2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikodrama
YAZI #4838 © Yazan Dr.Nurcan USLU BALABAN | Yayın Haziran 2018
İnsan sosyal bir varlıktır. Doğduğumuz andan itibaren önce çekirdek ailemizdeki bireylerle, büyüdükçe diğer insanlarla ilişki içinde yaşarız. Bu ilişkiler ağında sürekli bir değişim ve şekillenme olur. Psikodrama bireyi tek başına değil, ilişkileriyle bir bütün olarak inceler.

Hayatımdaki insanlarla nasıl ilişki kuruyorum?
İsteklerim, beklentilerim, hayallerim nelerdir? Bunları gerçekleştirebilir miyim?
Bu duruma nasıl geldik?
Böyle davranmasına ne yol açıyor?
Kendimi nasıl daha iyi ifade edebilirim? sorularının yanıtını psikodrama sahnesinde keşfedebiliriz.

Psikodramada kişinin sorun yaşadığı durumlar sahnede canlandırılır. Rol değişimleri ile o anda durumun içinde olan herkes açısından bu sorunun nasıl göründüğünü, ne hissettirdiğini anlayabilmek mümkün olur. Diğerine empati yapabilmenin en iyi yolu onunla rol değişimi yaparak içinde bulunduğu durumu deneyimlemektir. Bu rol değişimi gerçek hayatta mümkün değilken psikodrama sahnesinin özgürlüğü içinde yapabiliriz.

Aynı olaya şahit olan herkes sözle anlatırken farklı yerlere vurgu yapıp farklı yorumlayabilirler. Dinleyenler gerçekte olan biteni değil sadece anlatanın yorumunu bilecektir. Bu nedenle sorunlar üzerine konuşmak ve başkasının tavsiyelerini almak genellikle çözüm getirmez. Oysa bu anlar psikodrama sahnesine konulduğunda ne eksiği ne fazlası kalır, her şey somut olarak görülebilir. O durumu yaşayanın da farklı bakış açısından değerlendirip, yeni seçenekleri deneyebileceği bir ortam yaratılır. İnsanın kendi çabasıyla ulaştığı çözümü günlük hayatına taşıyıp uygulaması, başkasının tavsiyesini uygulamaktan daha kolay ve gerçeğe daha yakındır.

Sadece sorunlar değil, gelecekle ilgili planlar da psikodrama sahnesinde denenerek ne kadar gerçekleştirilebilir olduğu test edilebilir.

Doğaçlama çalışmaları ile kişi, yaşamda nasıl roller aldığını (Eş, arkadaş, çocuk, anne ya da baba, işveren ya da çalışan) ve bu rollerin içini nasıl doldurduğunu keşfedebilir (örneğin nasıl bir baba rolü, sert bir baba, umursamaz bir baba, şefkatli bir baba…). Sosyal rollerdeki katılaşmış kalıpların dışına çıkma, yeni roller deneme ve günlük yaşama taşıma şansı bulur.

Duygularımız biz daha farkında olmadan bedenimizde ifade bulur. Bedenle çalışılarak kişinin iç dünyasını anlamasını, ihtiyaçlarını fark etmesini sağlamak mümkündür. Psikodramada zihin ve beden birlikte çalıştığından değişim daha kalıcı olur.

Psikodrama sağlık, eğitim, sosyal hizmetler gibi bir çok alanda belirlenen amaçlara yönelik uygulanabilir. Psikiyatrik hastalık gruplarında tedaviye destek, nüksün önlenmesi, işlevselliğin arttırılması amaçlarıyla kullanılabildiği gibi bireylerin kişisel gelişimine de yardımcı olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurcan USLU BALABAN Fotoğraf
Dr.Nurcan USLU BALABAN
İzmir
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nurcan USLU BALABAN'ın Yazıları
► Psikodrama Grup Terapisi Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikodrama' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bipolar Bozukluk Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:13
Top