2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşlarda Papağan Muhabbet Kuşu Lori Kanarya Güvercin Düzenli Dışkı Kontrolü Dışkı Rengi Ne Olmalıdır?Kuşlarda Dışkı Kıvam Renk Değişimleri Hangi Hastalıkların Göstergesidir?Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar
YAZI #4846 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2018
Özel yayın Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin düzenli dışkı kontrolü dışkı rengi ne olmalıdır?kuşlarda dışkı kıvam renk değişimleri hangi hastalıkların göstergesidir?Öz-Vet Line vet hek Ali Tolgay Aytar
Kafes kuşları diğer evcil hayvanlara göre yabani hayata ait özelliklerini daha fazla korudukları için hastalık belirtilerini daha fazla gizlerler. Bu durum hastalık teşhisini güçleştirdiği gibi kuş sahiplerinin de besledikleri kuşun sağlık durumunu izlemeleri için daha dikkatli olmalarını gerektirir...
Muhabbet Kuşu Dışkı analizleri
Bir çok kuş türünün yemek borularının sonunda ,kursak olarak tanımlanan, torba şeklindeki yem deposu bulunmaktadır.Yutulan yemler burada sadece ıslatılarak yumuşatılmaktadır.Besinler buradan iki bölümden oluşan kuş midesinin salgı bölümüne geçerler.Salgı midesinde besinlere gerekli salgılar (Tuzruhu,Pepsin vs.) eklenip ,oluşan lapa Taşlık olarak tanımlanan ikinci bölüme iletilir.
Güçlü kaslardan oluşan bu bölümde besinler küçük taş parçaları yardımı ile iyice öğütülüp mideden ince bağırsağın birinci bölümüne ulaşırlar.Bu bölümde yağlar ve Nişastanın sindirimi için çok önemli olan papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Pankreas salgısı besinlere katılır.Kuş bağırsağı oldukça kısa olduğundan besinlerin geçiş süreci de oldukça kısadır.Bağırsağın sonunda idrar ve cinsel organ kanalları makatta birleşir.
Bu birleşmenin sonucu olarak kuşlarda diğer hayvanlar gibi idrar ve dışkı atımını ayrı yollardan değil sadece makattan gerçekleşmektedir.Belirtilmesi gereken diğer önemli bir ayrıntı ise,kuşların idrar keselerinin olmayışıdır.Bunun sonucu olarak kuşlar idrarlarını konsantre idrar asidi (üre) olarak bırakırlar.
kuş dışkısı aşağıdaki Bileşenlerden oluşmaktadır.
*
Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin/Dışkı :kahverengimsi-yeşilimsi uzun ve orta kıvamda kitle
Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /İdrar :
1.İdrar asidi Kuşlarda Kristalleri:beyaz veya sarı beyaz
2.İdrar sıvısı :renksiz ,şeffaf sıvı
Kuşlarda Dışkıların miktarı ,rengi ve niteliği çeşitli etkenlerden dolayı değişebilir.
Örneğin sağlıklı bir kuşta kuşun türü,alınan yem türü ve miktarı,üreme etkinliği
hasta bir kuşta Kuşlarda Enfeksiyonlar,Kuşlarda Parazitler,zehirlenmeler,Kuşlarda Karaciğer-Böbrek vePankreas problemleri ve Kuşlarda yanlış beslenme…
Bazı Tipik Değişiklikler ve Olası Nedenleri
1-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Dışkıdaki Değişimler
Kuşlarda dışkı Renk değişiklikleri
sağlıklı kuşlarda -boyar madde ihtiva eden gıdalar,mamalar,meyveler değişikliğe yol açabilir.
-Kuşlarda koyu veya kırmızımsı dışkı
Kanın dışkıya karışması sonucu oluşur.Eğer kanama üst sindirim yolunda ise kan bağırsak geçişinde sindirildiğinden dışkı rengi koyu kahve rengindedir.Şayet kanama alt sindirim sisteminde ise dışkı rengi kırmızı veya koyu kırmızı olabilir.
Kuşlarda Olası nedenleri:
Yaralanmalar,ağır Bakteri enfeksiyonları,,iç Parazitler (örn..Koksidler),zehirlenmeler (örn.ağır Metal zehirlenmeleri)
*
-Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Sarımsı veya yeşilimsi dışkı:
Kuşlarda Karaciğer rahatsızlıklarında Safra salgısı sonucu oluşur.
Olası nedenleri :
Bakteri,Virüs ve Parazitler sonucu oluşan enfeksiyonlar.Zehirlenme sonucu oluşan Karaciğer hasarlarında da benzer renklenmeler oluşabilir.
*-Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Gri –kahverengi ve oldukça hacimli
Ağır Pankreas papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin rahatsızlıklarından etkilenen yağ ve nişasta sindirimi bu görünümün başlıca nedenidir.
*
A-sağlıklı kuşta: yem değişikliğinde,aşırı mama,sebze ve meyve tüketimi sonucu oluşur.
B-Kuşlarda gerçek ishal durumunda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin : dışkı oranı şekilsiz ,köpüklü ve kötü kokuludur.Çoğu zaman renkler doygun yeşil ve sarımsı tonlardadır.
-Kuşlarda İç Parazitler papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin
Ciddi Parazit salgınlarında (Tenya,Halkalı Solucan vs.) ve özellikle ilaçlanma sonrası bu Parazitler dışkı üzerinde çıplak gözle görülebilir.Diğer durumlarda bu canlıların ve yumurtalarının tespit edilebilmesi ancak Mikroskop altında mümkün olabilmektedir.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Bakteri,Virüs,Mantar ve Parazit enfeksiyonları
*
Kuşlarda Dışkıda sindirilmemiş taneler papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin :
Bu durum kursak veya midede çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir.Bu rahatsızlığa maruz kalan kuşlar anormal derecede yem tüketmelerine rağmen kısa sürede zayıflar ve halsiz düşerler.
Olası nedenleri :Papağanlarda bir Virüs sayesinde meydana gelen ve tedavisi mümkün olmayan Neurogene Midedelatasyonu hastalığı papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Megabakteri,Mantar enfeksiyonları
*
2. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /İdrardaki Değişimler
Aşırı sıvı dışkılamada dışkı adeta bir sıvı üzerideymiş gibi görünür.Genelde dışkı üzerindeki beyaz idrar asidi bu durumda yoktur.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Nedenleri :
Sağlıklı kuşta papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin aşırı sıcaktan dolayı fazla su içme,meyve ,sebze,tüketimi sonrası ve yumurtlama döneminde normal bir durumdur.Hasta kuşta– hastalık sonucu papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Böbreklerin idrarı konsantre edememesi vücutta aşırı su kaybına ve kanın yoğunlaşmasına yol açar.Bunun sonucu olarak kuşta aşırı su tüketimi gözlenebilir.
Olası nedenleri: papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin bakteriyel bir Böbrek enfeksiyonu,papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin zehirlenme sonucu ortaya çıkan papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Böbrek hasarları,papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Hormon bozuklukları. Diabet: kuşlarda ender görülse de ,çeşitli şeker hastalıkları aşırı su tüketimine yol açar buna bağlı olarak ta sıvı atımı o oranda artar.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Renk değişimidışkıda olduğu gibi idrarda da Karaciğer problemleri yeşilimsi ve sarımsı renklerle kendini belli eder.İdrar yollarında olası bir kanama pembemsi ve kırmızımsı renklerle belli olur.Dışkı oranı cok az veya hiç olmayabilir.Hastalıklı kuşta-gaga yapısında veya gaga boşluğunda olan değişiklikler,yaralanmalar,papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Mantar ve Trichomonadlar.Tamamen yem yiyememe-çeşitli hastalıklar iştahsızlığa neden olabilir,aynı şekilde gaga ve boğazda oluşan yaralar da yem reddine yol açar. Sağlıklı kuşta kuş uzun süre aç kaldığında veya sabah ilk yemi yemeden önce salgılanan bu dışkı normaldir. Hastalıklı kuşta papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin gaga yapısında veya gaga boşluğunda olan değişiklikler,yaralanmalar,Mantar ve Trichomonadlar.
Tamamen papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin yem yiyememe-çeşitli hastalıklar iştahsızlığa neden olabilir,aynı şekilde gaga ve boğazda oluşan yaralar da yem reddine yol açar. Yem yenildikten sonra papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin kusma Kursak iltahabında,yaralanma ve Bakteri enfeksiyonu sonucu oluşur. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Bağırsak tıkanmaları-Midedilatasyonu,papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin yabancı cisim yutma,papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Tümör veya papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin yumurta sıkışma durumlarında oluşur.Kabız papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin kuşlarda ender de olsa kabız da dışkının az salgılanmasına yol açar.
*
Dışkıda yoğun idrar asidi papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin
Dışkı üzerindeki beyaz idrar asidinin aşırı miktarda artması papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Gut hastalığının belirtisi olabilir.Gut hastalığı idrar asitlerinin organlarda yığılması sonucu ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır.Yanlış beslenme veya Böbrek hasarları sonucu oluşan bu hastalık özellikle eklemlerde oluşturduğu yumrulardan tanınır.
*
Dışkı ve İdranın papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Kafes Zemininde Dağılımı:
Sağlıklı kuşlar gün içinde sürekli hareket halinde olduklarından dışkıları da zeminde dağılırlar.Olası dışkı yığılmaları kuşların hareketinin azaldığını ve rahatsızlıkların başlangıcını belirtebilir. Gece ise olay tam tersine gelişir.Kuş rahat,parazitler tarafından rahatsız edilmeden,uyumuş ise dışkı tek noktada toplanır.Aksi durumda dışkı dağınık olur.Bu yöntemle kuşların geceyi nasıl geçirdiğini çok kolay anlayabiliriz.
*
DIŞKININ BÖLÜMLERİ:3.tekrar Tekrar
Feces: katımsı dışkı
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Urine: sıvı idrar gibi saydam
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Urates: beyaz olan kısım
Normalde kuş dışkıları kokmaz ve verilen besine hafif renk değiştirir havuç yumurta maması yiyince hafif hakiden açık kahverengiye döner, yeşillik verince daha yeşillenir ancak aşağıda söylenenlere bakarak diski renginden hastalık kestirilebilmektedir.. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Stres zamanlarında kuşların dışkıları sıvılaşır ve panik anında hemen dışkılarını sistemden atarla, yakalamaya çalısınca elimize sıçrayan dışkı gibi…
Bunun yanında sağlıklı dışkılama çabuk ve küçük miktarlarda olmaktadır,büyük dışkılar ve zorlanma bağırsaklarda bir problem olduğunun göstergesidir,ayrıca yumurtlamadan birkaç gün önce dişilerde dışkı miktarı artmaktadır.
*
Hasta Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin
Urates(beyaz bölüm)
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Yeşil dışkı renk/karaciğer rahatsızlığı iştahsızlık
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Sarı dışkı renk/karaciğer rahatsızlığı iştahsızlık
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Kahverengi: kurşun zehirlenmesi
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Kırmızı dışkı rengi /iç kanama veya böbrek hastalığı
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Beyazlığın artması/dehidrasyon(sıvı kaybı) veya böbrek hastalığı beyaz İshal kuşlarda tavuklarda e.coli
Urine (saydam sıvı)
1-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Sarı renk dışkı/karaciğer rahatsızlığı
2-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Yeşil renk dışkı /karaciğer rahatsızlığı
3-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin dışkı Kırmızı renk /iç kanama veya böbrek hastalığı
4-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin dışkı çok yapması Fazlalaşması
5-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin çok su içme sulu gıdalar yeme bakteriyel enfeksiyon
Feces (kati uzun bölüm)
6-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin dışkı Siyah zift gibi iç kanama
7-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Bezelye yeşilikaraciğer hastalığı
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Beyaz yada hamur renginde/pankreas yada sindirim bozukluğu
8-Dışkıda topaklı yiyecek yada sindirilmemiş yiyecek papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin tamamlanmamış sindirim,
9-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin yetersiz bağırsak hareketi,
9-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Giardia(protozoon türü paraziter hastalık),
10-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin kum veya grit alınmaması
Kafes kuşlarının sağlık durumuyla ilgili en hızlı göstergelerden birisi kuşun dışkısıdır. Günlük olarak kuşun yaptığı dışkının kontrol edilmesi hastalık ya da stres durumlarını ortaya çıkarmak ve zamanında düzeltebilmek için önemli bir uygulamadır.
Kuşların sindirim sistemi papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin fiziksel olarak son derece basittir. Vücuda gıda alımından atılımına kadar geçen sindirim süresi bir günden daha az sürer. Bu sayede kuşun en son yedikleri ve günlük aktivitesiyle kuşun dışkısı arasında bağlantı kurulabilir. Eğer kuşunuzun normal durumdaki dışkısını takip ediyorsanız farklılıkları ve anormallikleri de fark etmeniz kolaylaşır.
Kuşlarda papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin dışkı, memeli hayvanlardan farklı olarak, sindirim sisteminden gelen dışkı, böbreklerden gelen idrar ve üratın (ürik asit protein metabolizması artığı) bir araya gelmesiyle oluşur. Aynı anda dışarı atılan bu üç artık maddeden bir veya bir kaçında değişiklik meydana gelirse bu durum veteriner hekiminiz için hastalık teşhisi açısından önemli ipuçları taşıyabilir.
Kuşun papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin dışkısını günlük olarak kontrol ederken dört şeye dikkat etmek gerekir : 1- Dışkının rengi
2- Dışkının yapısı
3-Dışkıdaki sıvı miktarı
4- Dışkı sayısı.
Normalde her kuş türüne göre bu kriterler değişiklik göstermektedir. Beslenme ve kuşun yaşı da dışkıda normal kabul edilen değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kuşunuzun normal dışkı periyodunu bulmak için bir süre dışkı sayısını ve tipini takip etmelisiniz. Böylece onun normal durumunu tespit edebilirsiniz. Bunu dışında dışkının normal özellikleri şunlardır :
* Kokusuz olmalıdır
* Katı olan kısım şekilli ve rengi, kuşun türüne ve yemine göre kahverengi veya yeşil renkte olmalıdır. Yem yiyen kuşlarda genellikle dışkı koyu yeşil olmaktadır. Dışkı kurudukça rengi siyahlaşır.
* Sıvı kısım berrak ve temiz olmalıdır.
* Ürat içeren kısım krema beyazı gibi ve genellikle tebeşir görünümündedir.
* Muhabbet kuşlarında günlük dışkı sayısı 35-50 arasındadır. Daha büyük kuşlarda bu sayı daha azdır. Yem dışındaki su oranı yüksek meyve ve sebzeler normal olarak dışkıdaki sıvı miktarını arttırabilir.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkıda Renk Bozukluğu/Öz-Vet LİNE vet hek Ali Tolgay Aytar
Kuş üreticileri tecrübeleriyle,sağlıklı kuş dışkısının nasıl göründüğünü bilmelidirler.
Dışkının Niteliği
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Tohumla beslenen kuşların dışkıları oldukça serttir. Ancak papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin yeşillik,meyve veya yumuşak besinler aldıklarında dışkıları daha ince bir görüntü alır.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Böceklerle beslenen kuşların dışkıları tohumlarla beslenenlere göre daha fazla sıvı bulundurur.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Meyveyle beslenenler ve sadece sulu besin alanların dışkıları ise daha bir sulu atıktır.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkının Rengi
Dışkının beyazımsı kısmı (idrar asiti),vücut yapı taşlarından olan albuminin böbrekler tarafından işlenip atılmış halidir.
Koyu renkli kısım ise bağırsaklar tarafafından işlenip dışarı atılan yem posalarıdır.Yemlerinde hiç bulunmayan veya çok az ham selilöz bulunan örneğin Kanarya,Muhabbet ve Papağan gibi kuşların dışkıları ekseriyetle yeşilimsi veya kahverengine dönük siyahtır.
Tohum kabuklarını ayırmadan yutan (Tavuksu kuşlar,Ördekler) veya Çimen türünde fazla ham selülöz yiyen (Kaz,Sülün türleri) hayvanların kör bağırsaklarında bakteriler yardımıyla işlenen selülöz siyah zifte benzer bir kıvamda vücuttan atılır.
Sindirim bozukluğu olanlarda ekseriyetle normalden daha ince (ishal) veya ani değişiklikler gösterir.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin İshalin Sebepleri:
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Sulu besinler yoluyla vücuda çok fazla su alınması (Yeşillikler,meyveler),
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Tuzlu besinler sebebiyle fazla su içilmesi,
-Aşağıda sıralanacak sebeplerden papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin bağırsak kanalının iltihaplanması.
a) Yemler,bakteriler papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin (koli,salmonella),pseudotuberkuloz,virüsler
b) papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Parazitler (Solucanlar,Koksidiyoz)
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Yerleşim yanlışları;örneğin rutubet,ani ısı farklılıkları,
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Kuşun aç kalması;tane yerine kabuk kalması.
Belirtiler:
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin İshalden acı çeken hayvan kendisini kabartır veya bir yere büzülür.İştahsız,kıçı kirli ve bazen dışkısında kan gözlenir.Değişik renkte dışkı örneklerini aşağıda sıraladık:
* Dışkının büyük bir kısmı beyaz ise böbreklerden gelen idrar asitine delildir.
Sebep:Böbrek iltihabı,nikris.
* Kakada kan izleri:
Sebep:Alt bağırsak enfeksiyonu.
* Sarı-Yeşil arası renkte ve sümüksü kaka.
Sebep:papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Safrada fazlalık (enfeksiyon,açlık) veya klorofil (Yeşillik)
Dışkı görüntüsünde değişik fark edildiğinde çok hızlı davranmalıyız.Gittikçe artan iştahsızlık nedeniyle kuş aç kalabilir.
1. Hasta kuşu papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin
2. tedavi kafesine ayırmalı.
3. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin vücut Isı 28-33 dereceye yükseltmeli.
4. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkı örneği alınıp tetkik ettirilmeli.
a)Dışkı sonucu olumsuz:
* Kolay sindirilebilir gıdalar(Çimlendirilmiş tohumlar,mama türleri),
* İçme sularına takviye stresmix
* açlık ve susuzluk durumunda şekerli-tuzlu enjeksiyon verilir.
b)Dışkı sonucu olumlu ve ayrıca bakteri,kurt,protozon veya küf mantarı bulaşmışsa:
* Kolay sindirilebilir gıdalar verilmeli,
* tespit edilen ilaç,
* İçme suyuna stresmix,
* Tünekler,yemlik ve suluklar düzenli olarak yıkanıp dezenfekte edilmeli.

papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin dışkısının “ANORMAL BULGULARI”

* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Katı kısmın açık renk olması, hardal renginde olması veya kan içermesi
* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Dışkının çok büyük olması veya çok sulu ya da sünger gibi olması
* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Dışkının içinde sindirilmemiş yem bulunması
* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Dışkının kötü kokması
* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Sıvı kısmın renkli olması ve berrak olmaması
* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin /Ürat içeren ve normalde beyaz olan kısmın sarı veya yeşil olması
* papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkı sayısının dikkat çekecek oranda artması veya azalması
*papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Eğer dışkıdaki bu değişikliklerin yanı sıra halsizlik, yem yememe, kafesin dibinde ya da tünekte sürekli hareketsiz oturma, veya papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin tüylerin kabarması, papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin hırıltı solunum değişiklikleri veya ağız açık solunum alma gibi belirtiler de varsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminize giderken kafesin altına serdiğiniz dışkı bulunan kağıdı da yanınıza almayı unutmamalısınız.

Muhabbet kuşu ve papağanların dışkıları, kuşların sağlığı hakkında çok fazla ip ucu veriyor. Dışkı ile ilgili bilinen tek sorunun papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin ishal olması, bu sorunların birçoğunun gözden kaçmasına sebep oluyor. Ancak papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin pankreastan, böbreklere, karaciğerden, psikolojik sorunlara kadar pek çok sağlık durumu dışkıları etkiliyor.
Dışkı rengi ve şekli nasıl olmalı?
Kuşların dışkıları*3 farklı bileşenden oluşur;
1. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Kaka: Bağırsaklar tarafından atılan yeşil yada kahverengi, katı ve tek parçadır.
2. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Ürat: Böbreklerden atılan bir dışkıdır. Beyaz renkli ve krem yoğunluğundadır.
3. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin İdrar: Böbrekler tarafından atılan şeffaf sıvıdır.
Bu 3 farklı bileşen dışarı atılmadan önce birleşir ve tek bir parça olarak dışarı atıllır.sıvı dışkılar her zaman ishal belirtisi değildir. Kuşlar bazen daha sıvı, daha katı ve hatta farklı renklerde dışkılar çıkarabilirler.
papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkıların renkleri,*kuşların yedikleri besinlere göre değişkenlik gösterebilir. Dışkının kaka kısmı normal şartlarda sürekli yem/tohum ile beslenen kuşlarda yeşil olmalıdır. Mama ile beslendiklerinde ise kahverengi veya mama içeriğine göre renkli kaka*üretebilirler. papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Taze meyveler veya sebzeler ile beslenen büyük papağanlar kırmızıya yakın kaka*üretebilirler. Bu tür yiyecekler iyice sindirildikten sonra dışkı rengi tekrar yeşile döner. Muhabbet kuşları ise taze sebze ve meyveleri daha kolay sindirebildikleri için dışkıları meyve rengini almayabilir.
Ürat ve idrar rengi ise beslenme çeşitliliğine göre değişmez. Ürat daima beyaz ve krem yoğunluğunda, idrar ise daima sıvı ve şeffaf olmalıdır.
Dışkıların şekli ise renklerinden daha az değişkenlik gösterir ancak değişmesi hastalık belirtisi değildir. Kuşlar sulu meyve ve sebzelerden fazla tükettiklerinde doğal olarak fazla idrar olacağı için daha sıvı dışkı üretebilirler. Sindirim normale döndükçe dışkı yoğunluğu da normale döner. Ayrıca kafes kuşları papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin özellikle papağan türleri stressyaşadıkları zaman da sıvı dışkı üretirler.
Önemli olan, genellikle aynı büyüklükte ve sıklıkta dışkı bırakmalarıdır. Özellikle tek bir muhabbet kuşu veya papağan besleyenler, kafes temizliklerini aynı sıklıkta yaptıklarında, kuşlarının aşağı yukarı ne kadar dışkı ürettiklerini bilirler. Bu sayede kuşlarının dışkılamasında artış veya azalma olduğunda fark ederler. Eğer kuşlarınız çok daha sık veya seyrek dışkı üretiyorlarsa bu bir hastalık habercisi olabilir. Ayrıca papağan ve muhabbet kuşlarının katı dışkıları daima tüp şeklindedir. Ürat veya idrar ile birlikte yayılmış dışkılar da hastalık habercisi olabilir.
Hastalık belirtisi olabilecek dışkılar
Kuşların dışkılarında aşağıdaki işaretlerden herhangi biri var ise, o dışkıyı üreten kuşun sağlık sorunu olması kuvvetle muhtemeldir. Hastalık belirtisi olabilecek dışkılar şunlardır;
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkı üzerinde kan veya kan pıhtısı varsa, kuşun bir bağırsak enfeksiyonu geçirdiği, dişi ise yumurta sıkışması yaşadığı, büyük bir papağan ise bir yabancı nesne yuttuğu ve sindiremediği düşünülebilir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Yeni çıkarılmış bir dışkının sıvı kısmında hava kabarcığı/köpük varsa, yoğun bir gaz belirtisi, sürekli oluyor ise*bağırsak enfeksiyonu belirtisi olabilir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Dışkı üzerinde tam sindirilmemiş tohum (yemiş) var ise, bu bir pankreas sorunu olabilir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Yayılmış ve dağınık katı dışkı, ishal ve birçok çeşitli bağırsak enfeksiyonu habercisi olabilir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin 1 günden daha uzun süre ile sürekli sıvı dışkı çıkarması, bir böbrek sorunu olduğunu gösterir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Sürekli katı dışkı ise vücutta sıvı kaybı olduğunu gösterir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Beyaz olması gereken ürat kısmının sarı veya yeşilimsi olması,*karaciğer sorunlarının habercisidir.
-papağan muhabbet kuşu lori kanarya güvercin Sarı idrar ise böbrek iltihabını gösterir.
Muhabbet kuşu ve papağan türlerinin dışkılarını incelemek, size ilk başta mide bulandırıcı gelebilir. Ancak dışkıların, kuş sağlığı hakkında bize verdiği bilgiler düşünüldüğünde, bu olay katlanılabilir ve gereklidir.

Muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi
İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir muhabbet kuşundan tavşandan anlayan veteriner,,İzmir Ankara İstanbul Marmaris Denizli Bursa kuşadası Manisa eskişehir papağandan anlayan veteriner,İzmir Ankara İstanbul Marmarris Denizli Manisa muhabbet kuşu papağan veteriner ,kuş veteriner telefonları,kuş veteriner telefonu ,izmir kuş veterineri,izmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,izmir papağandan anlayan veteriner,izmir papağan muhabbet kuşu ameliyat yapabilen veteriner,izmir güvercinden anlayan veteriner,izmir tavşan veterineri,izmir kanaryadan anlayan veteriner,izmir hint bülbülünden anlayan veteriner
Öz-vet veteriner cerrahi kuş eğzotik merkezi Bornova İzmir
Hizmette 30.yıl www.veterinerizmir.com
02323881764
02323881770
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Köpeklerde Dışkı Yeme ( Kaprofaji ) Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kuşlarda Aspergillosis Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kuşlarda Papağan Muhabbet Kuşu Lori Kanarya Güvercin Düzenli Dışkı Kontrolü Dışkı Rengi Ne Olmalıdır?Kuşlarda Dışkı Kıvam Renk Değişimleri Hangi Hastalıkların Göstergesidir?Öz-Vet Line Vet Hek Ali Tolgay Aytar' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:25
Top