Yumurtaların derhal alınarak papağanların tekrar çiftleşmesine olanak sağlanmalıdır. Kontrol çok kısa sürede yapılmalı ve yumurta ani ısı değişikliklerinden korunmalıdır.

Kuluçka süresinin ardından yavrular yumurtadan çıkmaya başlarlar. Bu yuvalığın içerisinden gelecek seslerin takibi ile tespit edilebilir. Bazen nem oranının düşük olması, yavrunun yumurtanın içinde ters durması gibi nedenlerle yavru yumurtadan çıkamayabilir ve bu durumlarda şayet yavrunun çıkması 3 gün geciktiyse el ile dikkatli bir şekilde kırılmalıdır.
Yavrunun çıkmasının ardından çift dikkatle izlenmelidir. Şayet yavruları beslemekte isteksizlerse birkaç gün beklenilmeli ve hala gelişme olmaz ise yavrular yuvadan alınarak elde beslenilmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki bu en son seçenektir. Özellikle büyük türlerde aylar sürecek süreçte yavrular tüylenecek ve yuvalıktan çıkarak tünekte durma, yemek yeme, uçma denemelerine başlayacaklardır.

Önemli Hususlar

Çiftleştirmede üç ana unsur vardır. Bunlar 
-Işık 
-Kafes-yuva ölçüleri 
-Beslenme

Papağanlarda Işık

Işık düzeyinin ve süresinin artması papağanlara çiftleşme dönemini hatırlatan en önemli etmendir. Her sabah 1-2 dakika önce başlayan ve akşamları da 1-2 dakika geç kapatılan aydınlatma çiftleşmeye motive edecektir. Toplam aydınlatma süresi günlük 15-16 saati geçmemelidir.
Normal dönemlerde bu süre yaklaşık 10 saattir. Piyasada bu aydınlatma süresini otomatik olarak ayarlayan elektronik devreler bulunmaktadır.
Aydınlatma sırasında belli sürelerle full-spectrum adıyla satılan ampul ve floresanlardan yararlanılmasında fayda vardır zira bu ışık türü papağanlar için lüzumlu D vitamini sağlamakta ve vücutta kalsiyum tutumunu artırmaktadır.
Çiftleşme dönemi içerisinde papağanların fazla rahatsız edilmemesi ve normal aydınlatma dönemi dışında ve özellikle geç saatlerde ışığın yakılmaması gerekmektedir.

Papağanlarda Kafes-yuva ölçüleri

Kafes boyutunun fazla büyük olması eşlerin birbirlerine olan ilgilerinin azalmasına yol açabilir. Kafes boyutunun küçük olması ise psikolojik rahatsızlıklara, yavru veriminin azalmasına ve hareketsizlikten kaynaklanan romatizma ve benzer rahatsızlıklara yol açabilir.
Küçük boy papağanlarda ölçüler 50*50*50cm, orta boy papağanlarda 100*120*100cm, büyük boy papağanlarda ise 300*300*300cm olmalıdır.
Kafesle ilgili olarak önemli diğer hususlar ise kafesin altlığının kolayca çıkarılıp temizlenmesi, çiftleşme döneminde sık sık parçalayacakları tüneklerin mümkün olduğunca kolay değiştirilebilir olması, yemlik ve suluklarının en az 4-5 adet olmasıdır.
Unutmamak gerekir ki çiftleşme döneminde kafese en ufak bir müdahaleden kaçınılmalıdır dolayısıyla bakım işlemlerinin en kısa sürede yapılabilmesi hayati önem taşımaktadır.
Yuvalıklarda bulunması gereken özellikler aşağıdaki gibidir.

-Sağlam ahşap malzemeden yapılması 
-İçeriye en ufak bir ışık sızdırmaması 
-Şayet kafese dışarıdan takılacaksa yuvada açılacak bir delikten kaçışı engellemek için yuvalığın tel ile kaplanması 
-Gerekli olması halinde yumurtalara ve yavrulara müdahale edebilmek için bir kapının bulunması 
-Giriş deliğinin hemen altında kısa bir tüneğin bulunması 
-Giriş-çıkışları kolaylaştırmak için giriş deliğinin yanından başlayarak yuvalık dibine kadar bir metal tel konulması 
-Tabanın ince ve orta boy tozsuz talaş ile kaplanması 
-Talaşın içerisine dust-powder ya da benzeri bir antiparaziter konulması
Temel olarak dört tip yuvalık bulunmaktadır
1-Kutu tipi yuvalık,izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner.

Genel olarak tüm küçük boy papağanlarda kullanılmaktadır.
2-L tipi ya da bot tipi yuvalık

Orta boy papağanların pek çoğuna uygundur. Papağanlar yumurtayı en uç köşeye bıraktıklarından giriş çıkış sırasında yumurtanın kırılma riski minimuma indirilmektedir. 30*60*60 ölçülerde olması ve yuvalık girişinin 13-14 cm olması gerekmektedir.türkiye kuş hastanesi,izmir kuş Hastanesi.
3-T tipi yuvalık

Eşlerine karşı son derece saldırgan olabilen kakadularda kullanılan bu yuvalık tipi dişinin yuvadan kaçışını kolaylaştırmaktadır.
Erkek kakaduların kanat ayarının yapılması, dişinin ise kanadının tamamen uzamasına izin verilmesi, kafes boyunun ortalamanın üzerinde ayarlanması, bol miktarda kemirilecek malzemenin kafes içerisinde sürekli olarak tutulması gibi önlemler istenmeyen olayları engelleyecektir.
Erkeğin davranışları tolere edilmeyecek ve dişinin sağlığını tehdit edecek duruma geldiyse dişiden ve yavrulardan ayrılmasında yarar vardır. 30*60*60 ölçülerde olması ve yuvalık girişinin 15-16 cm olması gerekmektedir.
4-Papağanlarda Yatay yuvalık

Sadece ara türlerinde kullanılan bir tür yuvalıktır. Uzun kuyruklarının deforme olmaması ve rahat edebilmeleri açısından tasarlanmıştır. 50*50*100 ölçülerinde olması ve yuvalık girişinin 16-17cm olması gerekmektedir.
Beslenme izmir papağandan anlayan veteriner.

Tüm yıl boyunca 2/5 meyve-sebze(filiz), 2/5 tohum ve 1/5 diğer besinlerle beslenen papağanlarda özellikle filiz ve meyve sebze oranının artırılması ve kuru gıdaların biraz azaltılması papağanların baharın geldiğini ve dolayısıyla çiftleşme döneminin başladığını haber verecektir.
Özellikle değişik türlerde (nişastalı ve yağlı) tohumların filizlendirilmesi çok önemlidir. Çiftleşme öncesi dönemde kalsiyum (mürekkep balığı, mineral solüsyonu, yumurta kabuğu) desteği ile birlikte vitamin verilmesi yararlıdır.
İdeal Sultan Papağanı Yemi Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı ve formunda kuşlar yetiştirmek istiyorsak, onlar için uygun yem ve ek besinleri sağlamamız gerekir.
Sultan papağanları için temel gıda tohumlardır. Bu yemleri açık veya kapalı ambalajlı olarak satın alabilirsiniz. Eğer açık alacaksanız yemin taze olup olmadığına, içerisinde böceklenme olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.(açık yem önermiyorum) Ambalajlı yemlerden birçoğunu önerebilirim. Fakat bizim önermemiz değil, kuşunuzun sevip sevmemesi daha önemli. Bu nedenle alacağınız yemleri kuşunuz severek mi yiyor, hangi tohumları ayırıyor ya da atıyor bunları gözlemleyip, içerisinde sevdiği tohumların fazla olduğu yemleri almalısınız ya da kendiniz bir kap içerisinde karışım yapmalısınız. Tavsiyem birden çok tohum ve farklı marka yemleri karıştırıp vermeniz.

Sultan Papağanları, muhabbet kuşlarının yediği tohumlardan oldukça hoşlanır. Fakat bu tohumlar yeterli kalmaz. Bu nedenle eğer muhabbet kuşu yemi aldıysanız ek olarak diğer ürünlerden de almanız gerekir. Örneğin; tuzsuz taze çekirdek ve parçalanmış fındık içi. Tuzsuz çekirdeği ne kadar çok severlerse sevsinler çok fazla yemeleri karaciğerlerinde yağlanmaya neden olur ve almaları gereken besinleri eksik alırlar. Eğer açık yem alıyorsanız ve içerisinde çok fazla çekirdek varsa muhabbet kuşu yemi ile takviye etmenizi tavsiye ederim. Böylece çekirdek oranı azalacaktır.

Farklı Tohumları Karıştırıp, Kuşunuz için en ideal Yemi Hazırlayın
Üstte belirttiğim gibi ambalajda ya da açık olarak yem olabilirsiniz. Tavsiyem ambalajlardan yana.
Kullandığınız ambalaj yeminin içeriğini okuyun ve kendiniz bu tohumları temin ederek karışımlar yapın. Ambalajlarda çekirdekler oldukça fazla ve yoğun tüketimi kuşlarınız için pek sağlıklı değil. Bu yüzden karışım yaparken bu ve bunun gibi durumlara dikkat etmelisiniz. Örneğin; 1 paket akdarı + 1 paket Sultan papağanı yemi alıp karıştırabilirsiniz.
Papağanlarda İdeal Tohum Karışımı
Bir karışım şu şekilde olmalıdır:
%40 siyah –beyaz ay çekirdeği
%4 buğday
%10 yulaf
%5 mısır(yumuşak)
%3 kenevir
%5 kabuklu fıstık
%4 burçak
%4 pirinç
%8 aspur
%17 Ak, kızıl darı karışımları

Haftada 1 ya da 2 kez Dal darı verebilirsiniz. Çok severler.
Öyle ki dal darıya alışkın bir sultan papağanı gördüğünde direk ona yönelecektir. Eğitim amaçlı kullanılabilir. Bu konuda yem önerisinde bulunacağım için vitamin ve diğer besinlere farklı başlıkta yer vereceğim. Yem tek başına yeterli olmuyor ne yazık ki.

Papağanlarda Tavsiye edeceğim yem markaları;
İçeriği bakımından uygun bulduğum bazı ambalaj yem önerilerim;
* Versele Laga Paraket Yemi,
* Witte Molen,
* Bonnie,
* Champions,
* Vitakraft

Muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi
İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir muhabbet kuşundan tavşandan anlayan veteriner,,İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir papağandan anlayan veteriner,İzmir Ankara İstanbul Marmarris Denizli Manisa muhabbet kuşu papağan veteriner ,kuş veteriner telefonları,kuş veteriner telefonu ,izmir kuş veterineri,izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,izmir papağan muhabbet kuşu ameliyat yapabilen veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner,izmir tavşan veterineri,izmir kanaryadan anlayan veteriner,izmir hint bülbülünden anlayan veteriner
Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi Bornova İzmir
Hizmette 30.yıl www.veterinerizmir.com
02323881764
02323881770
*
*
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Papağanlarda Rutin Bakım Vet.Hek.Akif DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Papağanlarda Sultan Papağanı ,jako,macaw Vs Beslenme Nasıl Olmalıdır?Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:53
Top